Renovatieplicht: volg ons stappenplan

Laten we het hebben over de renovatieplicht. Op 1 januari 2023 werd die uitgebreid naar woningen en appartementen. Die regelgeving is door de Vlaamse overheid in het leven geroepen om ons gebouwenpatrimonium sneller energiezuiniger te maken. 

De lat ligt hoog. Anno 2023 voldoet slechts 4 à 5% van alle woningen in Vlaanderen aan de strenge energienormen van een nieuwbouwwoning. We hebben dus nog een lange weg af te leggen om alle oude woningen onder handen te nemen en energie-efficiënt te maken. Maar waar start je juist je renovatietraject met de financiële middelen die jij hebt? 

Hoe start je aan je verbouwproject?

Een woning kopen en die meteen volledig verbouwen? Weinig bouwheren hebben daar het nodige budget voor. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij je toekomstplannen en welke zaken je eerst wilt aanpakken aan je woning. Stel samen met je architect een masterplan op dat aangeeft waaraan je het best eerst begint, welke voordelen het je oplevert en wat jij eventueel zelf kan doen. 

Hoe beperk je de netto-energiebehoefte?

De netto-energiebehoefte van je woning geeft aan hoeveel energie je nodig hebt om je woning te verwarmen en koelen. Die kan je beperken door te isoleren, compacter te bouwen, je woning luchtdicht te maken, op een gecontroleerde manier te ventileren en slim om te springen met warmte van de zon door middel van zonwering.

Stap 1: dakisolatie

Wist je dat er bij een niet geïsoleerd dak tot 30% van de warmte verloren gaat? Daarom is dakisolatie de eerste en meest rendabele stap in je renovatietraject. Warmte stijgt. Dus hoe slechter je dak geïsoleerd is, hoe meer je moet verwarmen en hoe meer warmte er verloren gaat.

renovatieplicht en dakisolatie

Foto: Hans Middendorp – pexels.com

Naast niet geïsoleerde daken moeten ook te dun geïsoleerde daken onder handen genomen worden. Een hellend dak kan je zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant isoleren. Op een plat dak kan je enkel aan de buitenkant isoleren.

Een dakinspectie is een goed begin

Voordat je aan de slag gaat, is het sterk aangeraden om een grondige audit van je dak door je architect of aannemer te laten doen. Zo kom je te weten wat er reeds aanwezig is (isolatie, dampscherm, onderdak …), waarmee je rekening moet houden en wat er vandaag en in de toekomst mogelijk is.

Zonnepanelen bij een dakrenovatie

Een dakrenovatie is het geschikte moment om zonnepanelen te installeren. Zo kan je al de haken van je (toekomstige) zonnepanelen integreren in je dak. Ontdek in onze andere blogpost waarom zonnepanelen steeds een slimme investering zijn. 

Stap 2: muurisolatie

Slechte buitenmuurisolatie is de tweede grootste oorzaak van warmteverlies. Bij een niet geïsoleerde buitenmuur gaat zo’n 20 à 25% van de warmte verloren

Op welke manieren kan je de buitenmuur isoleren?

renovatie woning

Foto: Kai Pilger – Unsplash.com

Ten eerste kan je de spouw bij een niet geïsoleerde spouwmuur opvullen. Die optie is goedkoop en eenvoudig, maar heeft een kleinere invloed op de isolatiewaarde dan andere buitenmuurisolatie.

Ten tweede is het mogelijk om je buitenmuur aan de binnenkant te isoleren. Net zoals spouwmuurisolatie is dat een eenvoudige en goedkope optie.

En last but not least kan je ook je buitenmuur aan de buitenkant isoleren. Die optie is veel ingrijpender en duurder, maar het heeft naast de uitstekende isolatiewaarde ook enkele andere voordelen. Zo kan buitenmuurisolatie bouwknopen,de plaatsen waar de muur en het dak of de vloer samenkomen en de isolatieschil dunner of doorbroken is, slim aanpakken om koudebruggen te vermijden. Er gaat bovendien geen binnenruimte verloren.

Wat is voor jou de beste muurisolatie?

Start met een audit van je muren door je architect of aannemer en bekijk welke budgettaire middelen, mogelijkheden en hoeveel tijd jij hebt om de muren van je woning te isoleren. 

Buitenmuurisolatie langs de buitenkant is bijvoorbeeld niet voor iedereen weggelegd. De gemiddelde startprijs bij een modale woning is zo’n € 25.000 à € 30.000. Bovendien is er meestal een stedenbouwkundige vergunning vereist en kan het de look & feel van je woning veranderen. Daarom is het belangrijk om alle parameters samen met jouw architect te bespreken en in acht te nemen.

Stap 3: pak de luchtdichtheid van je woning aan

Nadat je het dak en de muren hebt geïsoleerd moet je zorgen dat je woning luchtdicht is. Via ramen, deuren, dak- en muuraansluitingen kan lucht en dus ook warmte ontsnappen. Om warmteverlies tegen te gaan is het aangeraden om de luchtlekken of koudebruggen aan te pakken en je ramen en deuren indien nodig te vervangen door ramen en deuren met een UW-waarde van minstens 1,5. 

Waarom is zonwering belangrijk bij een renovatie?

In een goed geïsoleerde en luchtdichte woning is zonwering essentieel om oververhitting bij zonnige dagen te voorkomen. Plaats je zonwering steeds aan de buitenkant van het raam. Zo laat je de warmte niet binnen in je woning. 

Stap 4: vloerisolatie

Om je buitenschil van je woning volledig te renoveren, is het isoleren van je vloer op de begane grond of van het kelderplafond aangeraden.

Bij vloerisolatie is het belangrijk om al eens na te denken over warmtepompen. Wil je slim en toekomstgericht renoveren? Dan plaats je best voorzieningen voor vloerverwarming.

woning isoleren met vloerisolatie

Foto: Alena Darmel – pexels.com

Stap 5: ventilatie- en verwarmingstechnieken

De laatste stap in je renovatietraject is het kiezen van de juiste verwarmings– en ventilatietechnieken. Lees in onze andere blogposts alles over warmtepompen, zonnepanelen, ventilatie, domotica en regenwaterrecuperatie.

Meer (ver)bouw- en interieurinspiratie nodig?

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top