Raamdecoratie: welke gordijnen kies ik?

Gordijnen kopen: het lijkt een gemakkelijk werkje, maar schijn bedriegt. Want eens je eraan begint, zie je pas wat een zondvloed van stoffen er op je afkomt en hoeveel verschillende formaten en vormen er wel niet bestaan. Gelukkig hebben wij alles netjes in deze blogpost opgelijst.

1. Het klassieke gordijn

Veel uitleg hoeven we je er niet rond te geven, maar we doen het toch! Een klassiek gordijn bestaat uit grote lappen stof die bevestigd worden aan een gordijnroede. Het zijn nog steeds een van de populairste types gordijnen dankzij hun veelzijdigheid, groot assortiment aan kleuren en patronen. Een klassiek gordijn kan je zowel verkrijgen in een lichtdoorlatende als verduisterende stof.

2. Rolgordijnen

What’s in a name, want rolgordijnen rol je naar beneden. Een rolgordijn is een groot doek dat je aan de hand van een touwtje of afstandsbediening omhoog en omlaag kan laten gaan. Zo bepaal je zelf hoeveel inkijk je hebt. Omdat het weinig plaats inneemt zie je zo’n gordijnen vaak in keukens of woonkamers. Ze komen zowel voor in een tranparante, lichtdoorlatende en verduisterende versie.

Wist je dat er ook duo rolgordijnen bestaan? Daarbij bestaat het rolgordijn niet uit één, maar twee stukken stof die langs elkaar bewegen: een verduisterende en transparante stof. Zo kan je regel hoeveel licht je doorlaat.

Bruine gordijnen
Bron: Priscilla Du Preez - Unsplash

3. Vouwgordijnen

Bij vouwgordijnen geldt hetzelfde principe als rolgordijnen: via een verticale beweging bepaal je hoeveel inkijk je hebt. Het verschil is dat er bij een vouwgordijnen baleinen in de stof zit zodat die gemakkelijk opvouwt.

4. Plissé gordijnen

Plissé gordijnen zijn gemaakt uit een stuk stof dat verticaal open en dicht gaat als een harmonica. Zo’n gordijnen nemen niet veel plaats in, laten veel licht door en zijn niet zwaar. Je ziet ze daarom vaak in de badkamer.

jaloezieën
Bron : Alli Stefanova – Unsplash

5. Jaloezieën

Horizontale latjes die sluiten of openen met een koord zijn jaloezieën. Ze komen voor in hout, aluminium of pvc. Het handige aan jaloezieën is dat je de lichtinval zelf bepaalt door de hoek van de plankjes aan te passen. Jaloezieën kunnen daarom een goede sfeer creëren in je woning.

6. Lamellen

Lamellen worden ook wel eens verticale jaloezieën genoemd. Net zoals jaloezieën bestaan ze uit verschillende stroken en kan je de lichtinval bepalen. Het is enkel de richting hoe ze hangen dat verschilt. Lamellen hangen namelijk verticaal op zoals gewone gordijnen aan een rail en open of sluit je horizontaal. 

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top