Inspiratie voor privacy in je tuin

Hoe sociaal je ook bent, af en toe heb je nood aan privacy. Je tuin is een klein vakantieoord op zich. Nodig er je vrienden uit, lees er een boek of zonnebaad er zonder pottenkijkers dankzij een goede afsluiting en omheining.

1. Tuinschermen

De meest voor de hand liggende privacybron is een schutting. Die vind je in alle soorten vormen en maten: van kunststof, beton tot hout en composiet. Ze hebben één ding gemeenschappelijk: ze zijn erg gemakkelijk te monteren. Geen gedoe meer met planken die waterpas gemonteerd moeten worden. Tuinschermen worden kant-en-klaar aangeleverd. Schuttingpalen in de grond … en genieten maar!

Verschillende tuinschermen

Iedere optie heeft zijn voor- en nadelen. Laten we ze even overlopen.

Houten tuinscherm

Hout is ongelofelijk veelzijdig. De mogelijkheden zijn eindeloos. Voor iedere smaak en budget kan je er gegarandeerd één vinden. Zo bestaan er zelfs houten tuinschermen met planten- of bloembakken. De duurzaamheid is afhankelijk van de kwaliteit van de houtsoort. Het grote nadeel is het onderhoud. Sommige houtsoorten vergen namelijk veel onderhoud. 

Kunststoffen tuinscherm

De kameleon onder de tuinschermen. Kunststoffen tuinschermen winnen de laatste jaren aan populariteit door hun uitgebreid aanbod: van hout– tot betonimitatie. Ze zijn relatief goedkoop en vergen weinig onderhoud. Bovendien zijn ze gemaakt van gerecycleerd materiaal.

privacy in tuin

Foto: Mariana Rascao -Unsplash.com

Betonnen tuinscherm

Een betonnen tuinscherm vergt geen tot weinig onderhoud en is erg duurzaam door zijn stevigheid

2. Steenkorven

Steenkorven zijn de laatste jaren ook bezig aan hun opmars. Deze strakke beschuttingen zijn opvulbaar naar keuze. Breukstenen, keien en grind zijn de meest gebruikte steensoorten. Deze steenkorven worden bovendien niet enkel gebruikt als beschutting tegen wind en pottenkijkers, maar ook als zitbankje of bloemenbak. Ben je op zoek naar een strakke en stijlvolle tuin? Dan zijn steenkorven misschien iets voor jou!

houten tuinscherm

Foto: David Mcelwee – Pexels

3. Natuurlijke omheining

Uiteraard heb je ook nog de natuurlijke omheining zoals een haag, planten en bomen. Niets is zo rustgevend als de natuur. Maar om hiervan te kunnen genieten, moet je wel geduld hebben. De trage groei en de seizoengebondenheid zorgen ervoor dat het een project is van lange adem. Het vergt bovendien veel onderhoud. Af en toe een snoeibeurt is aangeraden. Tot slot is het niet de beste afsluiting als je huisdieren hebt. 

Desondanks deze minpuntjes is deze natuurlijke omheining relatief goedkoop. Je kan het zoveel uitbreiden met beplanting als je wilt. Aan jou om de voor- en nadelen af te wegen.

4. Draadafsluiting

Tot slot kan je ook kiezen voor een draadafsluiting. Een van de populairste schuttingen die er bestaan. Ze zijn zowel in doorzichtige als ondoorzichtige variant verkrijgbaar. Ze vergen geen tot weinig onderhoud en zijn een prima steun voor klimplanten zoals klimop. 

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top