Ben je een premiezoeker of duurzaam (ver)bouwer op zoek naar advies?

Bij het bouwen, renoveren of inrichten van je woning heb je 101 vragen. Hoe moet ik onderhandelen voor een hypothecaire lening? Kan ik mijn woning duurzaam, energiezuiniger of brandveilig maken? Ben je een echte premiezoeker en wil je alles weten over renovatiepremies, dakisolatie of zonnepanelenpremies? Wij bieden gratis professionele adviessessies aan waarbij onafhankelijke experts al jouw vragen beantwoorden.

Gratis (ver)bouwadvies op bis

Interieuradvies

Hoe richt jij je woning het beste in? Schrijf je nu in voor persoonlijk interieuradvies van Homiez of Il Sogno Homestyling. Neem je plannen, foto’s en ideeën mee en bekijk samen hoe je van je droomwoning werkelijkheid kan maken. 

Advies in groep

Tijdens een groepssessie geeft een onafhankelijke expert meer uitleg over zijn of haar vakgebied. Tijdens deze sessie worden de meest actuele regelgeving besproken, tips gegeven … Nadien kan je al je persoonlijke vragen afvuren. Een echt aanrader voor elke (ver)bouwer! Schrijf je nu in!

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over een lening, interieurinrichting, het werken met een architect, premies, energie … en wil je persoonlijk advies? Stel al je vragen aan een van onze onafhankelijke specialisten tijdens een gratis en persoonlijke adviessessie van zo’n 20 minuten. Schrijf je snel in!

Win gratis interieuradvies

van Bart Appeltans (Blind Gekocht)

Waar moet ik allemaal aan denken als ik ga renoveren? Hoe pak ik zo een project aan? En in welke volgorde dient alles te gebeuren? Bart Appeltans helpt je op weg om jouw project vlot en gestructureerd te laten verlopen! Of misschien zit je met een ontwerpdilemma en geraak je echt niet uit enkele belangrijke materiaalkeuzes? Of je hebt het moeilijk om er één totaalbeeld van te krijgen? Op zaterdag 5 oktober geeft Bart Appeltans je graag persoonlijk advies om jouw droomwoning net dat tikje specialer te maken! Doe mee aan de Facebook-wedstrijd en maak kans op één van de 16 persoonlijke adviessessies.

interieur advies van Bart Appeltans
interieuradvies van Il Sogno

Gratis interieuradvies

van Il Sogno Homestyling

Benieuwd hoe we je slaapkamer of zithoek nieuw leven kunnen inblazen? Ga je kleiner wonen en wil je beroep doen op een ervaren interieurstylist? Op zoek naar gepersonaliseerd advies over de inrichting van je huis?

Opgroeiende tieners, kinderen die het nest verlaten, verhuizen naar een kleine woning … Net zoals je gezinssituatie, verandert ook je interieur en indeling van je woning doorheen de jaren. Il Sogno Homestyling is de woonstylist bij uitstek voor herinrichting van je huis of appartement. Wij zijn benieuwd naar je verhaal en geven tips & tricks die perfect aansluiten bij je smaak en levensfase.

Gratis interieuradvies

van Homiez

HOMIEZ kan je begeleiden van een eerste prille schets en het maken van moodboards, van straffe keuzes in kleuren, eigentijdse materialen en texturen tot en met de realisatie van de totaalinrichting van je dromen.

In deze korte persoonlijke adviessessie wordt er samen bekeken of jouw wensen uitvoerbaar zijn. Door een veelvoud van mogelijkheden te bespreken en de voor- en nadelen te benoemen krijg je een klare kijk naar de uitvoering van de
opdracht. Met tips en tricks kan je na deze sessie thuis zelf verder aan de slag of misschien is dit een eerste stap in de samenwerking met een ervaren interieurarchitect. Vergeet alvast je plan en eventueel enkele fotoʼs niet mee te nemen naar onze afspraak! Bij HOMIEZ kan je terecht voor antwoorden op:

 • Interieurontwerp
 • Advies in kleuren, materialen en texturen
 • Meubilair en verlichting
Homiez
adviessessie groepssessie

Advies in groep

Zit je met vragen over het werken met een architect? Schrijf je dan in voor één van onze groepsadviessessies. Je komt er alles te weten over de rol van de architect in het (ver)bouwproces en de meerwaarde die hij te bieden heeft. De groepsadviessessies van de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten vinden plaats om 14 uur tijdens weekenddagen en om 19u30 op vrijdag 11 oktober in de advieszone, centraal in hal 1.

Brand gebeurt niet alleen bij de buren, het kan ook jou overkomen. De meeste woningbranden ontstaan namelijk door (ongewild) onvoorzichtig gedrag van mensen: je rookt in bed, terwijl je kookt slaat de vlam in de pan, je gebruikt een elektrisch apparaat foutief … Elk jaar eisen woningbranden ongeveer 100 dodelijke slachtoffers in ons land.

Brandweerzone Centrum komt daarom op de bis-beurs langs met tips en tricks om je tegen brand te wapenen. Een van onze brandpreventieadviseurs legt uit:

 • hoe een brand ontstaat
 • welke plekken in huis de meest risicovolle zijn
 • wat je kan doen om brand te voorkomen
 • wat je moet doen als er toch brand uitbreekt: hoe je alarm slaat, je huisgenoten in veiligheid brengt en een eerste bluspoging onderneemt
 • hoe de wetgeving in elkaar zit voor particuliere woningen.

Uiteraard is er ook tijd voor jouw vragen.

Het doel van de uiteenzetting van Spaargids.be is van onze ervaring op de markt van de hypothecaire kredieten door te geven aan het publiek en mensen te helpen om zich te oriënteren in een complexe markt. Het online platform, waarop gebruikers al jaren elke maand tot soms 100 onderhandelde kredietdossiers met onze community delen, zorgt ervoor dat we ons in een unieke positie bevinden om de markt correct in kaart brengen. Met vergelijkende tabellen als uitgangspunt helpen we bepalen welke banken te benaderen en wijzen we de weg naar de juiste expert. We zorgen ook voor een aantal tips & tricks die het onderhandelen van een hypothecair krediet gemakkelijker kunnen maken.

Een aantal vragen waarop we antwoord willen geven:

 • Hoe onderhandel ik het beste woonlening krediet?
 • Welke voorbereiding alvorens ik de banken contacteer?
 • Welke banken ga ik bezoeken en waarom?
 • Hoe vergelijk ik de verschillende offertes?
 • Online woonkrediet vs. de traditionele aanpak. Wat zijn de grootste verschillen?
 • Kies ik voor een vasts of variabels formule en wat zijn de trands?
 • Hoe belangrijk is de impact van koppelverkoop op uw totaal project?
 • Wat zijn de recentste trends en wijzigingen op de markt?

De “Dag van het vastgoed” (door CIB Oost-Vlaanderen en feXpro) is een dag boordevol actuele vastgoedinformatie, met 12 informatieve workshops en netwerkmomenten tijdens de lunch en bezoek aan bis & de nacht van bis, speciaal georganiseerd voor vastgoedprofessionals & -studenten.

Gedurende de dag worden er 3 reeksen workshops gegevens met telkens de keuze tussen 4 onderwerpen. De thema’s zijn heel gevarieerd: aanpassing van de wet op de mede-eigendom, onroerende verhuur, aansprakelijkheidsverzekering voor de bouwpromotor, een blik op de toekomst, hervorming van vennootschapsbelasting, vastgoedfiscaliteit …

De ‘Dag van het Vastgoed’ vindt plaats op vrijdag 11 oktober in Flanders Expo. Schrijf je in voor de ‘Dag van het Vastgoed’ van CIB Oost-Vlaanderen en feXpro via www.cibovl.be. Volg de signalisatie aan de ingang van bis. Meer info via 09 220 22 05 en cib@cibovl.be.

Livios onthult de sleutel tot succes van jouw (ver)bouwproject! Een goed zicht op het financiële plaatje met onder meer een toelichting van de woonbonus, premies en evoluties van de vastgoedprijzen …

Schrijf je in voor de gratis sessie van Livios via www.livios.be/bisbeurs. Volg de signalisatie aan de ingang van bis.

Zelfbouwdak – Easyroof leert je alle kneepjes van het isoleren en waterdicht maken van je plat dak:

 • Wat zijn de mogelijkheden voor het isoleren van een plat dak?
 • Waarvoor dient een dampscherm en welke types zijn er?
 • Welke dakdichting kiezen: epdm, roofing of pvc?
 • Is het haalbaar om zelf epdm-rubber te leggen?
 • Welke begeleiding biedt Zelfbouwdak bij het isoleren en
  waterdicht maken van een plat dak?

De visie van Sax in een handig stappenplan. Heb je bouwplannen? Dan kan je maar beter van bij de start nadenken over energiezuinigheid. Zo beperk je je energiekosten, draag je zorg voor het milieu en creëer je een beter wooncomfort voor jezelf. Bovendien is een energiezuinige woning ook helemaal klaar voor de toekomst, en dat is absoluut een troef als je ze later wil verkopen. 

Schrijf je nu in voor gratis advies in groep op de stand van Sax Sanitair in hal 3.

Sax geeft tips voor jouw renovatie. Energienormen worden steeds strenger, ook voor bestaande woningen. Ga je binnenkort verbouwen, dan hou je daar dus maar beter rekening mee. Waarop letten bij een kleine of grondige renovatie? Welk ventilatie- en verwarmingssysteem is het meest geschikt? 

Schrijf je nu in voor gratis advies in groep op de stand van Sax Sanitair in hal 3.

Steeds vaker ervaren we ook bij ons langere periodes van droogte. En dan blijkt -in vele gevallen- een regenwaterput onvoldoende. Dan kan het recycleren van huishoudelijk afvalwater een oplossing zijn …

Met het krachtige Hydraloop waterrecyclagesysteem kan je tot 85% van je bad-, douche- en wasmachinewater zuiveren. Datzelfde water kan je vervolgens gebruiken om het toilet door te spoelen of de was te doen! Ook in de tuin en je zwembad krijgt je water zo een tweede leven.

Op zaterdag 12 of zondag 13 oktober tussen 12.30 en 13.00 vertelt Joris Haems, directeur van Ecopuur, welke 6 natuurlijke reinigingsstadia je ‘grijs’ water doorloopt vooraleer het opnieuw hergebruikt kan worden.

Persoonlijke adviessessies

De Orde van Architecten geeft je graag een persoonlijk antwoord op volgende vragen:

 • Wanneer moet ik een architect inschakelen?
 • Hoe vind ik de juiste architect voor mijn project?
 • Wat zijn de voordelen van het werken met een architect?
 • Waaruit bestaat zijn takenpakket?
 • Kies ik mijn aannemer(s) zelf, of laat ik dit best over aan mijn architect?
 • Hoe wordt het ereloon bepaald?
 • Wat doe ik wanneer ik een geschil heb met een architect of aannemer?
 • Ik wil mijn woning verbouwen, wat is er allemaal mogelijk en hoe pak ik het aan?
 • Wat is voor mijn bouwidee de beste oplossing?
 • Wat kan de Orde van Architecten voor mij betekenen?

Bij Fluvius kan u terecht voor antwoorden op:

 • Voor welke premies kom ik in aanmerking?
 • Welke stappen moet ik ondernemen om een premie aan te vragen?
 • Wat is de totaalrenovatiebonus?
 • Hoe kan ik mijn woning energiezuinig maken?
 • Kan ik overschakelen op aardgas?
 • Welke elektriciteits- of aardgasaansluiting kan ik aanvragen?

Hypotheek.winkel geeft je graag een persoonlijk antwoord op volgende vragen:

 • Wat is voor mij de beste hypotheeklening?
 • Zijn mijn plannen financieel wel haalbaar?
 • Waar vind ik de beste voorwaarden?
 • Kies ik voor een vaste of variabele rentevoet?
 • Wat is voor mij de ideale duurtijd van een lening?
 • Wat is het voordeligst: volledige vrijheid of koppelverkoop met andere producten (brand, schuldsaldo, bankrekening …)?
 • Welke lening sluit ik af voor een nieuwbouw, verbouwing of renovatie?
 • Wat met mijn huidige woning en/of lopende lening?
 • Heb ik recht op een fiscal voordeel?
 • Wat bij herfinanciering of vervroegde terugbetaling …?

 CIB Oost-Vlaanderen (Confederatie van Immobiliënberoepen) en feXpro (de beroepsvereniging van experts en bouwpromotoren) geven je graag persoonlijk advies over de gerechtelijke kant van (ver)bouwen, (ver)kopen en vastgoed. 

Mijn buurman dient bij de gemeente bezwaar in tegen de verbouwing die ik wil uitvoeren. Hoe wordt dat bezwaar behandeld en waar kan ik in beroep gaan? Mijn huurder is met de noorderzon vertrokken, wat moet ik doen om de woning te mogen betreden? Ik heb een perceel gekocht waarvan achteraf blijkt dat de grond vervuild is, ondanks een geldig bodemattest. Wat kan ik doen? Ik heb een aankoopbelofte ondertekend om een appartement te kopen, maar ik wil hiervan af: hoe ga ik best te werk? Is een grond die in een bouwzone ligt automatisch bouwgrond? Word ik op mijn buitenverblijf aan de Belgische kust apart belast? Wat is het verschil tussen onroerende leasing en huurkoop? 

Het Vlaams Energieagentschap (VEA) geeft je graag een persoonlijk antwoord op volgende vragen:

 • Waarom is BENOveren beter dan gewoon renoveren? 
 • Wanneer kan ik een beroep doen op een BENOvatiecoach? 
 • Hoe vind ik een architect, een aannemer of een fabrikant die vertrouwd is met BENOveren? (o.a. via de lijst voorlopers op energiesparen.be/ikBENOveer).
 • Hoeveel premie krijg ik als ik nog dit jaar mijn dak en muren isoleer?
 • Hoe werkt de totaalrenovatiebonus? 
 • De premie voor na-isolatie van spouwmuren is gekoppeld aan een kwaliteitskader: wat wordt daarmee bedoeld? 
 • Welke premies krijg ik als ik nu al een BEN-woning bouw? 
 • Is investeren in zonnepanelen nog interessant? 
 • De zonnekaart: wat is dat? 
 • Worden de eisen voor nieuwbouwwoningen en grondige renovaties in de toekomst nog strenger? 
 • Welke energiebesparende investeringen geven het meeste rendement? 
 • Wat is er veranderd aan het nieuwe EPC vanaf 2019. Wanneer heb ik een EPC nodig? 
 • Heb ik binnenkort ook een EPC nodig voor de gemeenschappelijke delen van een appartement?

Schrijf je nu in voor een adviessessie met het Steunpunten Duurzaam Wonen en Bouwen van de Provincies Oost- en West-Vlaanderen en krijg antwoord op volgende vragen:

 • Welke stappen kan ik ondernemen om mijn woning energiezuinig te maken?
 • Hoe hou ik mijn huis koel zonder airco?
 • Zijn zonnepanelen nog altijd rendabel?
 • Mijn spouwmuren isoleren: hoe doe ik dat het best?
 • Wanneer moet mijn condensatieketel worden vervangen?
 • Welke isolatiematerialen zijn duurzaam én passen in mijn budget?
 • Is mijn woning wel geschikt voor een zonneboiler of warmtepomp?
 • Via de ramen ventileren: is dat nodig?
 • Hoe zorg ik ervoor dat mijn renovatie nog loont na 20 jaar?
bis adviessessie
Scroll naar top