5 veelgemaakte fouten bij buitenschilderwerk

Bladdert de verf op je kozijnen of buitendeur af? Of wil je het hout in je tuin beschermen tegen alle weersomstandigheden? Dan is het tijd om je verfborstel boven te halen! Voor je dat doet, willen we je waarschuwen voor 5 veelgemaakte fouten bij buitenschilderwerk.

Fout 1: niet de juiste schilder

Voor het perfecte resultaat moet je bij een vakman zijn. Wil je een beroep doen op een professional, dan zijn er enkele zaken waarmee je rekening moet houden.

Hoe berekent de schilder zijn prijs? Per klus, per uur of per vierkante meter? Dat hangt af van de opdracht en de schilder. De prijs om een muur te schilderen berekent een vakman gemakkelijk per vierkante meter. Maar kozijnen en balustrades zijn een ander verhaal. Sommige schilders zullen extra kosten aanrekenen, zoals kilometrage of de huur van een stelling. Die kosten staan niet altijd in de offerte vermeld. Om niet voor onaangename verrassingen te staan, vraag je er best op voorhand naar.

Een goede indicator voor een betrouwbare schilder is de garantie die hij geeft op zijn werk. Hopelijk is die garantie niet nodig, maar zo ben je alleszins zeker dat fouten kosteloos rechtgezet worden.

Fout 2: overhaast beginnen

Is je motto ‘wat je zelf doet, doe je beter’? Dan bespaar je ongetwijfeld een flinke som geld. Tenzij je er een boeltje van maakt! Ga niet overhaast te werk en bereid je goed voor.

Hout is een natuurproduct dat doorheen het jaar uitzet en inkrimpt. Om ervoor te zorgen dat je buitenschilderwerk jarenlang alle weersomstandigheden doorstaat, is het belangrijk om de verf correct aan te brengen.

Maak om te beginnen je houten deuren of kozijnen schoon. Schuur ze nadien af en herstel eventueel losgekomen kit langs de vensters. Vul tot slot de scheuren of beschadigingen op.

blauw buitenschilderwerk

Fout 3: foute verf kiezen voor buitenschilderwerk

Je hebt het vast al gemerkt: het gamma aan verf en lak is uitgebreid. Voor je buitenmuren van baksteen, pleister, cellenbeton of gipskarton gebruik je muurverf. Om houten ondergronden zoals kozijnen en buitendeuren te schilderen, heb je lak nodig. Daarin onderscheiden we twee types: solventgedragen en watergedragen lak.

Hoewel doorgaans solventgedragen lak gekozen wordt voor buitenschilderwerk, kan je ook watergedragen lak kiezen. Die is milieuvriendelijker en wordt gemaakt op basis van water i.p.v organische oplosmiddelen zoals terpentine, thinner of white spirit. 

Fout 4: geen grondlaag zetten

Vergeet geen grondlaag of primer te zetten voordat je aan je afwerklaag begint. Nadat je het te schilderen houtwerk hebt gereinigd en geschuurd, is het niet overbodig om overal nog eens over te gaan met ammoniak of een speciale verfreiniger.

Plak daarna de randen van je raam- of deuromlijsting af. Verwijder de plakband na het schilderen, zo vermijd je eventuele beschadigingen.

Laat je onderlaag drogen en schuur hem daarna nog eens op. Plak de randen nogmaals af en verwijder het stof met een droge borstel. Heb je dat gedaan? Dan kan je de lak (afwerkingslaag) aanbrengen.

Fout 5: buitenschilderwerk bij slecht weer

‘Het moet heel warm en droog zijn zodat alles snel droogt’, zou je misschien denken. Niets is minder waar. Tenzij je enkel een klein kozijn moet schilderen, is buitenschilderwerk niet voor doetjes.

In het midden van de zomer zal het al snel onaangenaam warm zijn. Je verf of lak kan ook te snel drogen, waardoor correcties maken en verfstrepen wegwerken onmogelijk wordt. Vermijd rechtstreekse zon op je drogende verf indien mogelijk.

De beste periode voor buitenschilderwerk is in het voorjaar. Bekijk de weersverwachtingen en wacht op droge dagen met aangename temperaturen. Tussen 15 °C en 20 °C is ideaal.

Meer inspiratie voor je huis en tuin

Wil je meer handige tips en tricks en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top