Afbladderende verf op je kozijnen? Of ben je de kleur van je voordeur beu? Dringend tijd om een paar verfborstels boven te halen. Voor je dat doet, willen we je waarschuwen voor enkele veelgemaakte fouten bij buitenschilderwerk.
Fout 1: Niet de juiste schilder
Je schilderwerk laten doen door een vakman garandeert een mooi afgewerkte klus. Maar er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden.
Berekent de schilder zijn prijzen per klus, per uur of per vierkante meter? Dat verschilt per klus en per schilder. Een muur schilderen kan gemakkelijk per vierkante meter worden berekend. Maar kozijnen of een balustrade zijn een ander verhaal.
Sommige schilders zullen extra kosten aanrekenen, zoals kilometrage of huren van een steiger. Die kosten staan niet altijd in de offerte, dus vraag daar op voorhand naar. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.
Een goede indicator voor een betrouwbare schilder is de garantie die hij geeft op zijn werk. Hopelijk is die garantie niet nodig, maar zo worden fouten in ieder geval kosteloos rechtgezet.
Fout 2: Overhaast beginnen
Zelf je buitenschilderwerk doen zal ongetwijfeld goedkoper zijn. Tenzij je er een boeltje van maakt. Want dan kan je na enkele jaren opnieuw beginnen.
Hout is een natuurproduct, doorheen het jaar zet het uit en krimpt het in. Daarbovenop moet je buitenschilderwerk alle weersomstandigheden gedurende vele jaren doorstaan. Daarom is het belangrijk dat je verf correct is aangebracht.

Maak je deuren of houten kozijnen om te beginnen schoon en schuur ze af. Herstel eventueel losgekomen kit langs de vensters en vul scheuren of beschadigingen in het hout op.
Fout 3: Foute verf kiezen voor buitenschilderwerk
Verf bestaat in vele soorten. Als je de verkeerde kiest, kan je opnieuw beginnen. Om je kozijnen en buitendeuren te schilderen heb je lak nodig. Daarin bestaan twee types: solventgedragen en watergedragen.
Hoewel doorgaans solventgedragen verf gekozen wordt voor buitenschilderwerk, kan je ook watergedragen verf kiezen. Zorg er wel voor dat het duidelijk om buitenverf gaat. Dat staat op de pot.
Fout 4: Geen grondlaag zetten
Vergeet geen grondlaag of primer te zetten voor je met je eigenlijke verf begint. Nadat je het te schilderen houtwerk hebt gereinigd en geschuurd, is het niet overbodig om overal nog eens over te gaan met ammoniak of een speciale verfreiniger.
Plak daarna de randen van je raam- of deuromlijsting af. Verwijder de plakband na het schilderen, zo vermijd je eventuele beschadigingen.
Nadat je grondlaag droog is, schuur je hem nog eens op en plak je de randen nog eens af. Verwijder het stof met een droge borstel. Nu kan je de lak aanbrengen.
Fout 5: Buitenschilderwerk bij slecht weer
Het moet heel warm en droog zijn zodat alles snel droogt, zou je misschien denken. Niets is minder waar. Tenzij je een enkel klein kozijn moet schilderen, is buitenschilderwerk niet voor doetjes.
In het midden van de zomer zal je het al snel onaangenaam warm zijn. Je verf kan ook te snel drogen, waardoor correcties maken en verfstrepen wegwerken onmogelijk worden. Vermijd rechtstreekse zon op je drogende verf indien mogelijk.
De beste periode voor buitenschilderwerk is in het voorjaar. Bekijk de weersverwachtingen en wacht op droge dagen met aangename temperaturen. Tussen 15 °C en 20 °C is ideaal.
Wil je meer tips voor je dak, muren, vloeren of tuin ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!