Bis Architectuurwedstrijd

De Bis Architectuurwedstrijd (°2009), gesteund door de Orde van Architecten – Vlaamse Raad,  is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde. Dankzij de keuze voor wedstrijdthema’s met een grote actuele relevantie groeit ook de weerklank bij pers en publiek.

Thema 2024: 'retrofit'

Bis, bouw- en interieursalon gaat sinds 2009 jaarlijks op zoek naar interessante architectuurprojecten rond een actueel en duurzaam themaMet thema’s als ‘Zichten’ (2015), ‘Energie- en mobiliteit’ (2016), ‘Inbreiding als happy living’ (2017), ‘Herbestemming’ (2018), ‘Sharing’ (2019), ‘circulair bouwen’ (2022) en ‘levenslang wonen’ (2023) kiest de wedstrijd telkens voor actuele en duurzame onderwerpenDat is dit jaar niet anders. Met de bedoeling het grote publiek te inspireren kiest Bis deze editie voor het thema ‘retrofit‘.

Architectuurwedstrijd Bis en Orde van Architecten

Zoektocht naar inspirerende projecten

In een landschap van verouderde gebouwen is de nood hoog om die constructies nieuw leven in te blazen. Retrofit zorgt voor een energetische verbetering van de bestaande gebouwen en structuren door ze te updaten met hedendaagse systemen en technologieën. Op die manier kunnen we de levensduur van oude gebouwen verlengen en hun milieu-impact aanzienlijk verlagen. Gevolg: onze uitstoot reduceert en ons energieverbruik vermindert.

De Bis Architectuurwedstrijd 2024 is op zoek naar projecten die focussen op ‘retrofit’. Heb jij projecten bedacht of gerealiseerd rond dat thema? Dan ontvangen we graag jouw inzending.

Welke projecten mag je inzenden?

 • Projecten die gebouwen energetisch verbeteren aan de hand van hedendaagse systemen en technologieën.
 • De winnende projecten zijn een inspiratiebron en blik op de toekomst voor de particuliere bezoekers van Bis.
 • Zowel gerealiseerde als niet-gerealiseerder projecten kunnen deelnemen.
 • Je mag meerdere projecten inzenden.

Hoe zend je jouw project(en) in?

Stuur jouw project vóór vrijdag 16 augustus 2024, 14u30 in via een WeTransfer naar lotte.leeman@easyfairs.com. De winnaars en alle deelnemers worden tussen 22 augustus en 1 september op de hoogte gebracht.

Prijzenpot

De jury kiest 4 winnende projecten. De winnaars worden tussen 22 augustus en 1 september op de hoogte gebracht en worden bekroond met een welverdiende plaats in de spotlights:

 • Persmoment tijdens de officiële opening van Bis (zaterdag 5 oktober 2024, Flanders Expo Gent)
 • Tentoonstelling van de winnende projecten tijdens Bis (zo’n 51.000 bezoekers – 9 dagen)
 • Flink wat aandacht via onze eigen (online) kanalen en Bis-partners

Jury

Alle projecten worden in de week van 19 augustus anoniem gejureerd door onze jury:

 • Stefan Doutreluingne – Bureau50 (Lang Zal U Wonen-project)
 • Wendy Hoeven – architect en bestuurder van Inclure Architecten
 • Nele Vanwinge – iNto interieurarchitectuur
 • Stefan Danschutter – ingenieur-animator TC Architecten Buildwise

Alle projecten worden in de week van 19 augustus anoniem gejureerd door onze jury. Binnenkort vind je hier een overzicht van de juryleden.

Scroll naar top