Bis-architectuurwedstrijd

De Bis-architectuurwedstrijd (°2009), gesteund door de Orde van Architecten – Vlaamse Raad,  is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde. Dankzij de keuze voor wedstrijdthema’s met een grote actuele relevantie groeit ook de weerklank bij pers en publiek.

Thema 2022 'circulair bouwen'

Bis, bouw- en interieursalon gaat sinds 2009 jaarlijks op zoek naar interessante architectuurprojecten rond een actueel en duurzaam themaMet thema’s als ‘Zichten’ (2015), ‘Energie- en mobiliteit’ (2016), ‘Inbreiding als happy living’ (2017) en ‘Herbestemming’ (2018), ‘Sharing’ (2019) kiest de wedstrijd telkens voor actuele onderwerpen en maatschappelijke relevantieDat is dit jaar niet anders. Met de bedoeling het grote publiek te inspireren kiest Bis deze editie voor het thema circulariteit

De keuze voor circulariteit is natuurlijk geen toeval. Zo’n 38 procent van de Belgische afvalberg komt uit de bouw. Tegelijk worden nieuwe materialen schaarser en duurder, haperen toeleveringsketens en is er flink wat onaangeroerde leegstand. Hoog tijd dus om toekomstgericht te bouwen.

Van lineair naar circulair

De Bis-architectuurwedstrijd 2022 ging daarom op zoek naar projecten die inzetten op circulair bouwen en daardoor een positieve impact hebben op het milieu. Dat betekent bouwprojecten waar rekening wordt gehouden met de hele levenscyclus van het gebouw. Dat gaat dan over de bouwmaterialen: zijn die milieuvriendelijk, CO2-neutraal, worden oude materialen hergebruikt? Maar ook over bouwmethodes: is het pand structureel en conceptueel zo gebouwd dat het op termijn bijvoorbeeld een andere bestemming kan krijgen? Is het pand demonteerbaar op het einde van zijn levenscyclus zodat de materialen hergebruikt kunnen worden? Circulariteit gaat over impact op het milieu, dus ook over de inplanting van een pand in de natuurlijke omgeving, over de energieprestaties van het pand én het energiegebruik tijdens de bouw.

bis-architectuurwedstrijd circulair bouwen

Zoektocht naar inspirerende projecten

De jury had dus heel wat om rekening mee te houden tijdens de beoordeling van de 47 inzendingen van uiteenlopende residentiële en niet-residentiële projecten. Sommige daarvan werden al gerealiseerd, andere zitten nog in de conceptuele fase. Dat er zoveel inzendingen zijn, stemt de jury hoopvol. Het toont aan dat circulariteit in de bouw echt leeft. Gezien het thema van de wedstrijd had de jury bij de beoordeling van de inzendingen bijzondere aandacht voor:
  • Overtuigende en inspirerende voorbeelden van circulariteit
  • De milieu-impact van het bouwproject
  • Een slim en zuiniger gebruik van hulpbronnen en materialen

Jury

Alle projecten werden op 30 augustus anoniem gejureerd door onze vierkoppige jury:

  • Jan Melis (ir. architect, voorzitter Orde van Architecten – Vlaamse Raad) als waarnemend jurylid
  • Stijn Brancart (ir. architect, assistent professor structureel ontwerp aan de TU Delft, expert circulair bouwen)
  • Isabelle Du Pré (ir. architect, head of development bij Upgrade Estate)
  • Philippe De Brabanter (technisch adviseur met focus op circulair bouwen bij Van Dessel Insurance Brokers)
Scroll naar top