Bis-architectuurwedstrijd

De Bis-architectuurwedstrijd (°2009), gesteund door de Orde van Architecten – Vlaamse Raad,  is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde. Dankzij de keuze voor wedstrijdthema’s met een grote actuele relevantie groeit ook de weerklank bij pers en publiek.

Thema 2023: 'levenslang wonen'

Bis, bouw- en interieursalon gaat sinds 2009 jaarlijks op zoek naar interessante architectuurprojecten rond een actueel en duurzaam themaMet thema’s als ‘Zichten’ (2015), ‘Energie- en mobiliteit’ (2016), ‘Inbreiding als happy living’ (2017), ‘Herbestemming’ (2018), ‘Sharing’ (2019) en ‘circulair bouwen’ (2022) kiest de wedstrijd telkens voor actuele en duurzame onderwerpenDat is dit jaar niet anders. Met de bedoeling het grote publiek te inspireren kiest Bis deze editie voor het thema levenslang wonen.

Architectuurwedstrijd Bis en Orde van Architecten

Zoektocht naar inspirerende projecten

Wonen doen we levenslang. Maar kunnen we ook effectief levenslang verblijven in onze woning? Is die voorzien op verschillende levensfases? Als jongvolwassene, als single, als koppel met of zonder kinderen, als oudere, als hulpbehoevende …?

Veranderingsgerichte architectuur houdt vanaf de start rekening met het aantal bewoners en hun persoonlijke evolutie. De woning groeit mee, die is flexibel, duurzaam en toegankelijk. De architect heeft hierbij de boeiende opdracht om tendensen te combineren tot een gepaste en future proof woonoplossing.

De Bis-architectuurwedstrijd 2023 is op zoek naar projecten die focussen op ‘levenslang wonen’. Heeft u projecten bedacht of gerealiseerd rond dat thema? Dan ontvangen we graag uw inzending.

Welke projecten mag u inzenden?

 • Residentiële projecten waarbij de architect op een creatieve manier aandacht schenkt aan het thema ‘levenslang wonen’.
 • Zowel gerealiseerde als niet-gerealiseerde projecten kunnen deelnemen.
 • De winnende projecten zijn een inspiratiebron en blik op de toekomst voor de particuliere bezoekers (bouwers en verbouwers) van Bis.
 • Een architect/bureau mag meerdere projecten inzenden.

Hoe zendt u uw project(en) in?

Deelnemen is niet meer mogelijk. De wedstrijd sloot op 21 augustus 2023 om 16u. De winnaars en alle deelnemers worden tussen 28 augustus en 1 september op de hoogte gebracht.

Prijzenpot

De jury kiest 4 winnende projecten. De winnaars worden begin september op de hoogte gebracht en worden bekroond met een welverdiende plaats in de spotlights:

 • Persmoment tijdens de officiële opening van Bis (7 oktober 2023)
 • Tentoonstelling van de winnende projecten tijdens Bis (zo’n 55.000 bezoekers)
 • Flink wat aandacht via onze eigen (online) kanalen en Bis-partners

Jury

Alle projecten worden in de week van 28 augustus anoniem gejureerd door onze jury:

 • Stefan Doutreluingne – Bureau50 (Lang Zal U Wonen-project)
 • Wendy Hoeven – architect en bestuurder van Inclure Architecten
 • Nele Vanwinge – iNto interieurarchitectuur
 • Stefan Danschutter – ingenieur-animator TC Architecten Buildwise
Scroll naar top