Isolatiemateriaal: 5 natuurlijke alternatieven

Als we richting een duurzame toekomst moeten gaan, dan hoort daar ook duurzame en natuurlijke isolatie bij. Dat zijn isolatiematerialen die met respect zijn vervaardigd en volledig recyclebaar zijn. En je hoeft je geen zorgen te maken: ze bieden ook gewoon goede thermische en akoestische isolatie.

Katoenisolatie

Ja hoor, de kleren die je nu draagt kunnen eindigen als isolatie in iemand anders zijn woning. Katoenisolatie is een manier om niet-herbruikbare kleren te upcyclen als isolatiemateriaal. Voornamelijk oude jeansbroeken worden daarvoor gebruikt. Katoenisolatie bestaat uit 85% katoen en wordt aangevuld met polyester, brandwerende stoffen en biocide tegen ongedierte en schimmels.

Katoenisolatie is beschikbaar in rollen en panelen en kosten zo’n € 35 – € 50 per vierkante meter.

Schapenwolisolatie

Wil je isolatie die tot wel 100 jaar meegaat zonder zijn isolatiewaarde te verliezen? Dan is schapenwol een uiterst duurzame keuze. Naast zijn goede thermische isolatie heeft schapenwol nog twee troeven achter de hand. Schapenwol kan tot 30% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder iets in te boeten op de isolatieprestatie. Daarnaast zit er ook keratine in schapenwol, wat zorgt voor een luchtzuiverende werking.

De isolatierollen uit schapenwol bedragen zo’n € 40 tot € 60 per vierkante meter.

Rol isolatiemateriaal in onafgewerkte woning
Bron: Stockcake

Vlasisolatie

Een ander natuurlijk isolatieproduct is vlas. Vlasisolatie wordt gemaakt uit een restproduct van linnen. Het is dus een 100% natuurlijk product waarbij niks verloren gaat in de productie. Bijgevolg heeft vlasisolatie ook een positieve ecologische voetafdruk. Dat wil zeggen dat vlas meer CO2 opneemt tijdens de groei dan de hoeveelheid CO2 die word uitgestoten tijdens de productie van vlasisolatie.

Je betaalt tussen de € 30 en € 45 per vierkante meter voor panelen vlasisolatie.

houten miniatuurhuisje op dat staat op een stukje isolatie
Bron: Stockcake

Kurkisolatie

Kurk is een multi-inzetbaar product in als je een woning bouwt of renoveert. Je kan het gebruiken voor vloeren, wanden, trappen … en ook je isolatie! Kurk is bijzonder sterk, vochtbestendig en verliest amper zijn isolatiewaarde. Daardoor is kurkisolatie het ideale product voor constructies met een verhoogd vochtrisico.

Kurk is beschikbaar als panelen of korrels om te isoleren en kost tussen de € 60 en € 100 per vierkante meter.

Stro-isolatie

Isoleren met stro zit in de lift. Dat komt omdat stro, naast akoestische en thermische isolatie, ook vochtwerende eigenschappen heeft. Dat alles tegen een laag prijsje omdat het een restproduct van de landbouw is. Stro-isolatie wordt wel nog ingespoten met een brandwerend en schimmelwerend middel als extra bescherming.

Stro-isolatie wordt ingeblazen als vlokken en vind je al vanaf € 10 per vierkante meter.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top