Recupereer oude bouwmaterialen

Energie, kostbare materialen en grondstoffen gaan maar al te vaak verloren bij de afbraak, renovatie of uitbreiding van een woning. Wil jij graag de keten van bouwen, afbreken, wegwerpen en nieuwe bouwmaterialen aankopen verbreken? Gooi oude bouwmaterialen in (redelijk) goede staat dan niet direct op je aanhangwagen of in de container. Ze kunnen later  immers nog goed van pas komen bij jouw woning of die van een vriend, kennis of andere (ver)bouwer. Hoe kan je oude bouwmaterialen nu precies hergebruiken, de authentieke look van je woning herstellen en oude bouwmaterialen er als nieuw laten uitzien? Wij helpen je graag een handje.

Efficiënt oude bouwmaterialen recupereren

Efficiënt bouwen of verbouwen doe je door jezelf op voorhand goed te informeren. Een goede planning komt altijd van pas. Voorzie je op verschillende veelvoorkomende scenario’s, maar denk ook aan de toekomst van je oude bouwmaterialen. Tijdens een gemiddelde verbouwing of renovatie gaan veel waardevolle materialen en energie verloren. Wie duurzaam en energiezuinig wil bouwen, moet dus ook oog hebben voor de materialen. Zijn ze herbruikbaar, demonteerbaar of omkeerbaar?

Circulair bouwen

Moet jouw woning nog gebouwd of verbouwd worden? Laat je dan omver blazen door de frisse circulaire bries in de bouwsector. Verschillende bedrijven werken namelijk meer en meer rond duurzaam bouwen. Een woning moet tegenwoordig niet enkel energiezuinig, maar ook op andere vlakken ecologisch verantwoord zijn. De laatste jaren vergrootte de belangstelling voor duurzame materialen van architecten en andere actoren in de bouwsector. Circulair bouwen is bouwen met aandacht voor de hele levenscyclus van de woning en haar materialen. Er wordt nagedacht over hoe je een woning efficiënt kan afbreken, uitbreiden of bijvoorbeeld verplaatsen zonder het leefmilieu onnodig te vervuilen, overbodig veel energie te verbruiken of materialen weg te werpen.

Oude bouwmaterialen in container

Helaas werd hier vroeger veel minder over nagedacht. Heb je een oude woning gekocht of wil jij nieuw leven blazen in je oude woning? Probeer dan zoveel mogelijk oude materialen te recupereren. 

Welke oude bouwmaterialen kan je recupereren?

Werp materialen die de tand des tijds hebben doorstaan niet zomaar weg. Kan jij het niet gebruiken voor je eigen huis? Verkoop of geef het aan iemand die er wel nog iets mee is. Gevelstenen, dakpannen, deuren, hout, keramische tegels of zelfs deurknoppen,… deze materialen verdienen allemaal een tweede leven.

Creatief werken met oude bouwmaterialen

Wees creatief. Net zoals een kok met allerlei restjes een heerlijke maaltijd op tafel kan toveren, kan jij zeker iets maken van materialen die jij op overschot hebt. Met oude houten platen, planken en dakpannen kan jij bijvoorbeeld een prachtige kippenvilla bouwen in je tuin. 

Wil jij duurzaam en ecologisch bouwen? Breng een bezoekje aan bis in Flanders Expo en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top