Een luister- of leeshoek inrichten doe je zo!

Verslind je aan de lopende band boeken of draai je je vinylplaten nog platter dan ze al zijn? Net zoals een hobbykok van een prachtige keuken droomt of reeds heeft, zo verdien jij een eigen luister- of leeshoekje in je huis. We geven je alvast inspiratie en enkele tips om een rustig plekje te creëren bij je thuis. Lees hier hoe jij van een saaie hoek de gezelligste plek in huis maakt.

Waar kan je een luister- of leeshoek inrichten?

Het belangrijkste punt waaraan de ruimte moet voldoen is: stilte. Kies niet een kamer waarin kinderen spelen, er veel passage is, de tv aanstaat of je gestoord kan worden op het moment waarop jij wil ontspannen. Kies ook een plek met voldoende lichtinval. Voldoet je woonkamer, slaapkamer, zolderkamer, bureau of leegstaande kamer aan deze criteria, dan kan je aan de slag!

Zo verlicht je je leeshoek

Lezen in een donker hoekje is niet goed voor je ogen. Geef je ogen wat rust en kies voor de juiste verlichting. 

Kijk tijdens je zoektocht naar een perfecte lamp verder dan de stijl van de lamp. De verlichting in je huis heeft namelijk verschillende functies: de ene wandlamp creëert een gezellige sfeer, terwijl een andere plafondspot als essentiële verlichting functioneert. Zo zorgt de verlichting boven het aanrecht in je keuken er bijvoorbeeld voor dat je niet in je vingers snijdt. 

Zorg dat je zonder moeite elke letter in je boek kan lezen. Kies voor een leeslamp en vul aan met gezellige sfeerverlichting.

Luisterhoekje in huis

Foto: Nathan Dumlao – unsplash

Leestip: ontdek hier hoe je een lichtplan kan maken voor iedere kamer in je woning.

Richt je luister- of leeshoek in

Richt naar eigen smaak een hoekje in waar jij even alle stresserende gedachten van je af kan zetten en ten volle kan relaxen.

Leeshoek

Wat mag er niet ontbreken? Je raadt het zelf wel: een comfortabele zetel, schommelstoel, hangmat of -stoel en een tafeltje. Zorg dat je je lekker kan nestelen, zonder terug op te moeten staan om iets te halen. Plaats een bijzettafel die groot genoeg is voor je boek, snacks, bril, tas thee of koffie en smartphone. Maak je klaar om, eventueel met een zacht dekentje, een avondje in je cosy corner te vertoeven. Vul tot slot de praktische zaken aan met rustgevende decoratie zoals geurkaarsen, plantjes, (gedroogde) bloemen, foto’s of schilderijen. 

Om het nog knusser te maken kan jij je boeken een plaatsje geven in je eigen mini-bibliotheek. Bevestig een boekenrek of -plank en gebruik je collectie boeken als decoratie. 

Zetel in leeshoek

Foto: Sarah Pflug

Foto: Micheile Henderson – unsplash

Luisterhoek

In plaats van een boekenkast, kan jij je luisterhoek vervolledigen met een stijlvolle dressoir. Pak uit met je retro vinylspeler en je uitgebreide platencollectie. Geef het je geluidsspeler en platen een plaatsje. Trek het muzikale thema door in decoratie. Een gesigneerde gitaar of poster van je favoriete album geeft je luisterhoekje meer karakter. 
 
Wil je interieurinspiratie opdoen? Breng een bezoekje en bis en abonneer je op de nieuwsbrief

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top