Regenwater hergebruiken met een regenwaterput

Hemels water dat hemelwater! Want al die regen op je dak kan je gewoon hergebruiken als je een regenwaterput hebt. Zowel voor binnen als buiten.

Het belang van regenwater hergebruiken

Waarom regenwater hergebruiken, hoor ik je zeggen? Wel, daar zijn twee belangrijke redenen voor.

Uit ecologisch standpunt help je de natuur een handje en maak je een duurzame keuze. Je vermindert de druk op kostbaar drinkwater, ontlast rioleringssystemen én vermindert overstromingsrisico’s.

Uit financieel standpunt bespaar je ook heel wat op je waterfactuur. Tot wel 50%! Tijd dus om je toilet door te spoelen, je auto te wassen en je tuin te besproeien met water uit je regenwaterput.

Blauwe regenton aangesloten op dakgoot
Bron: AI generated - Canva

Hoe zit zo'n regenwaterput in elkaar?

Reservoir

Dé essentie van je put is een betonnen of kunststof ‘ton’ die al je regenwater opvangt. Hou wel rekening met de grootte ervan. De minimumvoorschriften liggen bij wet vast.

Filter

Hoe properder je water, hoe minder kans op verkleuring of geurtjes. Bij een regenwaterput kan je best op 3 plaatsen een filter installeren.

  • In de dakgoot: zo vermijdt je dat grof vuil, zoals blaadjes en takjes, in je regenwaterput geraakt. Vergeet je dakgoot ook niet regelmatig uit te kuisen.
  • Voor de pomp die het regenwater naar je woning stuurt: met een fijn gaas vermijd je dat er vaste deeltjes in de leidingen terecht komen.
  • Na de pomp: via een actief-koolfilter absorbeer kleur en vieze geurtjes.
  •  
Grijze regenwaterput uit kunststof
Bron: AI generated - Canva

Overloop

In periodes dat het hevig regent, moet je regenwaterput ook kunnen overlopen. Het overtollige water moet aangesloten worden op een infiltratiesysteem. Is dat niet mogelijk? Dan aan een beek, gracht of de waterafvoer in je straat.  

Bijvulsysteem

Bij droogte kan je regenwaterput leeg raken en moet je hem bijvullen. Vul je regenwaterput wel enkel bij met het benodigde leidingwater. Eens het terug regent, vult de put zichzelf.

Tweede circuit

Naast je gebruikelijke watercircuit wordt er ook een tweede circuit aangelegd voor het regenwater. Via een pomp wordt het regenwater dan binnengebracht in je woning, bijvoorbeeld naar je toilet of wasmachine.

Hoe groot moet je regenwaterput zijn?

Plan jij te bouwen of verbouwen? Dan is een regenwaterput meestal verplicht. De minimumgrootte ervan wordt bepaald aan de hand van de afwaterende oppervlakte van je woning.

  • Oppervlakte < 80m²: regenwaterput van 5.000 liter
  • Oppervlakte tussen 80m² en 120m²: 7.500 liter
  • Oppervlakte tussen 120m² en 200m²: 10.000 liter
  • Oppervlakte  > 200m²: 100 liter per m².

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top