7 tips om water te besparen

Hou jij ook van de zomer? Na enkele bewolkte en regenachtige maanden je jaarlijkse portie vitamine D opdoen, dat doet deugd! Helaas heeft het zomerse weer ook een keerzijde. Door aanhoudende droogte staan de grondwaterstanden en het waterpeil van de rivieren en beken erg laag. Als we ons waterverbruik niet inperken, kunnen we de kortste keren in moeilijkheden komen. Tijd voor verandering dus! Wij gingen op zoek naar allerlei methodes om water het hele jaar door te besparen. Volg deze tips en je zal het resultaat niet enkel rondom jou zien, maar ook op je waterfactuur. 

Hoeveel water verbruik jij dagelijks?

De meesten onder ons bekijken het waterverbruik van het gezin slechts 1 keer per jaar op de jaarlijkse waterfactuur. Als je het waterverbruik zeven dagen lang zou bekijken, kan jij je woning of activiteiten beter bijschaven. Een doorlopende wc of een lek die jij nog niet opgemerkt had, kan op deze manier sneller aan het licht komen.

Water besparen door hergebruik

Water besparen door het te hergebruiken

Laat het water dat je gebruikt om je groenten te spoelen niet zomaar wegvloeien in de afvoerput van je gootsteen. Dit water kan je prima opvangen in een teil en hergebruiken om je planten te besproeien. 

Hetzelfde kan je ook doen in je douche. Je douche is namelijk niet op een-twee-drie warm. Vang tijdens het wachten het zuivere koude water op en gebruik het voor iets anders. Om je groenten te wassen bijvoorbeeld! Stel dat je dit elke dag doet, dan heb je op een jaar tijd een mooi aantal liters bespaard of hergebruikt.

Schakel over op regenwater

Sinds 2014 is de recuperatie van regenwater bij nieuwbouwwoningen en de herbouw van eengezinswoningen die groter zijn dan 40 vierkante meter verplicht in Vlaanderen. Je kan voor maar liefst 60% van jouw totale waterverbruik regenwater gebruiken. Voor het doorspoelen van je wc, het besproeien van je gazon, het wassen van je kleren of je auto heb je heus geen leidingwater nodig. 

Als iedereen via een regenput of -tank het regenwater zou opvangen zou dit niet enkel het watertekort beperken, maar ook de kans op wateroverlast verminderen. Het prijskaartje van een regenwaterinstallatie is zo’n € 1000 à € 2500. In de plaats draag jij je steentje bij en kan jij logischerwijs het regenwater dat jij opvangt gratis gebruiken.

Water besparen door regenwater te gebruiken voor de wc door te spoelen

Deze kleine aanpassingen besparen water

Auto wassen
Staat er ‘vuil’ geschreven op je auto? Denk even na voordat je de tuinslang pakt om je auto te wassen. Neem in de plaats een emmer. Het vergt misschien iets meer moeite, maar je kan er gemakkelijk meer dan 100 liter water mee besparen. Vergeet niet om geen leidingwater maar wel regenwater te gebruiken.

Water besparen bij het wassen van je auto

Vaatwasser

In plaats van de vaat eerst schoon te spoelen, kan je de etensresten van je borden wrijven of schrapen. Hierdoor verbruik je 1/2 minder water.

Douche of bad
Als je 10 minuten doucht, verbruik je bijna evenveel water als dat je een bad zou nemen. Een zuinige douchekop kan daar verandering in brengen. In plaats van 15 liter per minuut stroomt er slechts 6 liter uit de kraan. 

Kan een ontspannend bad je bekoren? Gun jezelf maximum een keer per week dit relaxmomentje en neem voor de rest van de week een douche. 

Verkort je douchebeurt en draai de kraan dicht als je je inzeept, je shampoo door je haren wrijft of je conditioner laat inwerken. 

Water besparen op je bouwwerf

Ook tijdens je bouwwerken kan je water hergebruiken. Wordt het grondwaterpeil op je bouwwerf kunstmatig verlaagd? Loos het bemalingswater niet meteen in de riool, want er zijn meerdere plaatsen waar je het kan lozen. Het water kan je gemakkelijk hergebruiken om bijvoorbeeld tuinen en parken in de buurt te besproeien. 

Wil je meer tips om je facturen te verlagen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en ontdek hoe jij zuinig kan bouwen en wonen.

Foto’s: unsplash

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top