De juiste verfkleur kiezen

Denk je dat in het verven zelf de meeste tijd kruipt? Neen hoor! De juiste verfkleur kiezen is minstens even lastig. Niet alleen het gamma aan kleuren is eindeloos, je moet ook met heel wat rekening houden. Vooraleer je enthousiast naar je verfborstel grijpt, neem je best even een kijkje naar onderstaand stappenplan. Het geeft jou immers het nodige advies en vestigt jouw aandacht op enkele vraagstukken die je tegenkomt in jouw zoektocht maar eigenlijk best eenvoudig de baas kan. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Stap 1: Doe online en offline inspiratie op

Vooraleer je naar de plaatselijke verfwinkel rent, is het belangrijk eerst goed te weten wat jij nu precies mooi vindt. Doorblader interieurmagazines, kijk je ogen uit wanneer je op visite bent bij een vriend of familielid, bezoek een interieurbeurs of ga aan de slag met Pinterest. Handig is om bij deze laatste per kamer een moodboard te maken en zo, ruimte per ruimte, vast te leggen waar je wild van wordt. Op die manier krijg je een goed beeld van wat je wil en misschien ook van wat je zeker niet wil.

Verfkleur kiezen per ruimte

Stap 2: Bekijk de verfkleur ruimte per ruimte

Naast het opdoen van voldoende inspiratie, is het van cruciaal belang om per ruimte goed na te denken waarop je de focus nu precies wil leggen. Wil je jouw muren extra in de verf zetten of zie je alle aandacht liever gaan naar die hippe buffetkast waarop je in een oogopslag verliefd was? Wanneer de muren jouw focus zijn, kan je je volledig uitleven en gaan voor een knallende kleur of een indrukwekkend design.

Een prima ruimte om aan de slag te gaan met een gewaagde kleur is de badkamer. In deze ruimte zijn de meubels en toestellen veeleer rustig en braafjes. Met een gewaagd kleurtje aan de muur geef je een dergelijke kamer de nodige portie pit.

Zie je het in jouw living, slaapkamer en keuken liever andersom? Hou het dan wat meer ingetogen en zoek je gading in lichtere, neutrale tinten. Op die manier zijn niet de muren de focus, wel jouw interieur.

Een andere belangrijke factor om per kamer rekening mee te houden, is de grootte.
Een kleine kamer ruimer laten lijken? Het is een cliché vanjewelste, maar wel eentje die werkt: opteer voor lichte kleuren. Deze reflecteren immers licht. Wil je een lange, smalle ruimte optisch groter laten lijken? Ga dan voor een donkerdere tint aan de kortere muren én een lichtere kleur aan de lange muren.

Stap 3: Speel met complementaire verfkleuren

Eenmaal je je focus bepaald hebt per ruimte, kan je iets gerichter aan de slag. Schrikt een streepje kleur jou niet af in een bepaalde ruimte? Een handige manier om per kamer de juiste combinaties te creëren is door gebruik te maken van complementaire of contrasterende kleuren in de kleurcirkel.
complementaire verfkleur

Het spreekwoord ‘tegenpolen trekken elkaar aan’ is niet alleen van toepassing op relaties maar ook bij het kiezen van de geschikte verftint. Wees gerust: je hoeft er absoluut geen studie kleurwetenschap op hebben zitten om hier iet of wat inzicht in te krijgen. Kleuren die recht tegenover elkaar staan op het kleurwiel, vormen een prima match. Beide kleuren halen immers het beste in elkaar naar boven. Wil je liever rust creëren? Combineer dan twee kleuren die naast elkaar op de kleurcirkel liggen.

Stap 4: Doe het met staaltjes verfkleur

Koop enkele staaltjes in de kleuren die je overweegt en schilder een klein gedeelte van de muren in de kamer zodat je goed kan zien hoe het licht erop valt gedurende de dag. Verlichting is één van de meest essentiële factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je een verfkleur kiest. Bij natuurlijk daglicht ziet een kleur er anders uit. Ook het gebruik van lampen kan invloed hebben op een verfkleur. Door gebruik te maken van staaltjes kan je zien hoe de verfkleur tot uiting komt in je kamer.

De meeste verfwinkels hebben goedkope staaltjes voorhanden zodat je geen tientallen euro’s moet spenderen om uiteindelijk niet de kleur te hebben die je wil. Extra handig: wanneer één van de testkleurtjes uiteindelijk de uitverkorene wordt, heb je wat extra verf in huis voor mocht een kleine retouchering nodig zijn na verloop van tijd.

Wil je meer interieurinspiratie opdoen voor je badkamer, keuken, living, slaapkamer of kinderkamer? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en breng een bezoekje aan bis in Flanders Expo Gent.

Verfstalen

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top