Tegels verven in je keuken of badkamer

Heb je juist een te renoveren woning gekocht, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Vele ruimtes moeten één voor één grondig onder handen worden genomen en dat vergt tijd. Veel tijd! Geduld is een schone deugd, maar dat wil niet zeggen dat je ganse woning tijdens de renovatiewerken er aftands hoeft uit te zien. Hier en daar een tijdelijke opknapbeurt zonder afbraakwerk doet wonderen. Door al even die ouderwetse tegeltjes in de badkamer of keuken aan te pakken, geef je je huis direct een frisse look en een eigen touch.

In welke kleuren kan je tegels verven

Tegels van de jaren stilletjes hebben hun charme, maar af en toe doen ze afbreuk aan de rest van je interieur. Wil je je huis helemaal opfrissen? Kies dan voor een lichte kleur. Wit is (bijna) altijd een goede optie. Het oogt sober en netjes. Een prima keuze voor je badkamer- of keukentegels.

Ben jij een vintageliefhebber in hart en nieren en vind je oude tegeltjes juist heel leuk? Bekijk het eens door een roze bril of doe eens zot. Pastelkleuren zijn misschien meer je ding.

tegels verven in pastelkleur

Wees niet bang om twee kleuren te combineren. Het dambordpatroon is helemaal terug van weggeweest. Denk niet enkel aan het clichématige zwart-wit patroon, maar ook andere kleurcombinaties. Geel, blauw of groen. Keuze genoeg in het kleurenspectrum!

oude badkamer tegels verven

Hoe kan je tegels verven

Wat heb je nodig?
  • Ontvetter of ammoniak
  • Een spons of doekje
  • Afplaktape
  • Verfborstel en -roller
  • Primer voor gladde oppervlakten
  • Fijn schuurpapier
  • Verf voor tegels

Maak je huiswerk voordat je naar de winkel rent. Controleer welke primer, lak of verf je precies nodig hebt om jouw tegels te verven.

Voorbereiding
Plak de randen van de oppervlakte zorgvuldig af met afplaktape en ontvet de tegels met ontvetter of ammoniakwater.

Grondlaag
Breng de primer aan op de randen met een verfborstel. Neem de verfroller erbij om de grotere oppervlakten te bedekken. Vergeet de voegen niet.

Laat de grondlaag volledig drogen en schuur het nadien lichtjes op met fijn schuurpapier. Nog even de tegels afstoffen en dan ben je klaar voor de eerste eindlaag. 

Eindlaag
Roer stevig in de verfpot en verven maar! Deze gouden tip willen we je alvast meegeven: werk steeds in twee richtingen. Trek met je verfroller enkele verticale strepen op de tegels en rol de verf verder horizontaal uit.

Laat de eerste eindlaag even rusten. Schuur de geverfde tegels, net zoals bij de primer, lichtjes op en stof ze af. Breng nog een tweede eindlaag aan en klaar is Kees!

Of toch geen tegels verven?

Helaas heeft tegels verven ook zijn nadelen. Zowel succesverhalen als doemscenario’s doen de ronde. De meest gemaakte fout is de verkeerde grondlaag gebruiken voor de tegels waardoor de verf sneller begint af te bladderen. 

In tegenstelling tot nieuwe tegels bieden geverfde tegels minder weerstand tegen slijtage. Sluit daarom het plaatsen van nieuwe tegels zeker niet uit. Bovendien is het gamma aan kleuren en patronen veel groter bij nieuwe tegels. Aan jou de keuze! 

Nieuwe tegels plaatsen

Wil je inspiratie opdoen voor je badkamer of keuken? Kom naar bis in Flanders Expo in Gent en ontdek het gamma van tientallen kwalitatieve regionale verdelers. Blijf op de hoogte van al onze nieuwtjes door je in te schrijven op onze nieuwsbrief.

Foto’s: unsplash.com

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top