10 veelgemaakte fouten bij het schilderen

Schilderen, dat kan toch het kleinste kind? Je leert het inderdaad al van kleins af aan, maar is het schilderen van een paar muren of je volledige woning wel zo simpel als het eruit ziet? Voordat je de kosten van een professionele schilder bespaart, voer je best eerst je eigen onderzoek. Hoe bereid je je voor en hoe verkrijg je het mooiste resultaat? Voorkom het maken van deze 10 veelgemaakte fouten en ga als een professional aan het werk!

1. Slechte voorbereiding

Zomaar aan de slag gaan is een veelgemaakte fout. Pas als het eerste spatje is gevallen of je eerste plint per ongeluk is geschilderd, besef je dat je je beter had moeten voorbereiden.

Dek daarom op voorhand de vloer en meubels af met een plastic zeil, doek of karton, verwijder de afdekplaatjes van de stopcontacten en plak nauwkeurig alle randen af met speciale schilderstape. Controleer voor je start of alles voldoende beschermd is.

2. De muur niet schoonmaken

Haren op je pas geverfde muur? Dat heb je liever niet! Maak daarom je muren proper voor je ze in een nieuw jasje stopt. Dit doe je door eerst af te stoffen met een droog doekje of stofzuiger en het nadien af te wassen met een sopje van lauw water en ammoniak of azijn

Werk oneffenheden weg met schuurpapier en een steekmes. 

3. De verkeerde verf gebruiken

Hou rekening met het oppervlak, de omgeving en de look bij de keuze van je verfsoort. Stel de volgende vragen. Verf je binnen of buiten? Heb je een poreuze of niet-poreuze ondergrond? En moet de verf bestand zijn tegen vocht en direct zonlicht

Veelgemaakte fouten schilderen

Foto: Ksenia Chernaya – unsplash

In een keuken kies je bijvoorbeeld het best voor afwasbare verf. Binnen een bepaalde verfsoort heb je nog steeds een uitgebreid kleurenpalet en kan je kiezen tussen verschillende looks zoals mat, halfmat, zijdeglans en glad.

4. Te weinig of te veel verf kopen

Hoe bereken je de perfecte hoeveelheid verf? 

  1. Meet de lengte en hoogte van alle muren op.
  2. Bereken de totale oppervlakte door de lengte en hoogte van iedere muur te vermenigvuldigen en de oppervlaktes van alle muren op te tellen.
  3. Met 1 liter verf bedek je gemiddeld 10 vierkante meter. Check op de verpakking of op de productpagina hoeveel vierkante meter je bedekt met één liter van jouw gekozen verfsoort en deel jouw gemeten totale oppervlakte door dat getal.

5. Verven bij te lage of hoge temperatuur

De ideale temperatuur voor het schilderen en het drogen van de verf lees je af op de verpakking. Bij een te lage temperatuur droogt de verf te langzaam. Hierdoor loop je het risico dat er stof en haartjes zich aan de natte verf bevestigen. Bij een te hoge temperatuur daarentegen droogt de verf te snel waardoor je een minder mooi resultaat krijgt.

fouten bij het verven

Foto: Ivan Samkov – Pexels

6. Te dikke laag verf aanbrengen

Ga niet té enthousiast te werk. Een te dikke laag verf droogt veel trager. Bovendien is de kans groot dat je druipers spot.

7. Te vlug schilderen

Laat de eerste laag verf of primerlaag volledig drogen voordat je een ander laagje aanbrengt. 

8. De verkeerde kwast gebruiken

Goed gereedschap is het halve werk! Bespaar niet op het materiaal en ga voor de juiste kwast en roller die passen bij je verfsoort.

Latexverf breng je het best aan met een kwast met synthetische haren en olieverf met een kwast met echte (varkens)harenHeb je een ruwere ondergrond? Dan koop je het best een verfroller met lange haren. Voor een gladde ondergrond opteer je het best voor een verfroller met korte haren.

Tip: controleer steeds of er geen pluisjes of haren aan je verfborstel of -roller hangen.

9. De volledige kwast of roller in de verf onderdompelen

Vermijd knoeiwerk en verspilling door slechts 1/3 van je kwast of verfborstel in de verf onder te dompelen. Dat is meer dan genoeg!

10. De tape te laat verwijderen

Verwijder de schilderstape voordat de verf droog is. Zo voorkom je dat je stukjes van de opgedroogde verf meetrekt.

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Op zoek naar meer tips en tricks voor je woning? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top