Spanplafond of gyproc: wat is de beste keuze?

Is strak en wit jouw stijl? De keuze van je plafond is voor jou misschien niet de spannendste keuze voor de afwerking van je woning. Maar denk er zeker over na. Ontdek hier de twee populairste (verlaagde) plafonds van het moment en laat je inspireren door alle mogelijkheden, voor- en nadelen. 

Wat is een gyproc plafond?

Gyproc is de klassieker onder de plafonds. Een plafond van gyproc bestaat uit gipsplaten die jij of een vakman gemakkelijk bevestigt aan een metalen onderstructuur. 

Voordelen gyproc

 • Gyproc is een relatief goedkope optie voor wanden en plafonds. Maar hou zeker rekening met de afwerking ervan. Eenmaal je ze geplaatst hebt, moet je nog de voegen en schroefkoppen netjes afwerken om een mooi en egaal eindresultaat te verkrijgen.
 • Een handige Harry of Henriëtta spaart een pak geld door deze klus zelf te klaren. Dat extra spaarvarkentje kan je goed in de rest van de afwerking van je woning investeren.
 • Ben je trendgevoelig? Dan is gyproc zeker iets voor jou. Het materiaal is namelijk gemakkelijk te overschilderen

Nadelen gyproc

 • Het eerste nadeel is de plaatsing. Die duurt langer dan die van een spanplafond. Naast het bevestigen van de metalen structuur, moet je ook kostbare tijd investeren in de afwerking ervan: voegen bepleisteren en schilderen of behangen. 
 • Gyproc is minder onderhoudsvriendelijk. Als je het afwast met een natte vod of afstoft, zal je naar verloop van tijd opnieuw moeten schilderen of behangen.
 • Tot slot is gyproc minder bestand tegen temperatuurverschillen en vocht. In een keuken of badkamer loop je het risico op blaasjes en afbladderende verf.
gyproc of spanplafond

Foto: Jana Heinemann – Unsplash

Wat is een spanplafond?

Een spanplafond is een soepele op maat gemaakte folie die opgespannen wordt. Die folie wordt bevestigd aan de muren met zichtbare of onzichtbare randprofielen.

Er zijn twee soorten spanplafonds: PVC en polyester. Beide zijn sterke materialen met een uitgebreid gamma aan kleuren en afwerkingen. Ze kosten ongeveer evenveel, maar worden op een andere manier geplaatst.

spanplafond

Foto: Josh Hemsley – Unsplash

Een PVC spanplafond wordt in een verwarmde kamer van 40 à 45°c bevestigd, terwijl een polyester spanplafond op kamertemperatuur geplaatst wordt.

Voordelen spanplafond

 • Een van de grote voordelen van spanplafonds is de plaatsing. Die verloopt zeer vlot, stofvrij en vaak met slechts één vakman. Op één dag heeft jouw woning een volledig afgewerkt en perfect egaal plafond.
 • Spanplafonds zijn heel onderhoudsvriendelijk. Je houdt ze proper met water en wasmiddel.
 • In tegenstelling tot gyproc zijn spanplafonds wel bestand tegen vocht en temperatuurverschillen

Nadelen spanplafond

 • Een spanplafond is duurder dan een gyproc plafond. 
 • Bovendien moet je voor dit karwei een vakman inschakelen. Het is geen werkje voor de doe-het-zelvers onder ons.
 • De plaats voor inbouwspots en andere armatuur moet op voorhand bepaald worden. Een spotje bijplaatsen is dus geen gemakkelijke opgave.
 • Ben je de kleur van je plafond na een tijdje beu gezien? Dan kan je die helaas niet overschilderen, in tegenstelling tot een gyproc plafond.

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je meer inspiratie voor je woning? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top