Lichttunnel: laat de zon in donkere kamers schijnen

Als je tussen daglicht en kunstlicht moeten kiezen, dan is de keuze voor velen snel gemaakt. Korte winterdagen of net lange zomerdagen doen ons snakken naar meer zonlicht, ook in je huis. Wist je dat je zelfs op de donkerste plaatsen zonder ramen of deuren de zon in je woning kan laten schijnen? Pure magie? Neen, hiervoor heb je heus geen magische toverspreuk nodig. Het enige wat jij nodig hebt is een daglichtbuis. Wil jij de zon zelfs tot in je kelder laten schijnen? Kom dan hier alles te weten over een lichttunnel.

Wat is een lichttunnel?

Een lichttunnel, wordt ook wel eens een (dag)lichtbuis of daglichtspot genoemd. Die naam heeft ze alleszins niet gestolen. In het plafond lijkt het op een grote inbouwspot. Het grote verschil met een inbouwlamp is dat er geen elektriciteit bij komt kijken. Net zoals een periscoop van een duikboot vervoert een lichttunnel natuurlijk licht van buiten, via een reflecterende buis, naar binnen. In de donkerste kamers van je woning kan deze tunnel dus een enorme hoeveelheid daglicht brengen. Denk aan je toilet, badkamer, bureau, gang of zelfs je kelder. 

Hoe vind je de geschikte lichtbuis?

Daglichtspots vind je in allerlei vormen, lengtes en formaten op de markt. Ook de flexibiliteit van de buis kan verschillen. Maar wat is nu de geschikte daglichtbuis voor jouw woning en kamer?

Een lichttunnel bestaat uit drie delen: de dakmodule, de reflecterende buis en het plafondarmatuur. Er zijn dus drie zaken waarmee je zeker rekening moet houden: het dak, de ruimtes die de buis moet doorkruisen en de ruimte(s) die uiteindelijk verlicht moet worden. 

Op welk dak past een lichttunnel?

Leien, pannen of geprofileerd dak? Dat maakt niet uit. Een lichttunnel kan je zowel op platte daken van 0° tot 15° als in hellende daken van 15° tot 60° graden plaatsen.

lichtbuis

Foto: Timothy Rhyne – unsplash

Bepaal de grootte van de lichttunnel

Tot slot moet je kijken naar de grootte van je kamer en de plaatsen in die ruimte die je extra wil belichten. Op basis daarvan kan je de diameter van je lichtbuis bepalen. Met een diameter van 25 cm kan je bijvoorbeeld een ruimte van 3m² verlichten. Is je ruimte groter, dan kan je voor een lichtbuis met een grotere diameter opteren.

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je op de hoogte blijven van alle interieurtrends en (ver)bouwinnovaties? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top