Checklist: brandveiligheid van je woning

Je hele hebben en houden in vlammen zien opgaan, wie heeft hier geen schrik voor? Al van kinds af aan leren we voorzichtig om te springen met vuur. Alle kaarsen uitblazen voor het slapen gaan en altijd op je hoede zijn in de buurt van een haard, barbecue of ander soort open vuur. Ondanks deze alertheid sterven er jaarlijks nog steeds tientallen Vlamingen in een woningbrand. Zo zie je, een ongeluk zit spijtig genoeg in een klein hoekje. En naar die gevaarlijke hoekjes in huis gaan we met jouw op zoek. Volg deze checklist voor een brandveilige woning.

Hoe ontstaat brand?

Woningbrand voorkomen

De meeste woningbranden worden veroorzaakt door menselijke handelingen. Denk aan een ongelukje tijdens het koken, roken in de zetel of op het bed en door elektrische toestellen foutief te gebruiken. Eén ding hebben ze gemeen: deze oorzaken van brand kan je voorkomen. 

Dit is ook het moment waarop de brandweer te hulp schiet. Naast het blussen van branden, pakken zij de oorzaak ook aan door gezinnen te sensibiliseren. Met hun preventietips weet je hoe je brand kan voorkomen en hoe je correct kan handelen in het geval van brand.

Schoorsteenbrand voorkomen

Foto: Mofeda Dababo – Unsplash

Daarnaast is een schoorsteenbrand een veelvoorkomende oorzaak van een woningbrand. Heb je een pellet- of houtkachel, mazoutketel of andere cv-installatie die gekoppeld is aan een schoorsteen? Dan ben jij verplicht om die schoorsteen regelmatig schoon te maken. Roestresten en kleine takjes uit een vogelnest kunnen snel vuur vatten. Door een ontroeterblok op te branden en je schoorsteen af en toe te vegen kan je een  schoorsteenbrand gemakkelijk voorkomen.

Hoe maak je je woning brandveilig?

Je woning brandveilig maken? Dat heb je voor een deel in eigen handen. Ontdek in onderstaande checklist wat je moet doen, wat zeker niet mag doen en wat er niet mag ontbreken in je woning.

Checklist: brandveilige woning

Grondig onderhoud voor een brandveilige woning

Hiervoor moet je opletten

Wat mag je niet doen?

Dit mag niet ontbreken in je woning

Stippel je vluchtroute uit

Wil je meer tips om je woning nog veiliger en gezelliger te maken? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand de beste bouw-, woon- en renovatietips in je mailbox.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top