Wat verandert er in 2023 voor (ver)bouwers en huiseigenaars?

Het jaar 2022 is er eentje voor in de geschiedenisboeken. Corona en de oorlog in Oekraïne eisten hun economisch tol. De energie- en materiaalprijzen schoten de hoogte in en wij werden gemotiveerd om steeds energiezuiniger en duurzamer te wonen en leven. Is er beterschap op komst? Wat brengt 2023 ons? Dat zocht Bis voor jou uit! 

Dit veranderde er in het najaar van 2022

Mijn VerbouwLening

Sinds 1 september 2022 kan je de renteloze Mijn VerbouwLening tot € 60.000 aanvragen om je renovatie te prefinancieren. Die vervangt de vroegere Energielening(+). Onder andere particuliere eigenaar-bewoners, particulieren die een woning verwerven via erfenis of schenking en particuliere verhuurders komen hiervoor (mits enkele voorwaarden) in aanmerking.

Vereenvoudigd premieloket: Mijn VerbouwPremie

Vanaf 1 oktober 2022 gaat er een nieuwe wereld voor (ver)bouwers open. Wil je een premie aanvragen voor je renovatie of energiebesparende investering? Dan kan dat voortaan bij één online loket: Mijn VerbouwPremie

Heb je nog geen premie aangevraagd voor je renovatie of energiebesparende investering die je 2 jaar geleden startte? Dan heb je nog tot 31 december 2022 de tijd om met je facturen van maximum 27 maanden oud je premie aan te vragen.

Verplicht asbestattest

verbouwen in 2023

Verkoop je op of na 23 november 2022 een woning die gebouwd is voor 2001? Dan moet je bij de ondertekening van de onderhandse akte verplicht beschikken over een asbestattest. Dat attest bevat informatie over de eventuele aanwezigheid van asbest in je woning. Die informatie is cruciaal als je veilig wil verbouwen. Asbest is namelijk vaak én in de meest onverwachte hoekjes en materialen te vinden. Denk aan vensterbanken, vinylvloeren en afvoergoten. Dat speur- en verwijderwerk laat je beter aan experts over! 

Renovatiekrediet met rentesubsidie

Wie in 2021 of 2022 een woning met een slechte energieprestatie koopt, kan een beroep doen op het renteloze renovatiekrediet. Dat krediet kan je enkel verkrijgen in combinatie met een hypothecaire lening als je je woning binnen de 5 jaar omtovert tot een woning met het minimale EPC-label C. Het kredietbedrag hangt af van je oude en nieuwe EPC-label.

In 2023 wordt het renteloze renovatiekrediet vervangen door het renovatiekrediet met rentesubsidie

Dit verandert er in 2023 voor (ver)bouwers

sloop- en heropbouwpremie

Renovatieplicht vanaf 2023

Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen in Vlaanderen moeten vanaf 1 januari 2023 binnen de 5 jaar na aankoop verplicht een ingrijpende renovatie uitvoeren om het EPC-label op te krikken naar minimum D

Uiteraard geeft de overheid je hiervoor graag een financieel steuntje in de rug met het renovatiekrediet met rentesubsidie van max. € 60.000.  

Verlenging van de voordelen van slopen en heropbouwen

Een woning slopen en heropbouwen is in sommige gevallen voordeliger dan renoveren. Met het verlaagde btw-tarief van 6% i.p.v. 21% stimuleert de regering de bouw van nieuwe energiezuinige huizen. Maar helaas komt niet iedereen in aanmerking voor dat gunstige btw-tarief. Gelukkig kunnen zij die naast het voordeeltarief grijpen nog tot eind 2023 een beroep doen op de verlengde slooppremie van € 10.000.

Strengere energie-eisen

Om de energiedoelstellingen van 2050 te halen, moeten we fossiele brandstoffen achterwege laten en de definitieve overstap maken naar hernieuwbare energie. In 2023 worden de energie-eisen opnieuw aangeschroefd. Wie vanaf 1 januari 2023 een bouwvergunning voor een ingrijpende energetische renovatie aanvraagt moet minstens 20 kWh per m² bruto vloeroppervlakte uit één of meerdere hernieuwbare bronnen halen.

Ook voor nieuwbouwwoningen worden de energie-eisen steeds strenger. Wie in 2025 een omgevingsvergunning aanvraagt voor een nieuwbouwwoning zal geen gasaansluiting meer kunnen krijgen. Enkel verwarmen via een warmtepomp, biomassaketel, elektrisch verwarmingstoestel of warmtenet is vanaf dan mogelijk. 

In 2023 kan je nog steeds je woning aansluiten op gas. Toch zal je minstens 15 kWh/m² aan zonne-energie moeten voorzien.

Premie voor zonnepanelen

In 2022 geniet je voor de eerste aankoop en professionele installatie van zonnepanelen van een premie van € 1.500. Die premie halveert in 2023 helaas naar € 750. Wie nog van een hoge premie wil genieten, moet dus snel zijn!

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes

Wil je op de hoogte blijven van de laatste regelgeving en premies? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol nieuws en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top