Zonnepanelen en thuisbatterij: een slimme investering?

De afschaffing van de terugdraaiende teller deed de laatste jaren heel wat stof opwaaien. Investeren in zonnepanelen leek in één klap een stuk minder aantrekkelijk. Maar hoe je het ook draait of keert, de zon blijft een van de duurzaamste energiebronnen. Bovendien zijn zonnepanelen de laatste jaren veel goedkoper geworden. Waarom twijfelen? Wij geven je een antwoord op de twee hamvragen: ‘Zijn zonnepanelen nog steeds interessant?’ en ‘Is een thuisbatterij een slimme investering?’.

Zijn zonnepanelen voor jou interessant?

Hoe haal je voordeel uit de digitale meter?

Wie nieuwe zonnepanelen plaatst, maakt automatisch gebruik van de digitale meter en het ‘nieuwe’ tariefsysteem. Dat betekent dat de meter niet meer terugloopt als je overtollige energie op het elektriciteitsnet injecteert.

Om de eigen opgewekte elektriciteit niet gratis aan je distributienetbeheerder cadeau te geven, sluit je best een terugleveringscontract af met je elektriciteitsleverancier. Daardoor ontvang je een vergoeding voor je overtollige elektriciteit.

Premie voor zonnepanelen

Iedereen die nieuwe zonnepanelen plaatst komt in aanmerking voor een eenmalige premie van Fluvius. Die loopt van 1 januari 2021 tot 31 december 2024.

Opgelet: heb je al langer plannen om zonnepanelen te plaatsen, dan koop je die best zo snel mogelijk aan. De premie vermindert namelijk in 2024. Op basis van het vermogen van je zonnepanelen berekent Fluvius jouw eenmalige premie.

In 2021 en 2022 bedroeg die 300 €/kWp voor installaties van max. 4kWP. Wie zonnepanelen heeft met een vermogen van 4 kWp tot 6 kWp ontving een bijkomende som van 150 €/kWp. Dat kwam overeen met een premie van max. € 1.500.

thuisbatterij

Foto: Uliana Kopanytsia – Unsplash

In 2023 halveerde die premie naar maximaal € 750. In 2024 stopt helaas de premie.

Bespaar door je consumptiegedrag aan te passen

Wil je zoveel mogelijk besparen? Gebruik dan de elektriciteit die je zonnepanelen opwekken slim. Dat doe je door zoveel mogelijk je verbruik overdag wanneer de zon schijnt te plannen. Een goede reden dus om die timer op je wasmachine en vaatwasser eindelijk eens uit te testen!

Is een thuisbatterij een slimme investering?

Een thuisbatterij is een interessante oplossing als je zonnepanelen veel elektriciteit produceren en je te weinig overdag verbruikt. De batterij slaat je eigen energie voor je op zodat je die later kan gebruiken. Dat klinkt als het perfecte alternatief voor de terugdraaiende teller, niet? Toch is het belangrijk om de kosten en baten af te wegen.

Een thuisbatterij is tot op heden, desondanks de premie voor de aankoop ervan, een relatief dure investering. Of het voor jou rendabel is hangt daarom sterk af van jouw situatie, het vermogen van je zonnepanelen en de grootte van jouw thuisbatterij. 

zonnepanelen met thuisbatterij

Het is aangeraden om per kWp zonnepanelen 1 à 1,5 kWh batterij te voorzien. Met een gemiddelde installatie produceer en sla je daarmee voldoende elektriciteit op om je zelfverbruik aanzienlijk te verhogen.

Maar hou daarbij ook rekening met de gemiddelde levensduur van je batterij. Een thuisbatterij voor dagopslag gaat gemiddeld 10 à 20 jaar mee. Een thuisbatterij voor seizoensopslag, om bijvoorbeeld tijdens de zomer energie op te slaan om te verbruiken tijdens de winter, is een ander paar mouwen. 

Foto: Kindel Media – Pexels

Ontdek of de thuisbatterij voor jou rendabel is

Volgens het VEKA, het Vlaams Energie en KlimaatAgentschap, ligt de gemiddelde terugverdientijd momenteel tussen de 10 à 14 jaar. VEKA werkt momenteel aan een simulator om uit te rekenen of een thuisbatterij in jouw situatie rendabel is. 

Wil je gratis advies ontvangen? Ontdek alle gratis adviessessies over o.a. premies en duurzaam (ver)bouwen op Bis. Laat al jouw persoonlijke vragen over premies en regelgeving beantwoorden door de experts op de stand van VEKA op Bis.

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je op de hoogte blijven van alle premies en de nieuwste technieken? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top