Sloop en heropbouw: dit moet je weten

Renoveren is het nieuwe bouwen. Of toch niet? Wist je dat 10% van alle te renoveren woningen beter gesloopt en heropgebouwd wordt? Hierdoor bespaar je niet alleen overbodige kosten. Je maakt je woning op deze manier veel gemakkelijker energiezuiniger. In vele gevallen is slopen en heropbouwen milieu- en klimaatvriendelijker dan renoveren. Om dit te stimuleren heeft de federale regering beslist om het verlaagde btw-tarief van 6% i.p.v. 21% te verlengen t.e.m. 31 december 2023. Ontdek hier alles over slopen en heropbouwen in Vlaanderen. 

Wie komt in aanmerking voor het verlaagde btw-tarief?

Op 1 januari 2021 werd het verlaagde btw-tarief uitgebreid naar heel België. Hoewel dit voordeeltarief heel aantrekkelijk is, moeten we toch enkele kanttekeningen maken. 

Voor welke afbraak- en heropbouwwerken betaal je 6% btw?

Het verlaagde tarief geldt enkel voor de afbraak- en wederopbouwwerken zelf. Op de andere kosten zoals de architect, veiligheidscoördinator en ingenieur betaal je nog steeds 21% btw.  

Dit zijn de voorwaarden

Ten eerste moet het je enige en eigen woning zijn. Je mag dus geen andere woning bezitten. Woon je momenteel nog in een andere woning waarvan jij eigenaar bent? Dan heb je enkel recht op het btw-tarief van 6% als je je huidige woning verkoopt voor 31 december 2023 en de vernieuwbouwwoning minstens 5 jaar jouw hoofdverblijfplaats wordt

afbraak en heropbouw verlaagd btw-tarief 2023

Foto: Francisco – Unsplash.com

De totale bewoonbare oppervlakte van de vernieuwbouwwoning mag bovendien maximaal 200 m² bedragen. Dit geldt ook voor appartementen. Tot de bewoonbare oppervlakte behoren alle woonvertrekken zoals je keuken, living, slaapkamers en thuiskantoor. Enkel niet-bewoonbare kelders en zolders worden niet als woonvertrekken gezien.

Hoe kan ik het verlaagde btw-tarief aanvragen?

Net zoals het 6% btw-tarief bij renovatie, kan je ook voor afbraak- en heropbouwwerken een verlaagd btw-tarief aanvragen via MyMinfin.

Om misbruik te voorkomen geldt er een extra beperking voor wie vanaf 1 juli 2023 een omgevingsvergunning indient. Slechts 25% van het totaalbedrag van de aangevraagde werken zal een verlaagde btw-tarief van 6% krijgen. Zullen er tegen 31 december 2023 meerdere werken voltooid zijn, dan kan je een tegenbewijs leveren en ook voor die werken een verlaagd tarief aanvragen.

Is er ook een sloop- en heropbouwpremie?

Wie geen recht heeft op het verlaagde btw-tarief, kan zijn kans wagen voor een sloop- en heropbouwpremie van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). De premie moet binnen de 3 maanden na de goedkeuring van de omgevingsvergunning voor de sloop en heropbouw aangevraagd worden. Deze premie met premiehoogte van € 10.000 werd verlengd tot eind 2023 en is niet cumuleerbaar met het 6% btw-tarief.

Om de premie te innen zal je bewijsmateriaal moeten aanleveren. De factuur van de aannemer of sloopfirma geldt als het bewijs van het einde van de sloopwerken. Voer je zelf de werken uit? Dan gelden voor- en na-foto’s van de sloopwerken ook als geldig sloopbewijs.

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je op de hoogte blijven van alle premies en voordelen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top