Zolder omtoveren: hoe doe je dat?

Zou je graag wat meer woonruimte hebben? Droom je van een ontspanningsruimte, een extra slaapkamer of een extra badkamer? Tover dan je rommelzolder om in een sfeervolle nieuwe ruimte.

De zolderkamer is een unieke ruimte in elk huis. In vele oude woningen zijn de balken echte kunstwerken. Beschilder ze of laat ze onbewerkt, ze brengen altijd een decoratief element met zich mee.

Voor je begint

Denk aan alle noden voor je de zolder begint te renoveren. Misschien komt er een extra kindje bij, maar heb je geen extra slaapkamer. Een kinderkamer zou dan goed van pas komen. Heb je maar één badkamer en heeft je groot gezin nood aan meer privacy? Waarom dan geen extra badkamer op zolder? Of misschien ben je zelfstandige, maar heb je geen plek in huis om rustig te werken. Een werkruimte op zolder kan dan de ideale oplossing zijn.

Ook de beschikbare ruimte is van belang. Een kleine zolder kan dienen voor een dressing. Maar wil je een pooltafel in je ontspanningsruimte, dan heb je wat meer plaats nodig.

Haal je voldoende licht binnen? Een donkere kamer kan gezellig zijn. Maar als je een bureau op je nieuwe zolder zet, kun je best genoeg lichtinval hebben. Dakvensters, dakpanelen, ramen in de gevels, koepels: genoeg mogelijkheden om licht in de ruimte te halen.

Zolderslaapkamer

Een nieuwe slaapkamer van je zolder maken is zeker een goed idee. Vooral onder een hellend dak zorgt een zolder voor een aangenaam en knus gevoel. Ideaal voor een slaapkamer dus. Kies voor rustige en lichte kleurtinten zoals wit en beige. 

zolder inrichten als kantoor

Probeer ook een vaste trap te voorzien, maar houd er rekening mee dat die veel plaats zal innemen. Er bestaan echter tal van ruimtebesparende oplossingen, zodat elke slaapkamer op zolder makkelijk te bereiken is. Voorbeelden zijn een draaitrap, een trap met inbouwkasten en een trap met geschrankte treden.

zolder kamer inrichten

Zolder inrichten tot keuken

Een keuken op je zolder is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar het is perfect mogelijk. Ben je een hobbykok? Dan is een aparte keuken ideaal om je nieuwe recepten uit te testen. Leef je helemaal uit zonder dat je huisgenoten er last van hebben.

Ontspanningsruimte op zolder

Wil je een plek waar je even weg bent van alle drukte, een plek om naar films te kijken of een potje tafeltennis te spelen? Maak dan van je zolder een ontspannings- of multifunctionele ruimte. Het maakt niet echt uit welke inrichting je kiest, de zolder heeft het voordeel dat er een bijzondere sfeer heerst die anders is dan de rest van je woning. Benut die troeven en creëer er een gezellige en comfortabele plek.

Zolder om te werken of studeren

Heb je liever een plek waar je in alle rust en concentratie je werk kan doen? Renoveer je zolder dan tot werkkamer. Je kinderen zullen er ook van kunnen genieten als ze moeten studeren. Belangrijk: zorg voor voldoende lichtinval. Natuurlijk buitenlicht is cruciaal en zicht op buiten is nog beter.

Badkamer op zolder

Een badkamer op zolder kan heel handig zijn als je er maar een in huis hebt. Er zijn wel wat zaken waar je rekening mee moet houden. Leidingen voor ventilatie en water zullen hoogstwaarschijnlijk niet beschikbaar zijn en zullen geïnstalleerd moeten worden. Ook het draagvermogen van de vloer is belangrijk. Een bad, toilet of douche weegt veel. Als de vloer niet sterk genoeg is, moet die worden versterkt.

Zolder gebruiken als dressing

Wil je gewoon meer ruimte creëren in je slaapkamer? Waarom dan geen dressing van je zolder maken? Maak hierbij gebruik van maatkasten. Ze zijn optimaal in ongebruikelijke ruimtes en afmetingen. Zo verlies je geen ruimte onder de hellingen van je dak.

Wil je meer inspiratie opdoen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

DEEL DEZE BLOGPOST

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top