Traprenovatie: dit zijn de mogelijkheden

Een centraal punt van je woning zal je een trap waarschijnlijk niet noemen. Maar de rol van een trap mag je zeker niet onderschatten. Hij moet niet alleen heel praktisch zijn. Hij moet ook volledig passen in jouw interieur. Lees hier hoe je stijlbreuken voorkomt en hoe jij je woning (en letterlijk jezelf) op een stijlvolle manier naar een hoger niveau tilt.

Materiaalkeuze voor trap

Houten trap

De houten trap blijft de klassieker onder de trappen. Er bestaat een arsenaal aan houtsoorten, waardoor er voor iedere interieurstijl wel een geschikte soort te vinden is. Eik, beuk, esdoorn … en nog zoveel meer. Sommige goedkopere houtsoorten en trappen zijn iets minder duurzaam en geraken sneller beschadigd. Kies dus steeds voor een trap met een goede prijs-kwaliteitverhouding

Ben je iemand die van ieder minuscuul geluidje wakker wordt? Dan is een houten trap misschien minder interessant. Doordat hout afhankelijk van de vochtigheidsgraad krimpt of uitzet, kraakt een houten trap sneller dan andere trappen.

Foto: Jon Nathon Stebbe – Unsplash.com

Laminaten trap

Wil je een oude, gesloten trap vernieuwen? Dan is laminaat een stijlvolle en relatief goedkope oplossing. Je geeft je trap dezelfde natuurlijke uitstraling als een houten trap, zonder al te veel afbraakwerk te moeten uitvoeren.

Trap in staal, metaal of inox

Metalen, inoxen en stalen trappen winnen de laatste jaren aan populariteit. Het grootste voordeel: je kan er alle kanten mee op. De flexibele materialen kunnen sierlijke vormen, meerdere materialencombinaties en interieurstijlen aan. Denk aan een stalen trap met houten of glazen treden. Bovendien zijn ze gemakkelijk te monteren.

De prijs van een stalen trap ligt doorgaans iets hoger dan een trap van metaal of inox. Een trap van staal is gemakkelijk te onderhouden en is minder vatbaar voor beschadigingen dan metaal en inox. 

natuursteen trap

Foto: Annie Spratt – Unsplash.com

Betonnen trap

Daarnaast is de betonnen trap bezig aan zijn opmars in moderne interieurs. En daar is een zeer goede reden voor! Rechte trap, draaitrap, ruw, gezandstraald, gepolijst of afgewerkt met hout … voor iedere woning vind je de geschikte betonnen trap. Bovendien zijn ze zeer duurzaam en gemakkelijk in onderhoud

Maar natuurlijk heeft iedere trap ook zijn nadeel. Betonnen trappen worden op maat gemaakt: in de fabriek of ter plaatse gegoten. De productie en installatie ervan vergt dus meer energie en tijd dan bijvoorbeeld een houten of stalen trap. 

Volkunststof

Volkunststof is redelijk duur, maar duurzaam en gemakkelijk te onderhouden. De trap bestaat uit pigmenten, mineralen en acrylpolymeer. Dankzij die samenstelling heb je de keuze uit een voegloze trap in meer dan honderd verschillende kleurenEen minpuntje aan de veelzijdige trap is de kwetsbaarheid voor krassen.

Trap in natuursteen, composiet, granulaatsteen

En dan heb je natuurlijk nog de andere klassieker … de stijlvolle, stenen trap. Natuursteen, composiet of granulaat zijn duurder dan bijvoorbeeld houten trappen. Maar ze zijn erg stevig, duurzaam en bestand tegen krassen, hoge temperaturen en zuren

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je meer inspiratie voor je woning? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top