Tiny houses: wonen voor tiende van de prijs

Op zoek naar een container als leefruimte? Om te werken, ontspannen of van de tuin te genieten? Of wil je en tijdelijke woning en heb je een krap budget? Misschien zijn tiny houses dan iets voor jou.

Kleiner en functioneler wonen met potentiele uitbreiding is de trend van de laatste jaren. Niemand twijfelt vandaag nog aan de voordelen van compact en duurzaam bouwen. De beschikbare percelen worden steeds kleiner. Die efficiënt invullen is dus van groot belang. Kandidaat-bouwers willen niet enkel een comfortabele woning, maar daarbovenop ook voldoende ruimte rondom de woning die ze naar wens kunnen aanleggen.

Onze omgeving ondergaat continue veranderingen en daarom is het belangrijk om zich steeds aan te passen aan nieuwe situaties. Het bevolkingsaantal stijgt, de vergrijzing neemt alsmaar toe en bouwgronden worden schaarser. Volgens Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck maakt wonen in containers deel uit van het wonen in de toekomst.

Amerikaans fenomeen

Het verschijnsel komt overgewaaid uit Amerika. Het is erg populair bij jonge mensen die zich geen eigen huis kunnen veroorloven, die zich niet op een vaste plaats willen vestigen of die niet jarenlang een lening willen afbetalen. Het kan ook geschikt zijn voor jongeren die voorlopig bij hun ouders in de tuin wonen of voor koppels die hun vader en moeder in huis nemen, maar toch hun privacy willen behouden. Maar kan dit zomaar volgens de Belgische wetgeving?

Zijn tiny houses mogelijk in België?

 

Tiny house blog

De Belgische wetgeving rond tiny houses, ook wel modulaire woningen genoemd, is vaag. Het komt niet voor in de wetgeving en het is dan ook niet duidelijk of het onder een caravan, bijbouw, woning of dergelijke valt. De regelgeving verschilt ook van gemeente tot gemeente.

In België moet een huis voldoen aan heel wat bouwvoorschriften zoals de EPB-regelgeving, de bouwdiepte en -hoogte, de dakvorm en soms zelfs het uitzicht van de woning en hoe ze in de omgeving past. Als een structuur niet aan deze regels voldoet, dan kan je geen bouwvergunning krijgen. Bovendien is het verplicht om een architect in te schakelen voor werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig is.

Minimale kwaliteitseisen

Als je een woning wil huren of verhuren in Vlaanderen, moet die tevens aan een aantal minimale kwaliteitseisen voldoen op het vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit. 
 
houten tiny house

De belangrijkste kwaliteitseisen zijn:

  • minimale voorzieningen zoals een keuken, toilet, bad of douche en gootsteen
  • drinkbaar water
  • structurele stabiliteit van het gebouw
  • veiligheid van trappen
  • veiligheid van de gas-, elektriciteits- en verwarmingsinstallatie, bij afwezigheid van een verwarmingsinstallatie, moeten er aansluitingen zijn voor het plaatsen van verwarmingselementen
  • geen vochtproblemen
  • mogelijkheid tot verluchting
  • natuurlijke verlichting
  • vrije toegankelijkheid.

Is domiciliëring mogelijk?

Het wilt niet zeggen dat als je een tiny house mag bouwen, je er ook effectief in mag wonen. Tiny houses worden meestal niet als woning erkend omdat de bewoonbare oppervlakte kleiner is dan het verplichte aandeel dat de woonwetgeving voorschrijft. Voor domiciliëring moet je vaak naar achterpoortjes zoeken. Denk aan een cohousingproject met gemeenschappelijke ruimtes, die meetellen om aan de verplichte bewoonbare oppervlakte te komen. Of je moet je domicilieadres ergens anders zetten, maar dan woon je officieel niet in je tiny house.

Wat kost zo’n tiny house?

De prijzen van een tiny house variëren sterk naarmate de grootte en afwerkingsgraad. Je kunt er in België eentje bestellen voor 20.000 euro. Volgens de krant Le Soir bedraagt de gemiddelde prijs van een tiny house 42.000 euro. Dit type woningen heeft gemiddeld een oppervlakte van 22 m² en mag maximum 3,5 ton wegen zodat je het met een aanhangwagen nog kan transporteren.

Wat brengt de toekomst?Hoewel de regelgeving streng is, wil de stad Gent binnenkort containerwoningen bouwen. Niet enkel als sociale huisvesting, maar ook als starterswoningen voor jonge koppels. 

tiny house

Woonunits kunnen hetzelfde comfort bieden als een traditionele woning. Bovendien kunnen ze volledig voldoen aan de Belgische EPB-normen. Het installeren van (ecologische) energietechnieken zoals vloerverwarming, warmtepompen en zonnepanelen is zeker mogelijk. 

Wooncontainers of -units kunnen verschillende functies hebben. Het kan bijvoorbeeld perfect als kangoeroewoning of werkplaats te dienen. Bovendien kan de unit naargelang de noden uitbreiden of inkrimpen. 

Wil je meer nieuws of al dan niet alternatieve woningen ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top