10 controles voor een veilige en gezonde woonst

Een kortsluiting in je elektriciteitskast met woningbrand tot gevolg, een arbeidsongeval met ernstige letsels, vervuild drinkwater … Bij een nieuwbouw (in opbouw) kan er heel wat misgaan. Keuringen voor, tijdens en na de bouwwerken zijn er net om zulke zaken te voorkomen. Een overzicht van de verplichte keuringen bij nieuwbouw door vastgoedwebsite Immoweb.

Keuringen voor de start van de nieuwbouw

1. Voorlopige elektriciteitsaansluiting

Nog voor de eerste grote werken op de werf plaatsvinden, heb je een tijdelijke elektriciteitsaansluiting nodig. Meestal zorgt de aannemer zelf voor een werfkast met tijdelijke aansluiting. Maar mogelijk ben jij aan zet om alles tijdig in orde te brengen. Wie de werfkast ook plaatst, deze aansluiting moet officieel gekeurd worden door een erkend controleur.

Tijdens de werken op de werf

2. De veiligheidscoördinator

Werk je met minstens twee verschillende aannemers samen, dan ben je als bouwheer verplicht om een veiligheidscoördinator aan te stellen. Vaak zal de architect een instantie aanduiden. De veiligheidscoördinator houdt regelmatig een oogje in het zeil tijdens de werken en documenteert of alles wel volgens de geldende veiligheidsvoorschriften verloopt.

3. Riolering

Worden je afvalwater en regenwater gescheiden afgevoerd? En is je afvalwater correct aangesloten op het rioleringsnetwerk? Nog zo’n verplichte keuring bij nieuwbouw. Deze keuring moet nog voor de eerste ingebruikname van je keuken, toiletten, badkamer… gebeuren. Maar iets korter op de bal spelen, is zeker geen slecht idee. Als er toch een fout gebeurd is, ben je blij dat je rioleringsbuizen niet met een dikke laag grond bedekt zijn.

4. Definitieve elektriciteitsinstallatie

Van zodra de oplevering van je woning dichterbij komt, is het tijd om je elektriciteitsinstallatie definitief te laten keuren. Eens deze goedgekeurd is, zal jouw definitieve (digitale) meter beginnen lopen.

5. Verwarming op gas of stookolie?

Kies je voor een verwarming op gas, dan zal je ook jouw gasaansluiting moeten laten keuren. Voordat je jouw nieuwe cv-installatie in dienst neemt, moet een erkend installateur ook deze tot in de puntjes nakijken en keuren.

Verwarm je op stookolie? Ook dan is er mogelijk een regelmatige controle nodig, afhankelijk van de grootte en de plaats (boven- of ondergronds) van de tank.

Nieuwbouwkeuringen na de definitieve oplevering

6. Drinkwatervoorziening

De keurder komt na afloop van de werken en nog voor de eerste ingebruikname nakijken of je drinkwateraansluiting wel volgens de regels is aangelegd. Is je drinkwater helemaal gescheiden van je regenwatercircuit en dus helemaal zuiver? En staat je binneninstallatie helemaal op punt? Pas dan begint je officiële teller te lopen.

7. De EPB-verslaggever

Voor en tijdens je bouwtraject doet de EPB-verslaggever concrete aanbevelingen zodat jouw toekomstige woning aan de minimale energetische normen voldoet. Na de oplevering maakt de verslaggever een definitieve stand van zaken op. Bij onregelmatigheden kunnen er boetes volgen, dus sla zijn of haar adviezen zeker niet in de wind.

8. De ventilatieverslaggever

In Vlaanderen is het sinds 2016 verplicht om een ventilatieverslaggever aan te stellen. Deze verslaggever kijkt na of alle vooropgestelde ventilatiedebieten op plan ook effectief kloppen in de praktijk en of er voldoende luchtcirculatie in huis aanwezig is om een gezond binnenklimaat te garanderen.

9. Zonnepanelen

Voldoen je zonnepanelen aan de huidige normen voor elektrische installaties? En is je omvormer correct aangesloten? Je raadt het al: een officiële keuring na je nieuwbouw is een must voordat je elke dag van gratis zonne-energie kunt genieten.

10. Rookmelders

In principe is het niet nodig om rookmelders officieel te laten keuren, maar je verzekeringskantoor kan het je toch opleggen voordat er sprake is van een definitief contract. In Vlaanderen is het hoe dan ook verplicht om een nieuwbouwwoning te voorzien van rookmelders. Een kleine kost, maar het geeft een enorm gerust gemoed.

Alles verzameld in je postinterventiedossier

Na afloop van je bouwavontuur worden alle belangrijke keuringsstukken door je veiligheidscoördinator verzameld in je postinterventiedossier, jouw compleet en gedetailleerd overzicht van je woning, die ook eventuele toekomstige kopers ooit in handen zullen krijgen.

Wil je gratis advies over je (ver)bouwproject?

Bezoek Bis van 8 t.e.m. 16 oktober 2022 in Flanders Expo!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste regelgeving en premies? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol nieuws en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top