7 veelgemaakte fouten bij afbraakwerk

De verbouwing kan beginnen: afbreken maar! Voordat je met je sloophamer alles kort en klein slaat sta je best even stil bij deze 7 meest gemaakte fouten bij afbraakwerken. 

Fout 1: afbraakbudget fout inschatten

Een ongelukje is snel gebeurd, zeker als er grote, zware materialen de ramen en deuren uitgezwierd worden. Bovendien komen bij afbraakwerken soms verborgen gebreken aan de oppervlakte. Hou daarom vanaf het begin van je verbouwtraject zo’n 10 à 15% opzij voor onverwachte kosten.

Fout 2: slechte voorbereiding van afbraakwerken

Afbraakwerken voer je best in één keer uit. Om dit zo efficiënt mogelijk te doen, moet je het juiste gereedschap in huis halen. Verspil je tijd niet door extra kosten te besparen, maar ga meteen naar een verhuurzaak of een doe-het-zelfwinkel voor degelijk gereedschap.

Fout 3: Niet alles afsluiten

Sluit gas, water en/of elektriciteit af voordat je de afbraakwerken start. Zo voorkom je kleine ongelukjes met gevolgen die jouw afbraakwerk vertragen. Zoals een overstroomde keuken of badkamer.

Fout 4: Puin niet sorteren

Zelfs op je afval kan je besparen. Of nog beter: geld verdienen! Een afvalcontainer huren kost geld. Door een paar zaken zelf naar het containerpark of de oud ijzerhandelaar te brengen, bespaar je al gauw een paar tientallen euro’s of verdien je zelf een aardig centje bij.

veelgemaakte fouten afbraakwerk

Foto: Stefan Lehner – Unsplash.com

Oude materialen recupereren

Goede materialen gaan nog te vaak verloren. Gooi daarom je tegels, bakstenen, beton of oude deuren niet zomaar weg. Ze kunnen gegarandeerd ergens anders van pas komen, al dan niet in jouw woning, die van een ander of in een andere vorm. Ontdek alles over het betonakkoord of laat je inspireren op bis, bouw- en interieursalon (8-16 oktober 2022, Flanders Expo) door de winnende projecten van de bis-architectuurwedstrijd 2022 met als thema ‘circulair bouwen‘.

Wees op je hoede voor asbest

Bij een renovatie van een woning die gebouwd werd tussen 1945 en 2001 loop je het risico om op asbest te stoten. Die gevaarlijke stof vind je o.a. in dak- en gevelbekleding, lijmen, dorpels enzovoort. Wees dus op je hoede en laat een erkend asbestverwijderaar je woning asbestvrij maken.

meest gemaakte fouten afbraakwerk

Foto: Stefan Lehner – Unsplash.com

Fout 5: een dragende muur slopen

Werken zonder architect, ingenieur of aannemer brengt onzekerheden met zich mee. Bekijk daarom steeds voor het slopen van een muur je plannen. Een draagmuur slopen heeft grote gevolgen!

Fout 6: een schouw zomaar slopen

En dit brengt ons bij een van de grootste veelgemaakte fouten: het slopen van een schouw. Net zoals draagmuren kan ook je schouw essentieel zijn voor de ondersteuning van je dak en woning. Ga dus eerst na of je schouw een dragende functie heeft en sloop je schouw steeds van boven naar onder.

Fout 7: je buren niet verwittigen

Beter een dichte buur dan een verre vriend. Een goede relatie met je buren begint met goede afspraken. Verwittig dus (op tijd) je buren.

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je op de hoogte blijven van alle premies en voordelen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top