Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Op 1 april 2022 verlaagde het btw-tarief voor de aankoop of installatie van een warmtepomp naar 6%. Dat voordeeltarief bestond al voor woningen ouder dan 10 jaar, maar geldt nu ook voor recentere woningen. Bovendien worden ook de premies voor waterpompen verdubbeld. Zijn warmtepompen nu de meest voordelige optie? Welke soorten bestaan er en hoe werkt het? Dat kom je hier te weten.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving om een woning te verwarmen en koelen. Er bestaan 4 soorten warmtepompen: een water-waterwarmtepomp, grond-waterwarmtepomp, lucht-waterwarmtepomp en lucht-luchtwarmtepomp. 

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp functioneert het best wanneer de omgevingstemperatuur hoog is. Lucht, aarde en grondwater verschillen op dit vlak van mekaar. Bij geothermische systemen is het rendement het hoogst. Dat komt doordat de temperatuur van de grond of het grondwater op een grote diepte constant is. Ook in de winter. Lucht-water- en lucht-luchtwarmtepompen werken door de minder constante temperatuur minder efficiënt. Maar dankzij hun lage aankoop– en installatiekosten blijven ze toch erg interessant.

De onttrokken warmte gebruik je om sanitair water of het CV-water te verwarmen.

Hoe werkt een warmtepomp

Foto: Alfonso Escu – Unsplash.com

Om een warmtepomp te laten werken is er elektriciteit nodig. Toch gaat het totale energieverbruik van je woning dalen doordat je (een groot deel van) de warmte haalt uit de natuur i.p.v. fossiele brandstoffen. Een warmtepomp kan je bijvoorbeeld ook combineren met zonnepanelen.

Welke warmtepomp past bij jouw woning?

Water-waterwarmtepomp

Een water-waterwarmtepomp haalt warmte uit het grondwater op zo’n 25 tot 150 meter diepte. Daar is het constant 7°C tot 12 °C. Er worden in totaal 2 soorten putten geboord: een pompput om het warme water op te pompen en de retourput om het afgekoelde water terug naar het grondwater te brengen. 

Grond-waterwarmtepomp

In tegenstelling tot de water-waterwarmtepomp haal je de warmte niet uit het grondwater maar uit de aarde zelf. Hoe dieper je de collectoren in de grond plaatst, hoe constanter de temperatuur en dus hoe efficiënter je je woning op een duurzame manier verwarmt. 

De investering in een geothermische waterpomp bedraagt minstens € 12.000. Hiertegenover staat een maximale premie van € 4.000.

warmtepomp voor de verwarming van zwembad

Foto: Ralph Ravi Kayden – Unsplash.com

Lucht-waterwarmtepomp

Luchtpompen zijn een stuk minder rendabel dan de water-water- en grond-waterwarmtepomp, maar ze zijn wel goedkoper. Je kan op een premie van max. €3.000 rekenen. Vooral in warmere periodes zijn ze heel rendabel. Daarom zijn ze ideaal voor de verwarming van je zwembad of sanitair water.

Lucht-luchtwarmtepomp

In tegenstelling tot alle andere warmtepompen geeft deze warmtepomp warmte af aan de lucht in huis i.p.v. aan sanitair water of CV-water. Het grote voordeel hiervan is dat je ook je deze warmtepomp als airconditioning kan gebruiken tijdens warme zomerdagen. De premie voor deze warmtepomp bedraagt max. € 300.

Hybride warmtepomp

En dan heb je nog de hybride warmtepomp. Deze warmtepomp werkt samen met een gascondensatieketel die voor een deel werkt op gas. Dat betekent minder gas verbruiken en duurzaam verwarmen. Ook bij aankoop van een hybride warmtepomp reken je op een premie van max. € 2.000.

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je op de hoogte blijven van alle premies en voordelen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top