4 opties voor zonwering op je terras

Aah, terrasjes doen. Een van de leukste bezigheden tijdens de zomer, zowel op verplaatsing als bij je thuis. Het enige nadeel? De zon schijnt soms vlak in je ogen en het kan snel té warm worden. Oplossing: zonwering voor je terras! Maar welke opties van zonwering voor je terras heb je allemaal?

1. Vaste terrasoverkapping

Met een vaste terrasoverkapping maak je eigenlijk een compleet nieuwe, open buitenruimte. Die overkapping kan zowel vrijstaand worden geplaatst als vast tegen de achtergevel. Dankzij het stevige en duurzame aluminium kan het heel wat oppervlakte overspannen. Met andere woorden: je kan een heerlijk, groot schaduwplekje creëren. Als bescherming heeft een terrasoverkapping een vast dak, een gespannen doek dat kan openschuiven of lamellen die gekanteld kunnen worden. Als extraatje zijn er ook zijelementen beschikbaar om je terras wind- en regenvrij te maken. Of je kan er ook extra elementen aan toevoegen voor verlichting en verwarming.

Vaste terrasoverkapping uit aluminium in het zwart
Bron: Tile Merchant Ireland - Unsplash

2. Zonneluifel

Een stuk goedkoper dan de vaste terrasoverkapping is een zonneluifel. De zonneluifel zit opgeborgen in een kast die tegen de gevel gemonteerd is. Het is dus vrijwel een onzichtbaar element. Wordt het je te warm? Dan kan je de luifel manueel opendraaien of op het knopje van de afstandsbediening drukken om ze elektrisch te openen. Maar er is op vlak van zonneluifels ook al wat vooruitgang geboekt de laatste jaren: in sommige gevallen kan de luifel volledig weggewerkt worden in de gevel zodat je de kast niet meer ziet hangen. Daarnaast kan je steeds meer en meer de hellingsgraad van de luifel zelf bepalen zodat de zon niet in je ogen schijnt als ze wat lager aan de hemel staat. 

3. Uitvalscherm

Een uitval scherm is vergelijkbaar met een zonneluifel, maar wordt gemonteerd aan de buitenkant van je raam. Het scherm komt dan niet uit een kast, maar wordt ondersteund door twee valarmen. Zo’n uitvalscherm heeft meestal een variabele uitvalshoek van 0 tot 120 graden.

4. Schaduwdoek

De meest budgetvriendelijke oplossing is een schaduwdoek. Dat is letterlijk een doek dat je ophangt boven je terras. Je kan het doek gemakkelijk ophangen via haakjes in de muur of palen die in de grond zitten. Is de zon gaan liggen? Dan kan je het doek eenvoudigweg gewoon terug opbergen. Om het anders te formuleren: een schaduwdoek is vergelijkbaar met een parasol, alleen heb je de parasolvoet niet.

Zonneluifel met gele en witte strepen
Bron: Jay Wennington - Unsplash

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top