Checklist: veilig bouwen en verbouwen

Voorkom je grootste nachtmerrie tijdens de bouw of verbouwing van je woning. Een brand die is ontstaan tijdens de verbouwingswerken of schade aan het werf, je woning of die van buren. Neem je voorzorgsmaatregelen om deze rampscenario’s te voorkomen en scherm je af tegen een financiële donderwolk. In deze checklist vind je nuttige tips hoe je jezelf, je woning en die van je buren kan beschermen.

Welke verzekeringen kan je afsluiten?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoe voorzichtig je ook bent tijdens het bouwen en verbouwen, er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Spijtig genoeg besef je pas als er schade is berokkend hoe belangrijk een verzekering is. Het lijkt misschien weggegooid geld, maar ook deze centen zijn een investering in je woning. Welke verzekeringen bestaan er? Wij overlopen welke verzekeringen verplicht of sterk aangeraden zijn.

ABR-verzekering

Iedereen kan fouten maken. Een ABR-verzekering, of languit een Alle BouwplaatsRisico-verzekering, dekt diefstal, vernieling en beschadiging aan het bouwwerf, de materialen en de woning in opbouw. Wie de fout maakte, maakt niet uit, zolang het bijvoorbeeld niet opzettelijk gebeurde. Het is belangrijk dat je iedereen vermeld in deze polis: de bouwheer, aannemer, architect enzovoort. Zo is iedereen die op het werf komt beschermd. Je kan de verzekering ook uitbreiden naar schade aan derden. 

Goed om te weten: een bouwprofessional zoals een aannemer heeft meestal deze verzekering. Als bouwheer hoef je deze verzekering dan niet meer af te sluiten. Toch is het aangeraden om dit even te checken. 

veilig bouwen en verbouwen

Foto: Charles Deluvio – Unsplash

Woningverzekering

Al bij de start van je (ver)bouwingswerken kan je je laten verzekeren. Een brandverzekering dekt meer dan het laat uitschijnen. Deze woningverzekering beschermt je spaarboekje tegen waterschade, glasbreuk, ontploffing en schade door weersomstandigheden zoals hagel, blikseminslag, stormschade. 

Daarnaast voorziet het ook een vergoeding van kosten die automatisch voortvloeien uit de schade. Als er puin moet geruimd worden, dan draait de verzekering hiervoor op. Als eigenaar van een woning ben je niet verplicht om deze verzekering af te sluiten. Toch is het sterk aanbevolen. 

Verzeker je inboedel
Ook je inboedel kan je laten verzekeren. Vergeet niet je verzekeraar te contacteren als je je woning gaat upgraden. Als de waarde van je woning stijgt, dan loop je het risico dat je onderverzekerd bent.

Halfopen of gesloten woning?

Laat voor de start van de werken samen met je aangrenzende buren een plaatsbeschrijving opstellen. Als je (ver)bouwwerken de woning van je buur zouden beschadigen, dan valt er niets meer te betwisten. 

Familiale verzekering

Zelf aan het klussen geslagen en heb je per ongeluk een kras in de auto van je buurman gemaakt? Met een familiale verzekering is dit foutje snel rechtgezet. Het verzekert je namelijk tegen de schade die je veroorzaakt aan anderen. Deze verzekering is ook aangeraden voor allerlei andere dagdagelijkse activiteiten. 

Levensverzekering 

Worst case scenario … je overlijdt. Hopelijk is dit heel onwaarschijnlijk, maar in het geval dat het zou gebeuren, wil jij vast je geliefden beschermen. Bij het afsluiten van een hypothecaire lening heb jij een schuldsaldoverzekering of levensverzekering moeten afsluiten. Als je krediet bij je overlijden nog niet is terugbetaald, dan betaalt de verzekering de kredietgever het resterende bedrag van de lening gedeeltelijk of voor 100% terug. Je kan hierdoor je erfgenamen een hoop last en kopzorgen besparen.
houten vloer schuren

Foto door La Miko via Pexels

Brandveilig bouwen en verbouwen

 

Brandbare stoffen
Tijdens het bouwen en verbouwen worden verschillende brandbare stoffen gebruikt. Denk aan vernis, verf, vloerbare lakbasis of polijstmiddel. Wees hier voorzichtig mee. Stop na het vernissen van bijvoorbeeld een trap de vodden in een afgesloten emmer. Door het gebrek aan zuurstof in deze afgesloten ruimte, voorkom je dat de producten in de vodden zullen zelfontbranden.

Kortsluiting
Wees op je hoede voor kortsluiting tijdens je verbouwingswerken. Tijdens het boren van gaten in de muur kunnen elektrakabels beschadigd geraken. 

Ook als je elektriciteit legt, moet je opletten. Voor deze klus is kennis een vereiste. Daarom is het sterk aangeraden om beroep te doen op een ervaren vakman. Een elektricien heeft oog voor de mogelijke gevaren, zoals elektrocutie of twee elektrakabels die te dicht bij mekaar liggen. Deze kabels kunnen verhitten en samensmelten met kortsluiting tot gevolg. Probeer dus niet alles in je woning zelf, door familieleden of kennissen voor mekaar te krijgen, maar schakel voor de belangrijke zaken op tijd een professional in. Zo kan je in je nieuwe stek op je beide oren kan slapen. 

Gezond bouwen en verbouwen

Schadelijke stoffen
Op een bouwwerf kan je verschillende ongezonde stoffen inademen, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om je hiertegen te beschermen en vooraf te bekijken welke schadelijke stoffen er kunnen vrijkomen tijdens de (afbraak)werken.
 
Asbest
Is je woning tussen 1945 en 2001 gebouwd? Dan is er een grote kans dat het asbest bevat. Kom hier te weten hoe je asbest kan herkennen en veilig kan verwijderen.

Checklist

Ontdek op bis ervaren vakmannen die jouw werken op een veilige manier kunnen uitvoeren. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nog meer handige checklists, tips en tricks voor jouw (ver)bouwwerken tot een goed einde te brengen.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top