Minimalistisch vs maximalistisch interieur

Voelt een strakke zuivere living zonder al te veel tierlantijntjes aan als thuiskomen of kan een kleurrijk interieur vol accessoires je meer bekoren? ‘Less is more’ of ‘more is more’, dat bepaal je zelf. Laat je inspireren door minimalistische en maximalistische interieurs. 

Wat is een minimalistisch interieur?

Minimalisme heeft een strakke, rustige en moderne uitstraling. Deze stijl bewijst dat je zonder al te veel vormen, patronen, kleuren en decoratie perfect een knusse plek kan creëren.

Kleuren en materialen in minimalistisch interieur

Het is een kunst om je interieur zo eenvoudig en tijdloos mogelijk in te richten. Het zit hem in zowel de grote als kleine dingen. Zo kies je bijvoorbeeld het best rustige kleuren en materialen voor je muren en meubels. Denk aan wit, grijs of zwart met houten accenten

Daarnaast zijn het ook de kleine dingen die jouw interieur helemaal afwerken. Trek de strakke stijl helemaal door en kies voor greeploze laden, kasten en deuren. Maak een moodboard en creëer het perfecte totaalplaatje.

minimalistisch interieur

Hou het ordelijk

Ben jij een fervente verzamelaar van stenen, souvenirs, foto’s en allerlei andere hebbedingetjes? Niets houdt je tegen om spullen waar jij veel waarde aan hecht een vaste plaats te geven in je huis, maar hou het wel ordelijk en/of in beperkte mate.

Iedereen heeft spullen die maar geen vaste plek vinden. Een boek of een tijdschrift dat je al een tijdje leest, pennen, sleutels, brieven, facturen enzovoort. Geef deze zaken een vaste ‘rommelplek‘. Maak een lade vrij in je (keuken)kast of koop een dienblad of doosje waarin je die spullen kan opbergen.

Foto: Alexandru Acea – unsplash

Decoratie in een minimalistisch interieur

In de minimalistische interieurstijl is overdecoreren strikt verboden. Laat die drukke posters, kussens met drukke patronen en gekleurde vazen achterwege. Ga voor simpele en rustige kleuren, materialen en prints. Doorzichtige vazen, effen kussens (mag gerust een feller kleurtje zijn), eenvoudige beeldjes en minimalistische posters en kaders.

Tip: Zorg voor rust door bij de essentie te blijven. Plaats geen overbodige bijzettafels en creëer optisch meer ruimte met meubels op pootjes.

minimalistisch interieur met hond

Foto: Shutterstock

Wees niet bang om je interieur kleur te geven, met name een groen accent. Hoewel natuurlijke elementen het evenwicht van een minimalistisch interieur kunnen verstoren, zijn planten en bloemen zeker welkom. Je hoeft niet meteen voor de meest felle boeketten te kiezen. Een monstera of palm bijvoorbeeld brengt meteen wat leven in huis.

Wat is een maximalistisch interieur?

Hou je van veel kleuren en een lekker druk interieur, dan is maximalisme misschien meer jouw ding. De gouden regel luidt: less is less en more is more.

Mixen en matchen

Een perfect maximalistisch interieur samenstellen is niet simpel. Er komt veel meer kijken dan enkel meubels, decoratie, behang of verfkleuren kopen dat jij leuk vindt. Je moet een perfect evenwicht vinden, anders loop je het risico dat het snel slordig oogt. Alles moet bij mekaar passen en de stukken moeten mekaar aanvullen. Ieder meubel en decoratiestuk moet tot zijn recht komen in een groter geheel. Bovendien mag het ook niet té druk worden. 

maximalistisch interieur

Foto: Seashell in love Kristin – unsplash

maximalistische interieurwinkel

Foto: Jason Leung – unsplash

Foto: Volkan Vardar – unsplash

Meubels en decoratie in een maximalistisch interieur

Je meubels en decoratiestukken kiezen is een leuke taak, maar al snel denk je heel toekomstgericht. En gelijk heb je, het gaat namelijk over een grote investering. Zal je deze zetel of tafel over 5 jaar nog even mooi vinden? Snel grijp je naar een veilige en eenvoudige keuze, iets minimalistisch. Daar is niets mis mee. Maximalisme is niet enkel voor de durvers die de sprong durven te wagen om een opvallend druk behangetje kiezen. Deze stijl is ook voor degenen die kiezen voor een redelijk eenvoudige tafel of zetel. De stukken die minstens 10 jaar meegaan kan je aanvullen met bijvoorbeeld een leuk tapijtje, behang met natuurlijke print, felle posters en dierlijke vazen, beeldjes en lampen

minimalistisch vs maximalistisch interieur

Foto: Laura Lauch – unsplash

Maximalisme zie vaak in restaurants, hotels en andere openbare plekken. Haal inspiratie uit deze stijlvolle interieurs en probeer het bij je thuis. Speel met verschillende materialen, kleuren en patronen in je eigen woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer of hobbykamer.

Het beste van beide werelden

Je hoeft echt niet ‘all the way’ te gaan om je kamer in te richten. Doe wat je zelf wilt. Dat kan een mix zijn van minimalisme en maximalisme. Een strakke badkamer met een opvallende tegelvloer of een frambooskleurige kamer met gouden tinten die toch simpliciteit uitstraalt. Alles is mogelijk, zolang de materialen bij mekaar passen. 

Wil je meer inspiratie opdoen?

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang maandelijks meer nieuws over de nieuwste trends, materialen, producten en innovatieve technieken voor jouw woning.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top