Een moodboard maken in 5 stappen

Voordat je een woning bouwt of verbouwt, de meubels in je huis van de ene naar de andere kant van de kamer verschuift of het behang van de muren trekt, maak je best een plan. Een meesterlijk plan weliswaar, die jij rechtstreeks uit je meesterbrein op papier of je computer zet. Zo zie je of alles samen past en welke sfeer er wordt gecreëerd. Maak met dit stappenplan een moodboard en breng je ideeën heel duidelijk over aan een architect, je partner of gezin.

Stap 1: Doe inspiratie op

Er zijn zoveel inspirerende stijlen en zoveel ideeën in de wereld. Keuze zat! Maar dat maakt het des te moeilijker om er één stijl uit te pikken. Een moodboard kan je helpen bepalen wat je graag ziet én welke stijl je uiteindelijk in huis wilt halen. Of beter gezegd, in welke stijl je je huis wilt bouwen. Ook voor degenen die hun bouw- of verbouwavontuur nog moeten starten, is een moodboard erg handig.

Blader in woon-, interieur- en vastgoedmagazines en schuim het internet af naar inspiratie. Maak een wandeling of fietstochtje doorheen de mooiste buurten en breng een bezoekje aan je stijlvolle vrienden en kennissen. Verzamel je foto’s, kopieën en downloads in een bijzonder mapje.

Stap 2: Bepaal je stijl

Na dagen, weken of maanden inspiratie op te doen, is de kans groot dat je uitgebreide verzameling een kakofonie aan kleuren, stijlen en materialen is geworden. Tijd om daarin verandering te brengen en te kiezen voor een bepaalde sfeer die je kamers moeten uitstralen.

interieurmagazine

Foto: Cottonbro – Pexels

Stap 3: Maak een moodboard per ruimte

Wil je je droomwoning echt visualiseren? Maak dan een moodboard per kamer want iedere kamer heeft een eigen sfeer. Je kan bijvoorbeeld voor een strakke zwart-witte badkamer gaan en tegelijk kiezen voor een gezellige woonkamer met veel natuurlijke materialen.

Stap 4: Kies de kleuren en materialen voor je moodboard

Materialen en kleuren in moodboard

Foto: Toa Heftiba – Unsplash

Aan de slag gaan met alles wat jij mooi vindt, wordt sterk afgeraden. Slechts een deel van je verzameling aan kleuren en materialen past bij mekaar. Maak dus een selectie van de kleuren en materialen die je perfect kan combineren en die het complete plaatje naar een hoger niveau tillen.

Stap 5: Kies de producten voor je moodboard

Denk bij het maken van je moodboard na over het comfort van je woning. Laat de esthetiek niet primeren, want je woning moet voldoen aan al je noden en wensen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud. Ben jij geen schoonmaakfanaat, maar hou je wel van orde en netheid, dan kies je best niet voor moeilijker te onderhouden producten. 

Al wat je dan nog rest is knippen en plakken! Maak een mooie compositie op papier of online. 

Tip: Maak een bord op Pinterest of een online collage en deel het met je (interieur- of tuin)architect. Zo kan je gemakkelijk je ideeën en stijl tonen.

Wil je meer tips ontvangen om je (ver)bouwavontuur vlotter te laten verlopen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top