Checklist: een droomkeuken kopen

Kan je oude keuken je meesterlijke kook- en bakvaardigheden niet meer aan of wil je juist meer ruimte voor je diepvriesmaaltijden? Een keuken koop je op maat van jezelf én van je woning. Vertrek vanuit van jouw noden, wensen en levensstijl: je eigen checklist. Kom hier te weten hoe je je droomkeuken kan kopen.

Wat maakt van een keuken jouw droomkeuken?

Stap 1: kijk naar de gewoontes en rolpatronen bij je thuis. Kook je graag samen met je partner en vrienden? Sta je vaak alleen in de keuken of is op restaurant gaan je allergrootste hobby? Misschien kan je geweldig goed multitasken en hou je ervan om in een open keuken met je gasten een praatje te slaan tijdens het kokkerellen. 
 
Je mag je keuze nooit enkel maken op basis van de esthetische schoonheid van de werkbladen, kasten en apparaten. Analyseer even jezelf en je gezin, en bestudeer hoe jullie in de keuken leven. 

Welke apparaten en snufjes heb je nodig?

De keuken van een professionele kok en een professionele kant-en-klare maaltijdenopwarmer, dat is een verschil van dag en nacht. Of zo hoort het toch te zijn. De toestellen die je kiest bepalen de indeling en het ontwerp van je keuken. Voordat je je keuken koopt is het aangeraden om goed na te denken welke toestellen en snufjes je wil. Hoeveel pitten moet je kookplaat hebben? Zou je wel twee ovens kunnen gebruiken? Een kraan waar er direct kokend water uitkomt, hoe handig zou dat zijn? 

Een broodrooster, keukenrobot, koffieapparaat, waterkoker … je werkblad is snel gevuld met allerlei keukentoestellen. Als je alles binnen handbereik wil hebben, maar je toestellen niet steeds uit de kast wil halen en terugzetten, dan is een inschuifkast de oplossing. Schuif de kastdeur open, et voilà, al je toestellen staan netjes klaar om meteen te gebruiken.

Strakke droomkeuken met gouden toets

Foto: Chastity Cortijo – unsplash

Een ergonomische keuken als droomkeuken

Keuken op maat

Heb je last van je rug tijdens het koken of afwassen? Dan ben je niet de enige, want dit is een veelvoorkomend probleem. Het is geen teken dat jij en de rest van de populatie een dagje ouder worden, maar dat je keuken niet op je maat is gebouwd. De standaard hoogte van een werkblad, 90 cm, is voor velen te laag. Laat je keuken dus maken op maat van de chef-kok des huizes.

Handige schuiven

Spaar je rug en nek door je oven en vaatwasser iets hoger te positioneren. Buig zo weinig mogelijk je rug en voorkom met schuifladen dat je op je knieën moet zitten om een brik tomatenpuree uit de kast te halen. 

Boodschappenlijstjes, je bril en recepten blijven vaak rondslingeren in je keuken. Geef deze spullen die overal en nergens behoren een vaste plaats in een speciale rommelschuif.

Geef je oude keuken een nieuwe look

Renoveren kost handenvol geld. Terwijl je volop aan het sparen bent voor een nieuwe, kan een tussentijdse oplossing wonderen doen. Verf de tegels in je keuken in een nieuwe kleur.

Ergonomische driehoek

Een droomkeuken is vooral een handige keuken waarin je zonder beperkingen en hindernissen je volledig kan uitleven. De juiste plaats van drie belangrijke toestellen, de kookplaat, koelkast en spoelbak, is essentieel voor een gebruiksvriendelijke keuken. De afstand tussen twee punten in deze werkdriehoek, bijvoorbeeld de afstand tussen de koelkast en kookplaat, mag maximum 2 meter bedragen. In een grotere keuken heb je iets meer bewegingsruimte en mag de afstand iets meer zijn.

Volg al deze tips en maak van je keuken een droomkeuken. Lees hieronder onze handige checklist voor het kopen van je keuken.

Ergonomische droomkeuken met keukeneiland

Foto: Victor Rodriguez – unsplash

Checklist

Ontdek op bis of jouw droomkeuken echt bestaat en schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Dan houden we je op de hoogte van de nieuwste technologieën, handige tips en tricks om van jouw woning een droomwoning te maken.

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwste trends en technieken? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top