Zo creëer je de perfecte open keuken

Je keuken is dé plaats waar er zoveel te beleven valt en waar je soms handen of ogen tekortkomt. Voor velen is het dan ook een moeilijke keuze: een open of gesloten keuken. Iedere indeling, alle materialen en keukenapparatuur heeft z’n voor- en nadelen. Er valt dus veel te wikken en wegen voor je tot de perfecte keuken komt. Volg deze tips om alle nadelen van een open keuken van de (keuken)tafel te vegen.

Een open of gesloten keuken?

Open keuken

Foto: Bluewater Sweden – Unsplash

Laten we beginnen met een lijstje van alle voor- en nadelen van een open keuken. 

Voordelen van een open keuken

  • Open en ruimer gevoel
  • Gezelligheid
  • Handig om de kinderen en huisdieren in de gaten te houden
  • Eventueel meer lichtinval

Nadelen van een open keuken

  • Onaangename geuren
  • Privacy en geluidshinder
  • Interieurstijl van keuken en woonkamer moeten aansluiten
  • Kinderen kunnen aan de oven, kookplaat en andere gevaarlijke spullen
  • Je moet een grotere ruimte verwarmen

Als je bovenstaande lijstjes bekijkt zie je meer negatieve punten dan positieve. En dan zwijgen we nog over de berg vaat die je niet langer kan verbergen achter een gesloten deur!

Toch wegen de positieve punten best goed op tegen de negatieve. Een open ruimte geeft je instant een veel ruimer en aangenamer gevoel bij je woning. En dat gevoel wil je niet zomaar inruilen! Gelukkig bestaan er zeer goede oplossingen die alle negatieve aspecten van een open keuken in een-twee-drie wegwerken.

Onaangename geuren

Ventilatie is de sleutel tot een goed ruikende keuken. Uiteraard doen een vers geplukte ruiker bloemen of een luchtverfrisser ook hun werk. Toch is het openen van ramen en een degelijk afzuigsysteem noodzakelijk in een open keuken. 

Het juiste afzuigsysteem vinden is dus de opdracht. In een open keuken mag je dampkap het zicht niet blokkeren. Of het moet net de blikvanger van de ruimte zijn. De afgelopen jaren zijn de afzuigsystemen erg geëvolueerd: van opzichtige en oorverdovende apparaten naar design, verborgen en stille afzuigsystemen

onaangename geur keuken

Foto: Jorge de Jorge – Unsplash

Een echte aanrader is een kookplaat met een geïntegreerde dampkap of een ingebouwde dampkap in je werkblad. Ben jij meer het magneet-op-de-koelkast-type? Dan is een prachtige wand– of eilandafzuigkap misschien iets voor jou.

Privacy en geluidshinder in een open keuken

Af en toe heb je nood aan wat privacy. Als je bezoek ontvang of als je thuiswerkt bijvoorbeeld. Ook tijdens je favoriete televisieprogramma wil je het geklingel en geklangel van potten en pannen niet horen. Daarom is het af en toe handig om je open keuken af te bakenen van je woonkamer. Niet alleen op esthetisch vlak, maar ook op vlak van geluidshinder.

Open keuken afbakenen

In een open keuken moet de look van je woonkamer en het kookgedeelte matchen. Je hoeft niet per se voor beide delen dezelfde materialen te kiezen. Je keuken mag er best uitspringen door een andere vloer, kleur of verlaagd plafond bijvoorbeeld.

Open keuken met schuifdeur

Maar met een verlaagd plafond, een tegelvloer of een rood kleurtje op de muur neem je natuurlijk de geluidshinder niet weg. Wat denk je ervan om een beetje vals te spelen en toch een deur te plaatsen? Met een (glazen) schuifdeur of twee openstaande glazen deuren, zoals je vaak in oude herenhuizen ziet, kan jij toch de nodige privacy in je open keuken bewaren.

Kinderen in de keuken

Iedere ouder mist soms wel ogen op zijn rug, en niet alleen in de keuken. Of je nu een open of gesloten keuken hebt, dat maakt op zich niet uit. Zolang het maar kindveilig is. Ontdek in dit artikel hoe je van je volledige woning een kindvriendelijke omgeving maakt.

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je meer tips voor je keuken, badkamer en de rest van je woning? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top