Checklist: een kindveilige woning

Heb je (klein)kinderen of is er een baby’tje op komst? Bereid je woning voor op de komst van je kleine pruts. Al kruipend, lopend en klimmend zal jouw woning verkend worden. Door hier en daar iets kleins aan te passen maak je je woning helemaal kindveilig en – vriendelijk en kan jij met een geruster hart je kindje laten spelen.

Kindveilige spullen

Kinderen kunnen veel rommel maken. Toch ruim je maar beter even op voordat ze hun gang gaan. Controleer de ruimte op zaken die gevaarlijk voor hen kunnen zijn of waaraan ze zich kunnen verwonden. Kinderen stoppen hun handen, favoriete knuffel, maar ook spullen in hun mond. Giftige, scherpe en kleine spullen berg je daarom beter op. Tijd voor een inspectierondje in je eigen huis! 

Kindveilige meubels

Ongevallen zijn snel gebeurd. Hard met het hoofdje tegen de hoek van de tafel botsen of een lamp van de kast laten vallen zijn zaken die je kan vermijden.

Laat de kabels niet op de grond hangen. Als ze erover struikelen kunnen ze de toestellen meesleuren en op de grond laten vallen.

Een enthousiaste en vrolijke bui kan bij een kind snel omslaan in een huilbui. Bescherm hen tegen de scherpe hoeken van een tafel, vensterbank of kast met hoekbeschermers.

Kindveilige ruimtes

In iedere kamer schuilt een klein of groot gevaar. Van stopcontacten en ovens tot trappen. Gelukkig bestaan er veel kindvriendelijke uitvinders en producenten die altijd een stapje verder denken.

Hekje

Voorkom d.m.v. een (trap)hekje dat je kind op de trap speelt of de kasten in je bergruimte verkent. Let op dat het hek hoog genoeg is en dat ze hun voeten nergens op kunnen steunen om erover te kruipen.

Heb je een open haard in huis? Plaats er een veiligheidsrek of haardscherm voor. Zo hou je hen op een veilige afstand van het vuur. 

Kindveilige woning

Stopcontacten

Stopcontacten kan je heel gemakkelijk kindveilig maken met losse of vaste afdekplaatjes. Om het stopcontact te kunnen gebruiken moet je beide pinnen tegelijk induwen (en draaien). Doordat de twee gaatjes niet zichtbaar zijn, is het stopcontact veel minder fascinerend.

Kindveilige keuken

Samen een cake bakken of een appeltje schillen in de keuken. De keuken is een centrale plaats in je woning die zeker kidsproof moet zijn. 

We willen de muzikale carrière van je kind niet ruïneren, maar als een echte DJ draaien aan knopjes van een oven of kookplaat is met deze beveiliging verleden tijd. Breng beschermhoesjes aan rond de knoppen. Zo hoef je geen schrik meer te hebben dat de oven plots op 220° staat i.p.v. op 180°.

Laat je kookpotten en pannen niet onbewaakt achter en kook met de steel naar achter. Zou het kind zich toch willen optrekken of naar de steel willen grijpen, loop je geen risico dat het omvalt.

Kindveilige badkamer

Met een thermostatische mengkraan hoef je niet langer te zoeken naar de perfecte combinatie tussen koud en warm water. Bovendien heeft deze kraan een extra beveiliging. Om boven de 38° te gaan moet je meestal een knopje induwen. 

Plaats voor de zekerheid ook een antislipmatje en laat je kindje nooit alleen achter in het bad of de douche.

Checklist

Wil je je woning nog gezelliger, levendiger en veiliger maken? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontdek interessante en nieuwe dingen op de bisbeurs in Flanders Expo!

 

Foto’s: unsplash.com

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top