Zo schat je hoeveel je (totaal)renovatie kost

Sta je op het punt om een oude woning te kopen of is je huidige aan vernieuwing toe? Een getal plakken op een (totaal)renovatie is geen makkelijke opgave. Daarom geven we je graag enkele tips om een ruwe schatting te maken. Haal je rekenmachine maar boven!

Schets het totaalplaatje

Wil je niet voor verrassingen komen te staan? Doe dan vanaf het begin een beroep op een expert die het totaalplaatje kan schetsen en een neus heeft voor verborgen gebreken. Laat je bij het bezichtigen van een woning bijstaan door een bouwexpert. Deze kleine investering is zeker de moeite waard als je hierdoor grote onvoorziene werken en kosten kan voorkomen.

Hoeveel kost het om je energieprestatie te verbeteren?

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is verplicht bij de verkoop van een woning. Hierop kan je lezen hoe energiezuinig de woning is. Maar op dit document vind je ook een ruwe kostenraming van de werken die je moet uitvoeren om de energieprestatie te verbeteren, én tips om energie te besparen.

Ook als je geen woning (ver)koopt kan je dit certificaat aanvragen bij een energiedeskundige. Tip: vergelijk verschillende energiedeskundigen en bespaar overbodige kosten.

Voor extra (persoonlijk) advies kan je met je energieprestatiecertificaat naar een energiehuis in je buurt. In deze Vlaamse onafhankelijke advieshuizen kan je terecht met vragen over renoveren en het energiezuiniger maken van je woning. Met hun informatie over diensten en maatregelen kan je nadien aan de slag.

prijs berekenen renovatie

Foto: Pedro Miranda – Unsplash

Raad van een architect

Bij sommige renovatiewerken ben je verplicht om een architect in te schakelen. Een extra kost? Inderdaad, een architect berekent het ereloon op basis van het aantal werkuren of vierkante meter, of rekent een procentueel bedrag aan. Maar deze helpt wel je bij de kostenraming van de werken en de realisatie van je plannen binnen jouw budget. Het werk van een architect is dus zeker niet te onderschatten.

Een ruwe schatting per ruimte

Energie besparen begint bij isoleren. Neem de zwakke punten van je woning onder handen. Vaak zijn die het dak, de muren en ramen. Daarnaast creëer je een energiezuinig en gezond binnenklimaat door een goede ventilatie, verwarming en boiler te voorzien. Maak een ruwe schatting van de kostprijs van iedere renovatiewerk door offertes bij verschillende experts op te vragen en die te vergelijken. 

Op bis, dé grootste (ver)bouw- en interieurbeurs van Vlaanderen, kan je gemakkelijk honderden regionale en kwalitatieve verdelers vergelijken. Je maakt er bovendien kennis met de nieuwste technieken en ontvangt er gratis advies over o.a. het werken met een architect, energiezuinig (ver)bouwen en premies. En dat allemaal op één plek! Meer info over de bisbeurs in Flanders Expo vind je hier.

Vergeet je premies niet

Je woning grondig renoveren kan enkel maar aangemoedigd worden. Daarom geven o.a. de Vlaamse overheid en Fluvius je graag een duwtje in de rug. Voor allerlei renovatiewerken en energiezuinige investeringen valt een premie te rapen. Stroop je mouwen op en grijp die premies met beide handen!  

5 tricks om je renovatiebudget in 2021 te verhogen

5 financiële tegemoetkomingen als je renoveert in 2021

Blijf op de hoogte van de laatste premies en renovatietips. Schrijf je nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top