Het verplichte asbestattest: alles wat je moet weten

Het asbestattest is vanaf 23 november 2022 verplicht bij de verkoop of schenking van een woning. Het attest brengt in kaart waar asbest zich bevindt in jouw woning. Op die manier kan je veilig renoveren en de schadelijke stof al dan niet door een expert veilig laten verwijderen. Het doel van de Vlaamse overheid is om tegen 2040 heel Vlaanderen asbestveilig te maken.

Waarom is een asbestattest verplicht?

Asbest komt erg vaak voor in woningen die voor 2001 werden gebouwd. De stof heeft tal van positieve eigenschappen. Het is sterk, bestand tegen brand en het heeft een uitstekende isolatiewaarde. Jarenlang werd de stof dan ook in allerlei bouwmaterialen gebruikt. Denk aan isolatiemateriaal, platen achter een cv-ketel, vensterbanken, radiatoren, vloerzeilen enzovoort. Maar helaas is asbest ook kankerverwekkend.

Het besef dat de gevaarlijke stof niet thuis hoort in een woning sijpelde de laatste decennia door. De Vlaamse overheid wil nu komaf maken met asbest in woningen d.m.v. het asbestattest dat de nieuwe eigenaar toont waar de risico’s zich bevinden

asbestattest

Foto: Charles Deluvio – unsplash.com

Voor wie is het asbestattest verplicht?

Een asbestattest is verplicht wanneer een woning die voor 2001 werd gebouwd verandert van eigenaar. Via verkoop of schenking, maar ook als je door het huwelijk mede-eigenaar wordt. 

Als je zo’n woning bezit of erft, hoef je voorlopig niks te doen. Toch stopt de missie om Vlaanderen asbestveilig te maken hier niet. Vanaf 1 januari 2032 zal iedere eigenaar van een Vlaamse woning ouder dan 2001 een asbestattest in het bezit moeten hebben.

Hoe krijg je een asbestattest?

Een asbestattest kan je als eigenaar niet zelf opstellen. Daarvoor is een gecertificeerde opleiding met een praktisch en theoretisch examen vereist. Laat je attest opmaken door een asbestdeskundige die verbonden is aan een erkend bedrijf

Een attest blijft 10 jaar geldig en kost zo’n € 500 à € 600. Hou er rekening mee dat de prijs kan oplopen tot zo’n € 1.000 of meer. Vraag daarom bij verschillende erkende bedrijven offertes op om die te vergelijken

Asbest herkennen

Tneil Abt – unsplash.com

Zijn er asbesthoudende materialen met hoog materiaalrisico gevonden tijdens de inspectie? Dan is de geldigheidsperiode van je attest slechts 5 jaar.

Hoe verloopt het onderzoek?

De deskundige gaat op zoek naar mogelijke  asbesthoudende materialen. Geen paniek, er worden geen muren of plafonds opengebroken, maar wel op een veilige manier stalen afgenomen. De schade blijft zo beperkt mogelijk. De stalen worden naar het laboratorium opgestuurd, waar men meer kan vertellen over de aanwezige stoffen.

Is er asbest gevonden?

Word je eigenaar van een woning met asbest? Bespreek dan met de asbestdeskundige of het asbest veilig verwijderd moet worden en hoeveel dat zal kosten

Vind meer (ver)bouwnieuws & -tips in onze blogposts

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top