5 tips voor een tijdloze keuken

Vreet je je nagels op bij iedere keuze die jij moet maken? Een woning bouwen of renoveren, dat is voornamelijk keuzes maken. Niet wat je deze avond zal eten of welke sokken je vandaag aantrekt, maar kiezen voor zaken waarvan je na 10 jaar nog zegt “Ja, dit is het!”. Wil jij een tijdloze keuken? Dan helpen we graag zoeken met deze 5 tips.

Wat maakt van een keuken een tijdloze keuken?

De afgelopen decennia zijn er verschillende stijlen de revue gepasseerd. Die knaloranje seventies keuken met bloemenmotief van je grootouders staat misschien nog steeds op je netvlies gebrand. Of nostalgisch denk je af en toe terug aan alle spelletjes die je in de landelijke keuken van je ouders hebt gespeeld. Vanaf de eeuwwisseling haalden we dan weer de ‘designer’ in ons naar boven en zien we vooral strakke lijnen, rustigere kleuren en luxe apparatuur in onze keukens verschijnen. 

Wat leren we nu uit deze tijdlijn? Om een tijdloze keuken te creëren moet je kijken naar de pro’s en contra’s van alle trends. Wat blijft er mooi, praktisch en gezellig?

Tijdloze keuken met rustige kleuren

Foto: Jorge de jorge – Unsplash

Tip 1: Een tijdloze keuken is een functionele keuken

Een keuken moet naast mooi ook enorm praktisch zijn. In je hele leven zal je weken, maanden of zelfs jaren in je keuken spenderen. Je zal er niet alleen koken, eten en drinken, maar ook bezoek ontvangen of misschien werken. Daarom is het uiterst belangrijk om ook de geschikte indeling voor je keuken te kiezen. 

Heb je een grote familie of vriendenkring? Door een open keuken of een kookeiland met bar maak je van je keuken een gezellige ontmoetingsplaats waar je koken en een gezellige babbel kan combineren. 

Zorg daarnaast voor een gezonde kookhouding met een ergonomische keuken. Wil je weten hoe je je apparaten het best positioneert of hoe je je droomkeuken samenstelt? Lees dan dit artikel: checklist om je droomkeuken te kopen.

Tijdloze keuken met wit en hout

Foto: Dayvison de Oliveira Silva – Pexels

Tip 2: Tijdloze vormen

Speel op veilig en vermijd tierlantijntjes. Sierlijke of speciale vormen kan je namelijk snel beu worden. Ga voor een strakke en eventueel greeploze keuken. De rechte hoeken, lijnen en oppervlaktes bakenen je keuken als één geheel af. Tegelijkertijd zorgt een strakke vorm ervoor dat je keuken naadloos kan aansluiten bij de rest van je interieur.

Tip 3: Tijdloze keuken met rustige kleuren

Oud groen, zalmroze, goud of lichte pastelkleuren zijn plots overal te zien. Deze tinten kunnen je keuken opvrolijken, maar helaas waait ook deze trend na enkele jaren weg. 

Tip 4: Tijdloze materialen

Niets blijft dus zo tijdloos als de traditionele of neutrale kleuren: wit, beige, zwart en grijs. Toevallig zijn het deze kleuren die je zeer gemakkelijk kan combineren met natuurlijke en tijdloze materialen zoals hout en marmer.

Tip 5: Eigentijdse apparatuur en decoratie

Het geheim van een moderne, maar toch tijdloze keuken? De rest van het interieur! Een keuken koop je voor minstens enkele (tientallen) jaren. Met decoratieve elementen, keukengerei en de kleur van je muren kan je veel gemakkelijker inspelen op de nieuwste trends en een persoonlijke toets aan je keuken geven. Dit zonder grote kosten te maken. Wat denk je van een keukenrobot, broodrooster of koelkast in een gewaagd kleurtje?

Ook de technologie staat geen seconde stil. Kokendwaterkranen, ingebouwde damkappen en slimme kookplaten kunnen je leven én je keuken een stukje mooier en simpeler maken.

Wil je meer tips voor de afwerking van je woning? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de nieuwste trends en leukste weetjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top