7 tips voor een geslaagde home office

We leven steeds meer thuis. Naast slapen, koken, eten en ontspannen, spenderen we er steeds meer tijd om te werken en te studeren. Een dagje niet in de file staan en op je gemak in je home office je taken afwerken? Heerlijk, die voordelen! Maar er is altijd ruimte om het bij je thuis nog efficiënter te laten verlopen. We geven je alvast zeven tips mee om je goed op weg te helpen.

home office bureau

Kies een aparte ruimte voor je home office

Op de plaats waar je werkt, moet het stil zijn en moet je een zeker niveau van privacy hebben. Dat is zeker belangrijk als je een partner, kinderen of een roommate hebt. De beste plaats voor een home office is een aparte kamer. Denk aan een zolder, een bergruimte die je toch niet echt gebruikt of die extra slaapkamer waar het stof aan het opstapelen is.

Maak een strakke planning

Zonder planning zal je te snel afgeleid zijn. Plan dus voor je begint te werken je dag uit en wijk er niet van af. Door die planning realistisch te maken, kom je minder in de verleiding om tijdens je werkuren andere dingen te doen.

Las regelmatig een pauze in. Ga net zoals op kantoor een tas koffie halen of sla een babbeltje met een collega (dat kan nu je hond zijn). Vergeet niet voldoende tijd te nemen voor je lunch. Mensen die thuis werken zullen gemakkelijker aan hun bureau eten. Doe dat niet.

Planning home office

Mix je persoonlijk leven niet met je werk

Verwijder alles wat je zou kunnen afleiden uit je werkruimte. Dat is natuurlijk niet gemakkelijk want je kantoor staat nu in je thuis. Behoud een grens in je woning waar het werk begint en eindigt. Je kunt het jezelf makkelijker maken door een verschillende stijl van interieur te kiezen voor de twee. Het psychologische effect daarvan is niet te onderschatten.

Home office met veel lichtinval

Verlicht je home office voldoende

Zonder goede belichting kun je je niet goed concentreren en word je snel moe. Maak indien mogelijk zoveel mogelijk gebruik van zonlicht. Het past bij je natuurlijke dagritme en zal je aanzetten tot actie.

Experimenteer met verschillende intensiteiten en kleuren van licht om te zien waar je het beste je werk mee kan doen. Afhankelijk van je werkruimte heb je meerdere lichtbronnen nodig om een comfortabel gevoel te creëren.

Ga voor comfort

Nee, we willen niet dat je tijdens je werk in slaap valt. Maar comfort is heel belangrijk. Een slechte stoel geeft je rugpijn. Investeer daarom in een praktische bureaustoel en zorg voor een ruime bureau.

Maak je werkplek prettig

Je werkplek van je privé scheiden wil niet zeggen dat je werkplek niet prettig mag zijn. Hang gerust foto’s en dergelijke op. Decoreer de ruimte met wat planten, maar maak het niet te druk.

home office decoratie

Laat je niet afleiden door andere mensen

Misschien heb je een buur of een schoonmoeder die af en toe over de vloer komt. Laat hem of haar weten dat je geen tijd hebt zodat je niet gestoord wordt.

Beantwoord je huistelefoon niet en doe de voordeur niet open. Eens je mensen hebt laten weten dat je thuis werkt en wat je werkuren zijn, hoef je je niet meer te verontschuldigen. Je zult zelf grenzen moeten stellen, niemand gaat dat voor jou doen.

Wil je meer leuke tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top