Energie besparen in huis met 15 eenvoudige tips

Energie besparen is geen moeilijke klus. Vaak volstaan een aantal kleine ingrepen om je energieverbruik en –factuur te doen inkrimpen.

De grootste verbruikers in huis zijn elektrische apparaten die warmte creëren. Laat ze dus niet onnodig aanstaan. Opgeteld zijn ook alle kleine verbruikers de moeite waard om te optimaliseren. Sommige maatregelen zijn gratis, andere vragen een (kleine) investering. Lees onze tips en je zult denken, waarom had ik daar niet eerder aan gedacht?

1. Was op 30°C en tijdens daluren

Als je de was doet op 30°C verbruik je zo’n 0,4 kWh. Terwijl je op 40°C al 0,7 kWh verbruikt. Je kan dus veel energie besparen door op een lagere temperatuur je kleren te wassen. Bovendien zullen je kleren minder snel verslijten.

2. Hang je was op

Door je droogkast niet te gebruiken zal je veel energie besparen. Hang je was op. Als hij in de open lucht gedroogd is, ruikt hij ook heerlijk.

was drogen aan wasdraad

3. Vul je koelkast met lege containers

Een grotendeels lege koelkast verbruikt meer dan een volle. Heb je er niet veel in staan, vul je koelkast dan met lege plastic dozen of waterflessen.

4. Volle diepvries

Ook een volle vriezer bespaart energie. Wanneer je diepvries vol zit, hoeft er minder lucht gekoeld te worden telkens als je hem opendoet.

5. Gebruik je oven efficiënt

Je oven verwarmen voor één broodje of één pizza is zonde van de energie. Door meerdere dingen tegelijk of na elkaar te bakken, haal je veel meer uit dezelfde warmte.

6. Profiteer van de restwarmte van je oven

Laat je oven openstaan nadat je hem hebt gebruikt. Zo komt de restwarmte in je huis in plaats van afgevoerd te worden via de ventilatieschachten.

energie besparen in keuken

7. Je microgolfoven verbruikt minder dan je klassieke oven

Ten eerste heeft een microgolfoven genoeg aan 1000 watt, een gewone oven gebruikt al snel 2500 watt. En ten tweede warmt een microgolfoven veel sneller je eten op.

8. Gebruik een kleine pan voor een kleine maaltijd

Wanneer je een klein gerecht bereidt, is het zonde om een grote pan te verhitten. Een pan van 20 cm vraagt twee keer zoveel energie om op te warmen als een pan van 14 cm.

9. Ontkalk je waterkoker

Het duurt langer en kost bijgevolg meer energie om water te koken met kalkaanslag op het verwarmingselement in je waterkoker. Ontkalk hem dus regelmatig om dat te voorkomen.

10. Zet je verwarming wat lager

Zet de thermostaat een graadje minder warm en trek een dikke trui aan tijdens koude dagen. Eén graad maakt veel verschil als je alle winterdagen optelt.
Extra tip: voorzie op elke zitplaats een dekentje, gezellig!

11. Kies voor een programmeerbare thermostaat

Met een programmeerbare thermostaat kan je heel veel energie besparen. Stel de temperatuur in je woning zo optimaal mogelijk in. Zo staat je chauffage niet aan terwijl je kinderen op school zitten en jij op je werk bent.

energie besparen met thermostaat

12. Schakel over naar ledlampen

Als je het nog niet gedaan hebt, vervang al je oude lampen door ledlampen. Je zal tot tien keer minder energie verbruiken aan verlichting. Tegenwoordig zijn ledlampen heel betaalbaar, kijk vooral uit naar promoties.

13. Vermijd sluipverbruik bij huishoudtoestellen

Voorzie een stekkerdoos met een schakelknop om je tv, tv-decoder, digicorder, laptop en dergelijke apparaten in te steken. Zo kan je ze eenvoudig uitschakelen wanneer je ze niet gebruikt. Opgeteld verbruiken zulke toestellen wel wat.

14. Kies voor een zuinige led-tv

Een led-tv verbruikt doorgaans twee keer minder dan een LCD-tv en drie tot vier keer minder dan een plasma-tv. Energiekosten die je daar jaarlijks mee uitspaart: 60 euro. Bovendien zijn de huidige led-tv’s van zeer hoge kwaliteit en nauwelijks duurder dan de andere opties.

15. Aluminiumfolie achter radiatoren

Plaats aluminiumfolie tegen de muur achter je radiatoren. Zo vermijd je dat de warmte in je muren dringt. Doe-het-zelfzaken verkopen aluminiumfolie met een laagje piepschuim erachter, ideaal daarvoor.

aluminiumfolie achter radiator

Krijg op bis, bouw-& inspiratiesalon, meer tips over hoe je energie kan besparen. Maak je woning energiezuinig dankzij het gratis advies van verschillende professionele adviseurs en ontdek de nieuwste technologieën van onze honderden regionale verdelers. Je vindt er onder andere domotica, zonnepanelen, keukens, badkamers, ruwbouw … Kortom, alles wat je nodig hebt om je woning energiebewust in te richten onder één dak!

Wil je meer leuke tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top