Wat voor kelder kies jij?

Een betonnen of gemetste kelder. Welke optie is ideaal voor jou? Een kelder kan voor heel wat extra ruimte zorgen in je woning. Het kan dienen als bergruimte, speelruimte, relaxruimte en nog veel meer. De bewoonbare oppervlakte zal toenemen en dus ook de waarde van je huis.

Het is een grote beslissing, wel een kelder of geen kelder. Je gaat bouwen en je weet niet zeker of je die extra ruimte nodig hebt. Of, je bent er wel zeker van, maar je weet niet goed wat voor kelder je wil hebben. We laten even zien wat de opties zijn.

gemetste kelder

Gemetste kelder

De klassieke en tevens de goedkoopste optie is de gemetste kelder. Toch wordt er zelden nog voor gekozen. De belangrijkste reden daarvoor: hij is niet gemakkelijk waterdicht te krijgen.

Een gemetste kelder kan worden gebouwd uit gewone bakstenen, maar meestal gebruikt men betonblokken. Dat gaat een stuk sneller.

Op zich is een gemetste kelder niet waterdicht. Afhankelijk van het grondwaterpeil, moet de buitenkant van de kelder bewerkt worden. Ligt het grondwaterpeil onder de kelder, dan kan een laag cement en teer volstaan. Ligt het grondwaterpeil hoger, dan zijn er andere maatregelen nodig om je kelder waterdicht te maken.

Ten eerste kan je werken met een dubbele keldermuur met een waterkerende laag ertussen. Of, je kunt gebruik maken van mortel en een coating die waterdicht zijn. Je kunt dat eventueel aanvullen met ene drainagesysteem. Water wordt dan weggepompt.

Een gemetste kelder in een vochtig gebied waar het grondwaterpeil hoog staat, is dan ook niet aan te raden. Je kunt beter een van de volgende opties kiezen.

Prefab-kelder

Een prefab-kelder is heel gemakkelijk en snel te installeren. Maar, hij is wel beperkt in ruimte. Deze kelder wordt volledig vervaardigd in de fabriek en vervolgens geleverd op locatie. Simpel gezegd, hoef je hem enkel nog in de grond te plaatsen.

De reden waarom dit type kelder niet al te groot kan zijn is uiteraard het feit dat hij vervoerd moet worden. 

Deze kelder is gemaakt van beton, wordt in de fundering geplaatst en kan (meestal) niet zelf dienen als fundering.

Kelder van gewapend beton

Hoewel de prefab-kelder aan populariteit wint, is een kelder uit gewapend beton nog steeds de meest gekozen optie.

Een kelder gemaakt van gewapend beton wordt direct in de bouwput vervaardigd. Bewapening in het beton gebeurt via wapeningsijzers of via staalbeton (staalvezels in beton gemengd). De eerste optie is goedkoper maar het is arbeidsintensief. Afhankelijk van de arbeidskosten kom je uiteindelijk ongeveer op dezelfde prijs uit.

Kelders uit gewapend beton hebben ten opzichte van prefab-kelders en gemetste kelders enkele grote voordelen. Zo zijn zeer waterdicht én je kunt ze zo groot maken als je wil. Bovendien dienen ze als fundering.

bibliotheek in kelder

Wil je meer inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top