Dakkapel installeren geeft meerwaarde aan woning

Een huis gekocht met een donkere zolder? Maak er een volwaardige woonruimte van door een dakkapel te installeren.

Een groot dakkapel is de ideale oplossing om meer ruimte te creëren op je zolder. Met een hellend dak zijn je mogelijkheden om er een woonruimte te maken erg beperkt. Op heel wat zolders kun je nauwelijks rechtop staan. Een dakkapel verhoogt het dak en creëert op die manier meer loopruimte. Zo maak je relatief eenvoudig een nieuwe slaap- of werkkamer.

dakkapel met kat

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een uitbouw van het dak. Het geeft extra licht en in vergelijking met een dakraam geeft het heel wat meer ruimte. Op bijna elk schuin dak kan je een dakkapel plaatsen.

Mooier uitzicht

Niets is leuker dan vanop je tweede verdieping in de verte te turen door je raam in je dakkapel.

Meerwaarde aan je huis

Een mooie dakkapel geeft je woning een esthetische meerwaarde. Daarbovenop geeft vergroot een dakkapel het aantal vierkante meters woonruimte, waardoor je huis in waarde stijgt.

Professioneel geplaatst dakkapel

Hoewel je het ook zelf kunt bouwen, geeft een professioneel geplaatste dakkapel zekerheid. Je kunt zo alle details kiezen. Materiaal (hout, steen, ramen, …), grootte, kleur enzovoort.

Prefab dakkapel

Een veel snellere en doorgaans goedkopere optie is de prefab-dakkapel.
Nadelen bij prefab dakkapelen zijn natuurlijk dat alles reeds voorgeproduceerd is en dat je bijgevolg niet kunt kiezen uit de materialen, de afmetingen en andere personalisatie.

Mag je zomaar een dakkapel bouwen?

Anders dan bij een dakvenster heb je voor een dakkapel een vergunning nodig. Toch gaat het soms zonder. Bij een klein dakkapel dat niet voor constructieproblemen zorgt en niet groter is dan een vierde van de dakoppervlakte, heeft geen vergunning nodig. Voor grotere dakkapellen heb je een architect en dus ook een bouwvergunning nodig.

dakkapel kamer

Voor de doe-het-zelvers

Ben je erg handig en klus je regelmatig, dan is het misschien een goed idee om zelf je dakkapel te maken. Je zult er namelijk veel geld mee uitsparen. Informeer je goed voor je zelf begint te bouwen. Vraag raad aan experts en vraag eventueel begeleiding. 

Voor een prefab kapel hoef je enkel de juiste sparing in je dak te maken. Meet van te voren goed alles uit en haal de dakpannen die over de sparing heen liggen weg. De  voorgefabriceerde dakkapel wordt met een kraan geleverd. Je moet hem dus enkel nog bevestigen.

Je kunt ook helemaal zelf je dakkapel in elkaar timmeren. Zo kun je zelf je balken, kozijnen, en dakbeschot kiezen.

Het grote nadeel aan alles zelf doen, is dat het veel tijd in beslag zal nemen. Wees voorbereid op slecht weer, want de werken kunnen weken, of zelf langer, duren. Zorg voor een stevig zeil om alles af te dekken en maak het goed vast zodat je geen last hebt van water of wind.

Wil je meer tips voor je woning ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top