5 tips om je tuin lenteklaar te maken

De dagen worden langer, de vogels fluiten en de natuur ontwaakt. Heerlijk toch die frisse geuren en kleuren! Geniet ten volle van je tuin door het goed te onderhouden. Maar hoe doe je dat precies? Wij geven je 5 tips om je tuin te onderhouden voor en tijdens de lente.

1. Bemest je tuin

Laat je tuin na de winter op kracht komen door het begin april te bemesten. Je grond en planten hebben voedende stoffen nodig om opnieuw te kunnen groeien en bloeien. Bemest je tuin of plantenbak in de lente door organische meststoffen, aarde-meststof mengsel of compost met de aarde of natuurlijke bodem te mengen. Maar hoe doe je dat juist voor een reeds aangelegde tuin of moestuin?

Tip: Strooi enkele weken voor je je gazon bemest kalk om de zuurtegraad van je bodem te herstellen. Ontdek in deze blogpost welke verschijnselen een te zure grond vertoont en hoe je je gazon het beste kalkt.

Hoe bemest je je gazon?

Strooi 1 kg verrijkte potgrond of zeer fijne compost per m² op je gazon. Ligt je gras er mooi bij? Volg dan stap 3: verticuteren!

Hoe bemest je je moestuin?

In een moestuin moet je rekening houden met alle groenten. Meng met een onderstaande hoeveelheid compost of een andere soort meststof met de bovenste grondlaag van je moestuin .

  • 1 kg meststof per m²: erwten, radijzen, bonen …
  • 2 kg meststof per m²: spinazie, sla, wortelen, venkel …
  • 5 kg meststof per m²: pompoenen, prei, aardappels, tomaten …
gazon bemesten

Foto: Gabriel Jimenz – Unsplash

2. Verwijder onkruid

Onkruid verwijderen is niet de prettigste taak, maar helaas is het wel noodzakelijk. Onkruid kan namelijk andere planten overwoekeren. Verwijder het daarom door het bijvoorbeeld uit te trekken of weg te branden. 

Tip: voorkom onkruid door preventief een antiworteldoek te leggen en het te bedekken met boomschors of sierstenen. 

3. Verticuteer je gazon

Vanaf maart mag je je grond verticuteren of verluchten. Dit is aangeraden omdat de wortels van je gazon te weinig water en zuurstof krijgen tijdens de winter. 

Tip: maai eerst je gras kort. Dat gaat gemakkelijker.

tuin snoeien

Foto: Annie Spratt – Unsplash

4. Snoei je bomen en planten

Een gezonde snoeibeurt op het juiste moment en de juiste manier laat je boom of plant opnieuw het hele jaar door stralen. Iedere boom heeft zo zijn eigen aanpak nodig. Heb je twijfels? Roep dan de hulp in van mister Google. Wij geven je alvast de beste tijdstippen mee van deze 4 soorten bomen:

  • Leibomen: van november t.e.m. maart
  • Fruitbomen: van november t.e.m. maart
  • Knotbomen: van november t.e.m. februari
  • ABC-bomen: tijdens de zomer

5. Verwijder groene aanslag

Heb je last van groene aanslag op hout, beton, tegels of klinkers? Dit is het werk van algen die zich vestigen op schaduwrijke en vochtige plaatsen. 

Pak deze aanslag direct aan zodat het niet verder groeit. Dit doe je o.a. door er met een hogedrukreiniger op te spuiten, het met chloor of schoonmaakazijn schoon te maken of een groene aanslagreiniger te gebruiken.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouwsector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top