Een moestuintje beginnen in 5 stappen

Hoor je de vogeltjes nog maar fluiten en beginnen je handen al te jeuken? Leg dan een moestuin aan. Klein of groot. In je tuin, op je balkon of terras: alles kan! Ook al heb je geen groene vingers, met deze 5 eenvoudige stappen kan jij aan de slag gaan.

Stap 1: Waar kan je je moestuintje beginnen?

Goed begonnen is half gewonnen. Groenten, kruiden en fruit hebben voldoende licht nodig om te groeien. Een plek waar minimum 3 à 4 uur, het liefst 6 uur, de zon schijnt is ideaal voor je nieuwe hobbyruimte. Baken een hoekje af in je tuin, op je terras of op je dak waar zo weinig mogelijk schaduw is.

Moestuintje in halfschaduw

Vallen de zonnestralen niet de hele dag in je moestuin of ligt je moestuin onder een boom? Pik dan je zaadjes nauwkeurig uit. Niet alle soorten gewassen ontwikkelen even goed in de halfschaduw. Wortels hebben bijvoorbeeld minstens 4 à 5 uur zonlicht per dag nodig. 

moestuintje beginnen

Foto: Karolina Grabowska – pexels.com

De erwten die je erbij wilt eten mag je gerust in de halfschaduw zaaien. Ook rabarberbladgewassen, verschillende soorten kolen en bessen genieten van de schaduw en de koelere grond.

Moestuintje in diepe schaduw

Ook stadsmussen met enkel een schaduwrijke locatie kunnen een moestuintje beginnen. Groenten die je kweekt voor hun blad zaai je het best op plekken met minder zonlicht. Doordat het donkerder en koeler is, wordt de groei van de bladen bevorderd. Groenten en kruiden zoals spinazie, (raket)sla en munt kunnen dus perfect in de diepe schaduw gekweekt worden. Besteed bij die planten wel meer aandacht aan het geven van voldoende water en zorg voor een vruchtbare grond.

Stap 2: Bouw je moestuintje

De gewone moestuin

Een traditionele of gewone moestuin verliest steeds meer aan populariteit. Waarom eigenlijk? Een traditionele moestuin is vaak groter en vergt meer onderhoud. Als je een nieuwe hobby zoekt, is een traditionele moestuin wel de uitstekende plek om tot rust te komen. 

Het eerste wat je moet doen is nagaan welke bodemsoort je hebt: zand-, leem- of kleigrond? Elke grondsoort heeft zijn voor- en nadelen om te kweken. Reken erop dat je de grond elk jaar moet bewerken en bemesten. 

Moestuinbak

Foto: Jonathan Kemper – Unsplash.com

Moestuinbak

Slechts één vierkante meter heb je nodig om lekkere verse groenten, fruit en kruiden van je terras, tuin of dak op je bord te toveren. Een moestuinbak is een leuke manier om je favoriete groenten te kweken. Echte herbivoren kunnen natuurlijk hun houten moestuinbak uitbreiden met enkele vierkante meters. 

Tip: maak een moestuinplan

Deel je moestuin op in verschillende vakken. Per vak zaai of plant je een gewasgroep: kolen, peul-, wortel-, vrucht- en bladgewassen. Op die manier kan je gemakkelijk aan teeltwisseling of -rotatie doen. Verschuif ieder jaar de ene groep van het ene vakje naar het andere. Zo voorkom je bodemziekten en -moeheid. 

Kweekzak

Je eigen aardappelen, aardbeien of tomaten kweken op je terras of balkon? Met een kweekzak kan je zelfs op de kleinst mogelijke oppervlakte de lekkerste groenten en fruit oogsten. Een groeizak gaat jarenlang mee en is online en in tuincentra verkrijgbaar.

Serre

Heb je de smaak te pakken en wil je iets nieuws proberen? Probeer dan eens om bijvoorbeeld meloenen of paprika’s te kweken. Die vruchten hebben iets meer warmte en zon nodig en kweek je het best onder glas

Stap 3: Voorzaaien, zaaien en planten

Voorzaaien

Sommige gewassen kan je meteen in je moestuin zaaien, anderen dan weer niet. Informeer vooraf welke zaadjes je eerst in een pot of bak moet voorzaaien om ze achteraf in je moestuin te planten en verder te laten groeien. 

Wanneer een moestuintje beginnen?

Bereik het beste resultaat door te zaaien op het ritme van de seizoenen. Op de verpakking van de zaadjes staat te lezen wanneer je ze het best (voor)zaait en hoeveel centimeter je tussen de zaadjes moet laten. Als de zaadjes niet in een verpakking zitten dan helpt Mister Google je vast verder.

Moestuintje water geven

Foto: Markus Spiske – unsplash.com

Stap 4: Ecologisch je moestuintje onderhouden

Pesticidenvrij en ecologisch je moestuin onderhouden is mogelijk met de nodige bodemzorg en teeltwisseling

Onkruid wieden

Onkruid wieden is vaak een werk van lange adem. Ga de strijd aan tegen onkruid door de onbedekte grond tussen de rijen of vakjes te bedekken met organisch materiaal zoals gemaaid gras. 

Bemesten

Verlucht na de oogst eerst de grond door hem om te spitten met een riek. Een gezonde bodem verkrijg je door er vervolgens compost op te leggen. Die maak je door bladeren, houtsnippers, gemaaid gras en ongekookt keukenafval te verzamelen op een hoop of in compostbakken. Na ongeveer 8 à 12 maanden is de compost verwerkt en gebruiksklaar.
 
Is die natuurlijke meststof het wachten waard? Zeker! Kunstmest werkt sneller, maar heeft enkele nadelen voor je bodem en plant. Het verstoort namelijk het natuurlijke proces in de bodem. Het kan de bodem verzuren en zorgen voor een zwakkere plant.

Stap 5: En oogsten maar!

Zoals de kenspreuk luidt: wat je zelf doet, doe je beter. Haal voldoening uit het moestuinieren. Na enkele weken of maanden je vingers vuil (en groen) te maken, mag je je buit zelf opeten. Geweldig toch?

Vind meer (ver)bouwnieuws & -tips in onze blogposts

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top