Hoe leg je een geveltuin aan?

Een geveltuin, het lijkt wel een fata morgana in smalle stedelijke straten. Dit verticale miniatuurtuintje van enkele tegels groot fleurt tegenwoordig het uitzicht van de straten helemaal op. Hoewel het tuintje geworteld is op de openbare weg, valt de verantwoordelijkheid voor het onderhoud onder de bewoners van het huis waarop het tuintje als het ware ‘klimt’. Snak jij naar meer groen en wil jij ook je eigen ding doen? Lees hier hoe jij er een geveltuin kan aanleggen.

Wat zijn de voordelen van een geveltuin?

Geveltuinen brengen meer groen op straat. Mooi om te zien en soms lekker om te ruiken. Naast het functioneren als geveldecoratie en natuurlijke aromaverspreider, dragen ze ook hun steentje bij aan het ecosysteem in een stedelijke omgeving. De planten filteren de lucht en isoleren je woning tegen temperaturen en geluid. De vogels en insecten vinden er bovendien hun voeding.

Wat zijn de voorwaarden?

Om een geveltuin aan te leggen heb je geen vergunning nodig. Ga wel na of je het moet melden aan jouw stad of gemeente en hou je aan hun regels. Wie weet leggen ze gratis een geveltuin aan voor jou.

Geveltuinen zijn een deel van het voetpad en mogen geen obstakels vormen voor voorbijgangers met kinderwagen of rolstoel. Meet daarom de breedte van de stoep van de boordsteen tot aan je gevel. 

  • Is de stoepbreedte minder dan 2 meter? Dan moet je minstens 1,20 à 1,30 meter vrijhouden.
  • Is het breder dan 2 meter? Dan moet je minstens 1,50 meter vrijhouden.

Beperk de breedte van je geveltuin tot 30 centimeter op de grond en 60 centimeter op een hoogte van 3 meter. De afstand tot je buur moet minstens 30 centimeter bedragen.

geveltuin in een straat

Opgelet: deze afmetingen verschillen van stad tot stad. Hou ook steeds rekening met je buren.  Laat je planten enkel klimmen op je eigen gevel of werk met je buren samen om een mooi geheel te vormen.

Planten of bloemen?

Bekijk de ligging van je gevel en denk na over welke delen je wil vergroenen. Je kan zowel voor lage beplanting, klimplant als bodemdekkers gaan. De hoeveelheid zonlicht bepaalt welke planten er geschikt zijn voor jouw gevel. Plant enkel (half)schaduwplanten als de zon minder dan 5 uur lang op je gevel staat. 

Vier prachtige klimplanten voor je geveltuin

  • Klimhortensia: deze plant is geschikt voor zowel in een schaduwrijke als -arme omgeving. Je kan hem hoog laten klimmen maar ook laag houden.
  • Blauwe regen: laat blauwe regen langs een gespannen kabel naar boven klimmen in een zonnige omgeving en geniet van zijn pracht.
  • Winterjasmijn: in december bloeit deze klimstruik helemaal open. Gele bloemen bedekken dan deze licht hangende struik. De winterjasmijn past het best op een lichte gevel in een zonnige omgeving. 
  • Druivelaar: deze leiboom plant je het best in een zonnige omgeving. Pak alvast je snoeischaar in de hand, want deze plant groeit snel. 
straat vol geveltuinen

Hoe leg je een geveltuin aan?

Nadat je je goed hebt geïnformeerd over de regelgeving in je stad of gemeente en de aanleg van je geveltuin hebt gemeld, kan jij aan de slag.

  1. Meet de breedte van de trottoir en neem de tegels van de stoep weg. Zorg dat je geveltuin geen obstakel vormt voor rolstoelen en kinderwagens.
  2. Graaf maximum 30 centimeter diep en haal de funderingsresten weg. Vul het gat op met aarde of compost.
  3. Monteer de klimhulp aan de muur. 
  4. Haal plantjes uit de potjes en plant ze in het tuintje. Geef ze de eerste dagen voldoende water of laat de natuur haar werk doen. Vul de resterende ruimte op met bodembedekking. Bind je klimplan stevig vast aan de klimhulp.
  5. En genieten maar! Vergeet je geveltuin niet te onderhouden. Knip hier en daar de takken en bladeren bij en veeg voor je eigen deur. Zo hou jij je straat schoon en groen.
Geveltuin met bloemen

Een aantrekkelijke of onaantrekkelijke geveltuin voor dieren?

Trek insecten en vogels aan met eetbare planten en planten met veel nectar zoals munt, klimop en marjolein.

Een hond of kat die een grote of kleine boodschap doet in jouw tuintje, heb je liever niet. Plant daarom bodembedekkers of planten waar katten en honden niet van houden zoals vuurwerkplanten, citroenverbena en hartgespan planten. 

Bezoek bis en ontdek alle mogelijkheden om jouw (gevel)tuin en huis naar een hoger niveau te tillen.

Is het tijd om je huis af te werken of op te vrolijken? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en laat je inspireren. 

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top