Welke kozijnen kies jij: hout, kunststof, aluminium of staal?

Een landelijke, klassieke of moderne woning? Kozijnen bepalen voor een groot deel de look van je huis. Neen hoor: we hebben het niet over je geliefde neven die je eventueel helpen bouwen of renoveren, maar over het raamwerk. Deze kozijnen kan je immers wél kiezen. Ga je voor staal; aluminium, hout, kunststof of staal? Kies je voor grote of eerder minimalistische kozijnen? Je leest het al: de keuze is best ruim, zowel wat grootte betreft als wanneer het op materiaal aankomt. Wij wikten en wogen en geven je per soort zowel de voor- als nadelen. 

Houten kozijnen

Voordelen

Houten buitenschrijnwerk geeft een warme en natuurlijke uitstraling aan je woning. Met hout kan je alle kanten op. Diverse houtsoorten zorgen voor een uitgebreid aanbod aan tinten en patronen. Hout is geschikt voor zowel een traditionele als een hedendaagse stijl. Gebogen of ronde ramen met reliëf of motieven: met houten schrijnwerk is jouw woning één uit de duizenden. Bovendien geef je je woning gemakkelijk een nieuwe look met een likje verf op je houten deuren en ramen.

Naast het esthetische pluspunt is hout ook een goede natuurlijke thermische en akoestische isolator. 

Hout heeft een lange levensduur. Zijn de ramen en deuren van een oude woning toch aan vervangen toe? Dan is hout nog steeds een goede keuze om het authentieke karakter te behouden.

Nadelen

In vergelijking met andere materialen vergen houten kozijnen meer onderhoud. Spijtig genoeg zijn niet alle behandelingsproducten altijd even milieuvriendelijk. 
 

Tevens kan het hout aangetast worden door o.a. insecten, rotting en neerslag. 

houten kozijnen

Kunststof kozijnen

Voordelen

Kunststof is jarenlang de populairste speler op de markt van raam- en deurwerk geweest. Dit materiaal met een uitstekende isolatiewaarde is heel onderhoudsvriendelijk en heeft een lange levensduur. In tegenstelling tot hout, is het niet onderhevig aan neerslag of rotting.

PVC kozijnen

Esthetisch gezien kan je vele kanten uit. Er zijn heel wat kleurmogelijkheden en imitaties van hout voorhanden. 

Nadelen

Zoals de naam laat vermoeden, hebben kunststoffen kozijnen een kunstmatige look. De brede profielen zijn minder sierlijk dan bij de andere producten. Het is ook het minst duurzame materiaal. 

Aluminium kozijnen

Voordelen

Aluminium kozijnen hebben een elegantere en meer hedendaagse uitstraling dan kunststof door de slanke profielen. Dit verklaart hun enorme populariteit. Het kleurenpalet is groter dan alle andere producten. Net als kunststof is het onderhoudsarm en ongevoelig voor corrosie of rotting. 
 
Wat aluminium heel interessant maakt, is dat er veel toepassingsmogelijkheden zijn. Het kan de dikke, zware en goed isolerende glaspartijen aan. Ranke profielen zijn ook bij lange overspanningen mogelijk. 

Wil je je raam automatiseren met een motor, dan is aluminium de ideale keuze.

Hou je van de aluminium look van de ramen, maar zou je het graag combineren met hout of PVC kozijnen? Of wil je juist een houten deur in aluminium kozijnen of een speciale vorm? Dit is allemaal mogelijk!

Nadelen

Aluminium is één van de duurste opties, maar dat wil niet zeggen dat het ook de beste is. Het uitzicht mag dan wel een meerwaarde zijn, op vlak van isolatie scoort het minder goed dan de andere materialen. 

aluminium kozijnen

Stalen kozijnen

Voordelen

Wil je een stijlvol huis? Dan is staal misschien iets voor jou. Het mooie glaswerk en de hele fijne profielen, beschikbaar in verschillende kleuren, geven je woning een elegante, industriële of moderne toets.

stalen kozijnen

Staal heeft een grote stabiliteit, waardoor grote constructies, zoals een opengaand raam over 2 verdiepingen en grote overspanningen met slanke secties, een fluitje van een cent zijn. 

Nadelen

Aan dit vakwerk hangt helaas een hoog prijskaartje. In vergelijking met de andere opties, is dit de duurste. 

Het gamma is heel mooi, maar beperkt. Aannemers die hiermee werken zijn moeilijker te vinden, maar gelukkig niet onvindbaar.

Staal is bovendien heel zwaar. Heel sterk beslag is een vereiste. 

Heb je je keuze gemaakt of wil je je nog meer laten informeren? Bezoek dan de bisbeurs en ontdek het gamma van onze honderden exposanten! Wil je meer weetjes, tips of inspiratie voor je woning? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top