5 tips om je huis vlot te verkopen

Je woning verkopen doe je niet elke dag. Vertrek je binnenkort naar een beter oord, maar ligt je vertrouwde nest je nog nauw aan het hart? Dan ben je niet direct van plan om het voor een appel en een ei te verkopen. Haal het maximum uit de verkoop door zoveel mogelijk de zintuigen van de potentiële kopers te prikkelen.

1. Wat is de waarde van je huis?

In zee gaan met een makelaar of op eigen houtje je huis verkopen? Als je beslist om niet samen te werken met een makelaar kan je toch zijn hulp inschakelen voor de schatting van je huis. Nodig een of enkele makelaars uit om een schatting te maken. 

Schuim verscheidene immo-websites af om je huidige woning te vergelijken met gelijkaardige woningen in de buurt. Door de schatting van de makelaar en de prijzen van de vergelijkbare huizen naast mekaar te leggen en een gemiddelde te nemen, kan je een realistische startprijs bepalen. 

Heb je niet zo’n haast, dan kan je een marge creëren voor onderhandelingen. Verhoog de startprijs met zo’n 5% en kijk of de vissen bijten of willen afdingen. 

Schoongemaakt huis verkopen

Foto: Michael Oxedine –  Unsplash

Tip: Probeer dit psychologische trucje! Is je woning € 250 000 geschat? Ga dan voor een persuasief prijskaartje met het cijfer 9: € 249 000. 

2. Huis verkopen met de juiste foto’s

Een foto kan het gevoel van geluk en warmte uitstralen. Neem de foto’s niet op een grauwe dag en wacht gerust een tijdje tot de zon opnieuw zijn werk doet. 

Hetzelfde geldt voor de timing van de bezichtigingen. Laat de kandidaten zoveel mogelijk overdag je woning verkennen. In het daglicht lijkt de kamer iets groter. Bovendien kan je de gebreken van je woning minder goed verbergen. Als je eerlijk bent over alles en niks te verbergen hebt, is dit je kans om vertrouwen te winnen.

3. Eerst schoonmaken, dan je huis verkopen

Een eerste indruk krijg je maar één keer. Zorg dat je huis er piekfijn uitziet als je foto’s neemt en de kandidaat-kopers ontvangt om het huis te bezichtigen. 

4. Hoe moet je je huis inrichten?

Smaken verschillen. Hou hier rekening mee. De focus leggen op wat jij mooi vindt, is daarom niet helemaal aangeraden bij het verkopen van je huis. Speel op veilig en geef je woning een redelijk neutrale look. Door de gele of knalrode muur terug wit te verven, kan je de potentiële kopers een handje helpen met hun droominrichting voor ogen te halen. Door het huidige interieur heen kijken, is voor de ene namelijk moeilijker dan voor de andere. 

Aan de andere kant kan een prachtig ingerichte wonen de verkoop en de waarde van je woning een enorme boost geven. Zorg dat je woning stijl en gezelligheid uitstraalt. Een aangename geur, een prachtige boeket bloemen, een collectie planten of rustige muziek op de achtergrond kunnen de zintuigen prikkelen en de bezoekers zin laten krijgen om in te trekken.

5. Geef je woning een verhaal

Geef de geschiedenis, de opgebouwde herinneringen, het plezier en alle andere pluspunten van je woning zoveel mogelijk door aan potentiële kopers. Geef je woning dus een verhaal, karakter en ziel waarop kandidaat-kopers verliefd kunnen worden. 

Ben je toe aan een nieuwe woning? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om je huis te (ver)kopen, (ver)bouwen en in te richten. 

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top