5 tips om je huis vlot te verkopen

Je woning verkopen doe je niet elke dag. Vertrek je binnenkort naar een beter oord, maar ligt je vertrouwde nest je nog nauw aan het hart? Dan ben je niet direct van plan om het voor een appel en een ei te verkopen. Haal het maximum uit de verkoop door zoveel mogelijk de zintuigen van de potentiële kopers te prikkelen.

1. Wat is de waarde van je huis?

Makelaar of zelf verkopen?

In zee gaan met een makelaar of op eigen houtje je huis verkopen? Als je beslist om niet samen te werken met een makelaar kan je toch zijn hulp inschakelen voor de schatting van je huis. Nodig een of enkele makelaars uit om een schatting te maken. 

Schuim verscheidene immo-websites af om je huidige woning te vergelijken met gelijkaardige woningen in de buurt. Door de schatting van de makelaar en de prijzen van de vergelijkbare huizen naast mekaar te leggen en een gemiddelde te nemen, kan je een realistische startprijs bepalen

Heb je niet zo’n haast, dan kan je een marge creëren voor onderhandelingen. Verhoog de startprijs met zo’n 5% en kijk of de vissen bijten of willen afdingen. 

Schoongemaakt huis verkopen

Foto: Michael Oxedine –  Unsplash

Tip: Probeer dit psychologische trucje! Is je woning € 250 000 geschat? Ga dan voor een persuasief prijskaartje met het cijfer 9: € 249 000. 

Verplichte schatting voor kopers

Sinds 2022 zijn kopers verplicht om de gekochte woning te laten schatten voordat ze een hypothecaire lening afsluiten. Het bedrag van hun lening wordt bepaald op basis van de geschatte en dus objectieve waarde. Wie dus een hoger bod uitbrengt dan de geschatte waarde, moet een deel van de aankoopprijs zelf ophoesten. 

2. Huis verkopen met de juiste foto's

Een foto kan het gevoel van geluk en warmte uitstralen. Neem de foto’s niet op een grauwe dag, maar wacht liever een tijdje tot de zon opnieuw zijn werk doet. 

Hetzelfde geldt voor de timing van de bezichtigingen. Laat de kandidaten zoveel mogelijk overdag je woning verkennen. In het daglicht lijkt de kamer iets groter. Bovendien kan je de gebreken van je woning minder goed verbergen. Als je eerlijk bent over alles en niks te verbergen hebt, is dat je kans om vertrouwen te winnen.

3. Eerst schoonmaken, dan je huis verkopen

Een eerste indruk krijg je maar één keer. Zorg dat je huis er piekfijn uitziet als je foto’s neemt en de kandidaat-kopers ontvangt om het huis te bezichtigen. 

4. Hoe moet je je huis inrichten?

Smaken verschillen. Hou daar rekening mee. De focus leggen op wat jij mooi vindt, is daarom niet helemaal aangeraden bij het verkopen van je huis. Speel op veilig en geef je woning een neutrale look. Door de knalrode muur terug wit te verven, help je de potentiële kopers een handje met hun droominrichting voor ogen te halen. Doorheen het huidige interieur kijken kan namelijk voor de ene persoon moeilijker zijn dan voor de andere. 

Daarnaast kan een prachtig ingerichte woning de verkoop en de waarde van je woning een enorme boost geven. Zorg dat je woning stijl en gezelligheid uitstraalt. Een aangename geur, een prachtige boeket bloemen, een collectie planten of rustige muziek op de achtergrond zullen de zintuigen prikkelen en de bezoekers zin laten krijgen om er in te trekken.

5. Geef je woning een verhaal

Geef de geschiedenis, de opgebouwde herinneringen, het plezier en alle andere pluspunten van je woning zoveel mogelijk mee aan potentiële kopers. Geef je woning dus een verhaal, karakter en ziel waarop kandidaat-kopers verliefd kunnen worden. 

Ben je toe aan een nieuwe woning? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om je huis te (ver)kopen, (ver)bouwen en in te richten. 

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top