Wat zijn de voordelen van een casco-woning?

Een woning bouwen is geen kattenpis. Wat zou je ervan vinden als de ruwbouwfase nooit op je to-dolijstje zou staan? Met een casco-woning valt er een grote last van je schouders zonder dat jij de controle verliest over de uitstraling van je huis. 

Wat is een casco-woning?

Casco is het Spaanse woord voor scheepsromp, maar dat geeft de betekenis van het woord nog niet helemaal prijs. In België en Nederland spreken we meer over een water- en winddichte woning.

We kunnen de bouw van een woning opdelen in twee fases: de ruwbouw- en afwerkingsfase. Als je een casco-woning koopt, worden de werken van de eerste fase uit je handen genomen. Ruwbouw is de meest tijdrovende fase. Deze tijd kan je zeker goed benutten om je voor te bereiden op de afwerking van je woning. 

Foto: Rumman Amin – Unsplash

Welke werken zijn reeds uitgevoerd in een water- en winddichte woning?

Ruwbouw is meer dan bakstenen leggen en mag je zeker niet onderschatten. Van de fundering tot dakconstructie, het skelet van je woning wordt tijdens deze fase helemaal opgebouwd. Ook een deel van het schrijnwerk wordt reeds geplaatst. Ramen en buitendeuren, maken je woning helemaal water- en winddicht. Alles wordt klaargemaakt voor de afwerking van je woning. Soms kan je al in een casco-woning intrekken. Al zal je enkele tijdelijke oplossingen moeten vinden om naar het wc te gaan, te douchen of te koken.   

Wat moet je zelf voorzien in een casco-woning?

De afwerking is aan jou. Dit is ook het leukste werk als je het ons vraagt. Geef een eigen toets aan je woning en richt het helemaal in naar jouw smaak. 

De graad van afwerking verschilt van casco-woning tot casco-woning. In vele gevallen mag je de vloer, tegels en binnendeuren zelf kiezen. Naast deze ‘toffe taakjes’ moeten vaak de verwarming, nutsvoorzieningen, elektriciteit nog geplaatst worden. In andere gevallen moet je enkel nog de badkamer en keuken kiezen en installeren.

Het grootste voordeel van een water- en winddichte woning?

Ondanks dat jij een deel van de werken uit handen geeft, behoud jij de volledige controle over je budget en de inrichting van je woning. Er is ruimte om je creativiteit de vrije loop te laten. Je kan besparen door zelf te klussen en je keuken, badkamer en interieur in richten naargelang je overige budget.

Heb je interesse? Maak op bis in Flanders Expo kennis met makelaars, projectontwikkelaar en lokale verdelers van badkamers en keukens. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief als je meer tips en nieuwe woonvormen wil ontdekken.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top