Baden over de hele wereld

De badcultuur gaat verder dan alleen in je eigen badkamer. Weet je niet welke culturen er zijn of welke bij jou past? Lees dan zeker verder.

Japanse badcultuur: Onsen/Sento

Onsen zijn vulkanische heetwaterbronnen, gewaardeerd om hun rustgevende sfeer. Ze zijn gelegen in natuurlijke landschappen en bieden een gelegenheid om te ontspannen in het warme water. Daarbij geniet je van de rustgevende geluiden en prachtige uitzichten.

Sento’s zijn badhuizen die worden verwarmd tot 40°C. De sento’s bieden een ervaring van ontspanning, reiniging en vernieuwing.

Stijltip: Kies voor een rustig design met zachte of pastelkleuren en hout. Ga voor een vierkant of losstaand bad met een brede kraan.

Ligbad op houten vloer
Bron: Andrea Davis - Unsplash
Ligbad op houten vloer
Bron: Nathan Van Egmond - Unsplash

Mikvah: het joodse dompelbad

De mikvah is meer dan alleen een plek om het lichaam te reinigen. Het is een reis van vernieuwing. Je dompelt jezelf onder in zuiver water om zowel fysieke als spirituele reinheid te bereiken.

Stijltip: In een joods interieur komen de kleuren blauw, wit, goud, groen en rood vaak voor. Dat komt omdat deze kleuren een variëteit aan betekenissen hebben. Blauw wordt beschouwd als een spirituele kleur, terwijl goud geassocieerd wordt met rijkdom. Kies voor een vrijstaand bad met een eenvoudig ontwerp. Dat is niet enkel gemakkelijk schoon te houden is, maar het straalt ook een gevoel van sereniteit uit. Dat is passend bij de waarden van netheid, hygiëne en privacy die centraal staan in de joodse cultuur.

Badcultuur Rome: thermen

In het kloppende hart van het Romeinse sociale leven ontspan je  zowel in warme als koude baden, sauna’s en tuinen. Dat zorgt voor een toevluchtsoord voor lichaam en geest. Luxe, ontspanning en gemeenschap gaan er hand in hand.

Stijltip: Kies voor een marmeren bekleding, mozaïektegels en decoratieve elementen. Een losstaand bad met een gouden kraan tegen een marmeren wand of mozaïekwand past perfect bij deze stijl.

Hot pots en sauna’s: badcultuur in Scandinavië

Welkom in Scandinavië. Hier vind je intieme en rustieke oases van warmte en sereniteit: de hot pots en sauna’s. Hot pots zijn natuurlijke warmwaterbronnen diep verscholen in de prachtige landschappen van Scandinavië. Een duik nemen in een hot pot is een ervaring die de ziel voedt en het lichaam reinigt. 

Stijltip:  Ga voor een eenvoudige stijl met natuurlijke materialen zoals hout, steen of keramiek. Laat veel natuurlijk licht binnen en zorg voor “hygge” elementen. Hygge staat voor gezelligheid, comfort & welzijn. Zachte handdoeken, kaarsen en planten moeten dus zeker aanwezig zijn. Daar past een vrijstaand bad met een strak minimalistische stijl bij.

Bad met planten
Bron: Lisa Moyneur - Unsplash

Temazcal: het Meso-Amerikaanse stoombad

Het Meso-Amerikaanse stoombad is geworteld in de genezende praktijken van inheemse culturen. In dat bolvormige lemen badhuis wordt een reis van reiniging, genezing en hernieuwing ervaren. Daar worden de helende krachten van moeder natuur ter ere gebracht en kom je in harmonie met de cycli van het leven.

Stijltip: Een badkamer rijk aan kleur en textuur met levendige tinten zoals roodtinten, aardse bruinen en turquoises. Een vrijstaand bad met een meer organisch en aards ontwerp zou er passend zijn.

Hamam: het oosterse badhuis

Kom binnen in een sfeervolle ruimte, doordrenkt met de geur van aromatische oliën en het geluid van stromend water. Reiniging staat centraal doordat de hitte de poriën openzet. Daardoor verdwijnt stress als sneeuw voor de zon.

Stijltip: Ga voor neutrale en lichte kleuren. De aardetinten zoals beige, terracotta, taupe, bruin maar ook zacht groen en geel. Een losstaand bad aan een wand van keramische tegels past perfect in dat plaatje.

Bad met koperen kraan
Bron: mk - Unsplash

Ayurvedische baden uit India

In de betoverende wereld van de ayurvedische baden uit India worden helende kruiden, aromatische oliën en spirituele balans gecombineerd in een oase van rust. Centraal staat de geest verfrissen en de energiecentra van het lichaam in balans brengen.

Het gebruik van oliën, zoals lavendel, rozemarijn en citroen zorgen dat het water wordt getransformeerd in een kalmerend en verjongend elixer.

Stijltip: Een badkamer met een weelderig en exotisch ontwerp zou hier passend zijn. Met een kleurenpalet dat varieert van diepe juwelentinten zoals robijnrood, saffierblauw en smaragdgroen tot warme goud- en koperkleuren. Een vrijstaand bad gemaakt van materialen zoals marmer, keramiek of mozaïektegels past daar perfect bij.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top