Waar kan ik heen met bouwpuin?

Bouwen en verbouwen gaat inherent samen met bouwpuin. Van gebroken bakstenen tot oud beton, bouwafval kan snel opstapelen en een puinhoop worden als je het niet op de juiste manier sorteert en afvoert. Gelukkig is het sorteren en afvoeren van bouwpuin een haalbare taak, zolang je weet waar je moet beginnen.

Hoe sorteer ik bouwpuin?

Bouwpuin sorteren begint met het identificeren van de verschillende materialen die je hebt verzameld tijdens je bouw- of renovatieproject. Sommige materialen kan je immers hergebruiken, anderen zijn voor de vuilbak. Deze materialen hou je best gescheiden:

  • Bakstenen en tegels: die kan je hergebruiken of recycleren. Plaats ze apart in een afzonderlijke container of stapel ze om later te hergebruiken.
  • Beton en cement: gebroken beton en cement kunnen worden gerecycleerd tot nieuw materiaal. Zorg ervoor dat je ze apart houdt van ander afval.
  • Gipsplaten: gipsplaten kunnen worden gerecycleerd tot nieuwe gipsplaten.
Gestripte ruimte met verschillende soorten bouwpuin
Bron: Unsplash - Brett Jordan
  • Hout: je kan hout gebruiken in je open haard. Let daarbij wel op dat het hout niet verontreinigd is met verf of andere chemische stoffen. Dat ‘slechte’ hout is niet alleen giftig, het is ook zeer schadelijk voor het milieu.
  • Metalen: metalen zoals staal en aluminium kan je recycleren in een recyclagepunt.

Je kan niet al je afvalmaterialen gemakkelijk sorteren, zoals isolatiemateriaal of gemengd afval. Probeer zoveel mogelijk te scheiden, maar plaats dat overige puin indien nodig in een aparte container voor algemeen bouwafval.

Hoe voer ik bouwpuin af?

Nadat je het bouwpuin correct hebt gesorteerd, is het tijd om het af te voeren. Er zijn verschillende manieren om dat op een verantwoorde manier te doen. Zo kan je een container en afvalzakken huren, of naar het recyclagepark gaan.

Afvalcontainer achter groot gebouw
Bron: Unsplash - Jake Heidecker
  • Containerverhuur: huur een container voor het gescheiden inzamelen van verschillende soorten bouwafval. Zorg ervoor dat je de juiste container kiest op basis van het type afval dat je moet afvoeren. Neem ook een container die groot genoeg is, zo vermijd je dat je container twee keer moet afhuren.
  • Recyclagepark: breng gesorteerd bouwafval naar een lokaal recyclagepark waar het op de juiste manier kan worden verwerkt.
  • Afvalinzameling aan huis: sommige gemeenten bieden speciale afvalinzameling aan huis voor bouwafval. Informeer bij je gemeente.
  • Gespecialiseerde afvalverwerkers: neem contact op met gespecialiseerde afvalverwerkers die ervaring hebben met het verwerken van bouwafval. Zij kunnen je adviseren over de beste manier om je afval af te voeren.

Wat met asbest?

Asbesthoudend materiaal mag niet gemengd worden met ander bouwafval en moet ten allen tijde gescheiden blijven vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt. Als je vermoedt dat je te maken hebt met asbesthoudend materiaal, neem dan onmiddellijk contact op met een gespecialiseerd bedrijf voor verwijdering en verwerking van asbest. Zij hebben de juiste expertise en apparatuur om asbest veilig te verwijderen en af te voeren volgens de geldende regelgeving.

Door bouwpuin op de juiste manier te sorteren en af te voeren, draag je niet alleen bij aan een schonere omgeving, maar ook aan een duurzamere bouwsector.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top