5 gouden tips voor je woningrenovatie

Je wilt een gekocht huis renoveren, je bestaande woning opfrissen of een vastgoedproject aanpakken? In alle gevallen vergt een renovatie heel wat voorbereiding en opvolging. Maar hoe begin je daar nu juist aan? Deze vijf tips zijn onmisbaar bij aanvang van je renovatieproject.

De 5 tips voor een vlekkeloze renovatie

1. Definieer een heldere doelstelling

Een renovatie kan een lange periode in beslag nemen. Vaak is het dan ook verleidelijk om je tijdens je project te laten leiden door een nieuw idee. Creëer daarom vooraf een helder beeld van wat je wil bereiken met je renovatie en hoe dat eruit moet zien. Neem hier voldoende tijd voor en raadpleeg inspiratiebronnen zoals Pinterest en interieurmagazines. En praat ook met experten en mensen uit je omgeving, zodat je iedere beslissing kan afwegen. Zo sta je daadkrachtig achter je keuzes en is de kans dat je halverwege van gedacht veranderd klein.

2. Planning is alles

Omwille van de verschillende partijen die betrokken zijn bij een renovatie is een goede planning essentieel. Iedere klus heeft namelijk zijn eigen volgorde, duurtijd en bijhorende obstakels. Zo zal je bijvoorbeeld steeds starten met bepaalde basiswerken, zoals isolatiewerken, of het herstellen of vernieuwen van een dak. Eens die uitgevoerd zijn, kan je pas beginnen aan de binnenwerken, zoals het plaatsen van een nieuwe badkamer of keuken. 

Tot slot is er nog de afwerkingsfase. Als die fases niet op elkaar afgestemd worden, loop je het risico bepaalde zaken over het hoofd te zien of komen agenda’s van leveranciers in het gedrang. Met uitloop van je project en mogelijk hogere kosten als gevolg. Ga daarom van start met een heldere planning, inclusief speling voor bepaalde onvoorziene addertjes

Immoweb schat uw woning

3. Creëer een realistisch budget

Misschien nog belangrijker dan je planning is het vooropgestelde renovatiebudget. Als je door stap 1 goed weet wat je wil bereiken, weet je meteen ook welke werken je moet laten uitvoeren.

Eigen inbreng, renovatieleningen en premies

Om een realistische inschatting te maken van je budget moet je goed weten hoeveel geld je zelf wil investeren in je renovatie. Kan en wil je daarnaast nog informeren voor een bijkomende (renovatie)lening? Heb je ruimte om bepaalde onverwachte meerkosten te dekken? Een gouden regel: om een idee te krijgen van je effectieve renovatiekost, tel je 10 tot 15% extra op bij je renovatiebudget. Informeer je ook zeker naar bepaalde premies waar je mogelijk recht op hebt.

Vergelijk voldoende offertes van aannemers

Immoweb schat uw woning

Met dat budget kan je nu bepalen welke zaken je zelf gaat doen en voor welke je een aannemer onder de arm neemt. Vraag zeker voor iedere klus 3 offertes op, zodat je deze kan vergelijken. Controleer ook goed of die alle taken bevatten om achteraf niet voor verrassingen te komen staan. Uiteraard kunnen referenties je helpen om je beslissing te vergemakkelijken. Hou ook in het achterhoofd dat een aannemer aanzienlijke transportkosten aanrekent: hoe lokaler je leverancier, hoe lager je transportkosten dus.

Verlies het overzicht niet

Eens de werken aangevat zijn, komen er natuurlijk heel wat zaken op je pad. Probeer desondanks toch voor jezelf een goed overzicht te bewaren van je financiën, zodat je op ieder moment goed weet wat je financiële toestand is.

4. Sla zelf de handen uit de mouwen

Je hoeft heus niet voor alle werken een handige Harry of Henriette te zijn. Bepaalde voorbereidingen en afbraakwerken kan je prima zelf en besparen je een aardige duit. Vrienden en familie vinden het doorgaans ook niet erg om je te helpen hierbij.

5. Schakel een expert in waar nodig

Andere werken vereisen dan weer de kennis en kunde van een expert. Die kost je uiteraard meer, maar zal je op lange termijn veel tijd, energie en problemen besparen. Een expert is bovendien ook verplicht om je een oplever- en einddatum van de werken te verschaffen en die contractueel vast te leggen. Wil je volledig ontzorgd worden? Kies dan voor een sleutel-op-de-deurrenovatie. Dat zijn gespecialiseerde renovatiebedrijven die je volledige project van A tot Z op zich nemen.

Schat je woning in enkele klikken

Benieuwd naar de waarde van je woning na de renovatie? Dankzij de gratis schattingstool van Immoweb krijg je binnen enkele klikken een duidelijk beeld!

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top