Wat verandert er in 2024 voor (ver)bouwers en huiseigenaars?

(Ver)bouw je een woning in 2024 of overweeg je er een te (ver)kopen? Dan ben je vast benieuwd naar wat het jaar in petto heeft! Brengt 2024 je nieuwe regels en premies? Dat zocht Bis voor jou uit! 

Einde verlaagd btw-tarief 6% op zonnepanelen en zonneboilers

zonnepanelen met thuisbatterij

Foto: Kindel Media – pexels.com

Sinds 1 april 2022 geldt er een gunstig btw-tarief van 6% voor zonnepanelen en zonneboilers. Die maatregel werd oorspronkelijk ingevoerd om zoveel mogelijk gezinnen aan te moedigen om deel te nemen aan de energietransitie. Ondanks de stijgende prijzen konden huishoudens nog steeds betaalbaar investeren in duurzame energie. Op 1 januari 2024 wordt dat gunstige btw-tarief van 6% teruggeschroefd naar het standaardtarief van 21%. Voor warmtepompen blijft het verlaagde BTW-tarief van 6% wel behouden voor woningen jonger dan 10 jaar.

Is investeren in hernieuwbare energie dan nog wel interessant voor je portemonnee?  Jazeker! De installatie van zonnepanelen of een zonneboiler verdient zichzelf na enkele jaren gewoon terug. 

Premie voor zonnepanelen stopt in 2024

Herinner je je die nostalgische dagen van de terugdraaiende teller nog? Met een beetje weemoed namen we afscheid, maar gelukkig kregen we een mooie vergoeding in ruil. In 2021 werd de eenmalige premie voor zonnepanelen in het leven geroepen. Je genoot toen van een royale premie van € 1.500 voor je eerste zonnepaneelaankoop met professionele installatie. Die premie daalde in 2023 naar € 750 en zou in 2024 opnieuw halveren naar € 375. Maar helaas wordt die premie vervroegd stopgezet. Als je nog wil profiteren van die premie moet je dus snel zijn. De premie loopt af op 31 december 2023.

Sloop en heropbouw

Sinds 1 januari 2021 is het verlaagde btw-tarief van 6% voor de sloop en heropbouw van een of meerdere woningen van kracht in het hele land.

Zowel particulieren die zelf een woning bouwen als degenen die een woning kopen via een bouwpromotor profiteren tot 2023 van het verlaagde btw-tarief van 6%. Om een beroep te doen op het verlaagde tarief moet je voldoen aan enkele sociale voorwaarden. Het tarief is alleen van toepassing op woningen die aan de volgende criteria voldoen:

sloop- en heropbouwpremie

Foto: Francisco Andreotti – unsplash.com

  • Een maximale bewoonbare oppervlakte van 200m²
  • De woning die wordt gesloopt en heropgebouwd moet 5 jaar als enige en eigen woning dienen
  • Of de heropgebouwde woning moet langdurig verhuurd worden in het kader van het sociaal huisvestingsbeleid

Wat verandert er in 2024 voor sloop en heropbouw?

De federale regering heeft beslist om het verlaagde BTW-tarief van 6% te verlengen voor particulieren. Wie een heropgebouwde woning koopt via een bouwpromotor komt helaas niet meer in aanmerking en moet een BTW-tarief van 21% betalen.

Maar 2024 wordt een overgangsjaar. Wie een heropgebouwde woning via een bouwpromotor aankocht en de omgevingsvergunning voor de heropbouw indiende voor 1 juli 2023 geniet wel nog van het verlaagde tarief. Dat geldt ook voor alle werkzaamheden die betaald of gefactureerd worden voor het einde van 2024.

Daarnaast is er ook een overgangsregeling voor particulieren en rechtspersonen in de 32 centrumsteden* met een permanent verlaagd BTW-tarief van 6%. De voorwaarde daarbij is dat de vergunning voor de heropbouw van de woning is aangevraagd vóór 1 januari 2024. En dat geldt ook voor alle facturen en betalingen voor het einde van 2024.

*32 centrumsteden: Aalst, Anderlecht, Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Elsene, Etterbeek, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Moeskroen, Namen, Oostende, Roeselare, Schaarbeek, Seraing, Sint-Gillis, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Noode, Sint-Niklaas, Ukkel, Verviers en Vorst

Mijn Verbouwpremie in 2024

Sta je op het punt om in 2024 te investeren in een woning of appartement in het Vlaamse gewest? Wil je het energie-efficiënter maken of de woningkwaliteit verbeteren? Dan kan je sinds oktober 2022 een beroep doen op de Mijn VerbouwPremie, een premie die afhangt van jouw inkomenscategorie

Als je tot de laagste categorie behoort, ontvang je max. 50% van je factuur als premie. Kies je voor een gascondensatieketel, dan reken je op max. 40% van je rekening. Zit je in de middelste inkomenscategorie, dan krijg je max. 35% van het factuurbedrag terug.

Vanaf 2024 zouden de voordeeltarieven van de laagste inkomenscategorie van 50% naar 35% en van de middelste inkomenscategorie van 35% naar 25% dalen. De Vlaamse Regering kondigde met de septemberverklaring aan dat de hogere Mijn VerbouwPremie voor beide inkomenscategorieën verlengd wordt tot eind 2024. Dat is goed nieuws dus voor verbouwers en aannemers!

Verlenging extra premie asbestverwijdering

Bovendien wordt de extra premie van 8 euro per vierkante meter voor asbestverwijdering in combinatie met muurisolatie (zowel voor residentiële als niet-residentiële gebouwen) of dakisolatie (niet-residentiële gebouwen) verlengd. Aanvragen kunnen nu worden ingediend tot eind 2025 in plaats van alleen facturen tot het einde van 2023. Dat betekent dat facturen opgemaakt in 2024 en 2025 ook in aanmerking komen voor de premie op voorwaarde dat de aanvraag tijdig wordt ingediend. Wat betreft dakisolatie in combinatie met asbestverwijdering in residentiële gebouwen is er geen specifieke einddatum vastgelegd.

Minder dossierkosten voor hypothecaire lening

Het afsluiten van een hypothecaire lening brengt heel wat extra kosten met zich mee. Denk aan notariskosten, schuldsaldoverzekering en dossierkosten. Sinds 2017 geldt een maximumbedrag van € 500 voor die dossierkosten. En sindsdien rekenden banken meestal die maximumsom aan. In tijden van online dienstverlening is dat bedrag echter achterhaald. Het nieuwe jaar brengt gelukkig verandering. Vanaf 1 januari 2024 mogen banken nog maximaal € 350 aan dossierkosten aanrekenen bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Als je een herfinanciering overweegt, zullen de dossierkosten vanaf januari 2024 ook dalen, van € 250 naar 175.

hypotheeklening herzien

Foto: Oleksandr Pidvalnyi – pexels.com

Indexatie huurprijs van slecht geïsoleerde woningen

Vanaf oktober 2023 mag de huurprijs van slecht geïsoleerde woningen weer stijgen. Gedurende de energiecrisis had de Vlaamse regering tijdelijk eigenaars van huurwoningen met energielabel D, E of F verboden de huurprijs te indexeren. Dat was een steunmaatregel voor meer dan 250.000 huurders die met torenhoge energiekosten af te rekenen hadden.

Nu de energieprijzen op de markt zo goed als genormaliseerd zijn, mogen huurprijzen van woningen met een slecht energielabel weer geïndexeerd worden. Daarmee is helaas de extra motivatie om huurwoningen beter te isoleren weg. Maar wie slim is, investeert in z’n woning. Hoe beter de staat en isolatiewaarden van de woning, hoe hoger je potentiële huurprijs.

Meeneembaarheid afgeschaft in 2024

Kocht je voor 2022 de woning waar je gedomicilieerd bent en heb je je oog laten vallen op een andere woning (geen tweede verblijf)? Tot 31 december 2023 geldt voor jou nog het principe van meeneembaarheid. Dat wilt zeggen dat je de registratierechten die je voor je huidige woning betaalde voor een stuk recupereert bij de aankoop van je nieuwe woning. Onderteken je de authentieke akte van je nieuwe woning na 31 december 2023? Dan betaal je helaas opnieuw 3% registratierechten.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top