Wat verandert er in 2024 voor (ver)bouwers en huiseigenaars?

(Ver)bouw je een woning in 2024 of overweeg je er een te (ver)kopen? Dan ben je vast benieuwd naar wat het jaar in petto heeft! Brengt 2024 ons nieuwe regels en premies? Dat zocht Bis voor jou uit! 

Einde verlaagd btw-tarief 6% op zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler

zonnepanelen met thuisbatterij

Foto: Kindel Media – pexels.com

Sinds 1 april 2022 geldt er een gunstig btw-tarief van 6% voor zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Die maatregel werd oorspronkelijk ingevoerd om zoveel mogelijk gezinnen aan te moedigen om deel te nemen aan de energietransitie. Ondanks de stijgende prijzen konden huishoudens nog steeds betaalbaar investeren in duurzame energie. Op 1 januari 2024 wordt dat gunstige btw-tarief van 6% teruggeschroefd naar het standaardtarief van 21% voor woningen jonger dan 10 jaar

Is investeren in hernieuwbare energie dan nog wel interessant voor je portemonnee?  Jazeker! De installatie van zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler verdient zichzelf na enkele jaren gewoon terug.

Premie voor zonnepanelen halveert in 2024

Herinner je je die nostalgische dagen van de draaiende teller nog? Met een beetje weemoed namen we afscheid, maar gelukkig kregen we een mooie vergoeding in ruil. In 2021 werd de eenmalige premie voor zonnepanelen in het leven geroepen. Je genoot toen van een royale premie van € 1.500 voor je eerste zonnepaneelaankoop met professionele installatie. Die premie daalde in 2023 naar € 750 en halveert in 2024 opnieuw naar € 375. Als je nog wil profiteren van die premie moet je dus snel zijn. De premie loopt af op 31 december 2024.

Maak je woning duurzaam en klimaatbestendig met de hulp van betrouwbare en onafhankelijke experts. Volg de gratis infosessies op Bis van 7 t.e.m. 15 oktober in Flanders Expo in Gent en ga aan de slag met de beste tips.

Mijn Verbouwpremie verandert in 2024

Sta je op het punt om in 2024 te investeren in een woning of appartement in het Vlaamse gewest? Wil je het energie-efficiënter maken of de woningkwaliteit verbeteren? Dan kan je sinds oktober 2022 een beroep doen op de Mijn VerbouwPremie, een premie die afhangt van jouw inkomenscategorie

Als je tot de laagste categorie behoort, ontvang je in 2023 max. 50% van je factuur als premie. Kies je voor een gascondensatieketel, dan reken je op max. 40% van je rekening. Zit je in 2023 in de middelste inkomenscategorie, dan krijg je max. 35% van het factuurbedrag terug. Of zelfs 40% als je investeert in een warmtepomp, zonneboiler of warmtepompboiler. Voor de hoogste inkomenscategorie bedraagt de premie max. 40%.

sloop- en heropbouwpremie

Foto: Francisco Andreotti – unsplash.com

Echter, vanaf 2024 zullen de percentages voor de laagste inkomenscategorie dalen van 50% naar 35%, en voor de middelste inkomenscategorie van 35% naar 25%. Wil je nog profiteren van de huidige tarieven, dan is het verstandig om Mijn VerbouwPremie vóór 2023 aan te vragen.

Op Bis zetten we alle premies voor jou nog eens op een rijtje. Schrijf je in voor de gratis infosessie op 7, 8, 14 & 15 oktober om 13u of bezoek de stand van VEKA in hal 4 voor persoonlijk advies.

hypotheeklening herzien

Foto: Oleksandr Pidvalnyi – pexels.com

Minder dossierkosten voor hypothecaire lening

Het afsluiten van een hypothecaire lening brengt heel wat extra kosten met zich mee. Denk aan notariskosten, schuldsaldoverzekering en dossierkosten. Sinds 2017 geldt een maximumbedrag van € 500 voor die dossierkosten. En sindsdien rekenden banken meestal die maximumsom aan. In tijden van online dienstverlening is dat bedrag echter achterhaald. Het nieuwe jaar brengt gelukkig verandering. Vanaf 1 januari 2024 mogen banken nog maximaal € 350 aan dossierkosten aanrekenen bij het afsluiten van een hypothecaire lening. Als je een herfinanciering overweegt, zullen de dossierkosten vanaf januari 2024 ook dalen, van € 250 naar 175.

Tips & tricks nodig om je hypothecaire lening te onderhandelen? Schrijf je dan nu in voor de gratis infosessie op 7 & 8 oktober op Bis.

Indexatie huurprijs van slechtgeïsoleerde woningen

Vanaf oktober 2023 mag de huurprijs van slecht geïsoleerde woningen weer stijgen. Gedurende de energiecrisis had de Vlaamse regering tijdelijk eigenaars van huurwoningen met energielabel D, E of F verboden de huurprijs te indexeren. Dat was een steunmaatregel voor meer dan 250.000 huurders die met torenhoge energierekeningen af te rekenen hadden.

Nu de energieprijzen op de markt zo goed als genormaliseerd zijn, mogen huurprijzen van woningen met een slecht energielabel weer geïndexeerd worden. Daarmee is helaas de extra motivatie om huurwoningen beter te isoleren weg. Maar wie slim is, investeert in z’n woning. Hoe beter de staat en isolatiewaarden van de woning, hoe hoger je potentiële huurprijs.

Bezoek Bis van 7 t.e.m. 15 oktober 2023 in Flanders Expo in Gent

Bis, da’s meer dan 300 regionale verdelers uit de (ver)bouwsector én gratis onafhankelijk advies op één plaats!

Wil je op de hoogte blijven van de laatste regelgeving en premies? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol nieuws en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top